AKP'li milletvekilinden çek çıkışı

AKP'li milletvekilinden çek çıkışı

AKP Trabzon Milletvekili Salih Cora yeni çek kanunu tasarısı hakkında konuştu. Cora, "Hapis cezasıyla sorun çözülmeyecektir. Cezaevlerinde şu anda zaten bir yoğunluk var. Bunu daha da artıracaktır" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen, bayramdan sonra da Genel Kurul’da görüşülecek olan Çek Kanunu’nda değişiklik öngören tasarı aynen yasalaşırsa çek borcunu ödemeyenler hapis cezasına çarptırılacak. Ancak borçlu hapise girdikten sonra borcunu ödemek isterse, hem alacaklısının parasını hem de hakkında verilmiş adli para cezasını faziliyle birlikte ödemek zorunda kalacak.
Hürriyet Gazetesi’nden Aysel Alp’in haberine göre; CHP’nin hukukçu kökenli milletvekili Haluk Pekşen yeni yasanın olası sonuçları hakkında uyarıda bulundu. Pekşen yeni sistemde yargılamayı icar mahkemelerinin yapacağını ve hakimin sadece çekin ödenip ödemediğine bakarak karar vereceğini belirtti. Çekin üzerindeki rakamdan az olmamak üzere 1500 güne kadar adli para cezası verebildiğine dikkat çeken Pekşen şöyle konuştu:
5 bin liralık borç için bir de 15000 gün çağrı 100 liradan 150 bir TL para cezası çıkacak. Hapis yatmaması için hem 5 bin lirayı hem de 150 bin lira ile 2 bin lira da avukatlık ücreti ve mahkeme masrafı binecek. 5 bin liralık borç 157 bin TL olacak .Kayseri’deki hakim ayrı İstanbul’daki ayrı karar verebilecek. Biri alt sınırdan ceza verirken diğeri üst sınırdan verebilecek. Bu Anayasa’nın orantılılık ilkesine de devlet ticaretin gelişmesiyle katkıda sağlar ilkesine de aykırı.
AKP’Lİ VEKİLDEN İTİRAZ
AKP Trabzon Milletvekili Salih Cora tasarının görüşmeleri sırasında çeke hapis cezası yerine bankaları disipline etmenin daha doğru olacağını savundu. Cora, “Hapis cezasıyla sorun çözülmeyecektir. Cezaevlerinde şu anda zaten bir yoğunluk var. Bunu daha da artıracaktır” dedi.