Akşener gözünü AKP’ye dikti: Siyasi hesapları bozabilir

Akşener gözünü AKP’ye dikti: Siyasi hesapları bozabilir

AKP’den koparabileceğini düşündüğü kesimleri hedefleyen Meral Akşener’in, sarsıcı ve yıkıcı etkiler yaratmasa da yol açabileceği sınırlı aşınmaların, diğer aktörlerin siyasi hesaplarını bozabileceği belirtiliyor.

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Meral Akşener öncülüğünde kurulan İyi Parti ile ilgili olarak "Lideri, gözünü AK Parti içinden kopabileceğini düşündüğü kesimlere dikecektir. AK Parti’nin 16 Nisan anayasa referandumunda bazı büyük şehirlerde sınırlı da olsa bir aşınma yaşadığı bir sır değildir" dedi. Ergin, "Belki hedef aldığı partiler üzerinde sarsıcı, yıkıcı etkiler yaratmasa da, yol açabileceği sınırlı aşınmalar bile diğer aktörlerin siyasi hesaplarını bozabilir" ifadesini kullandı.

Sedat Ergin, "İyi Parti çekim alanı yaratabilir mi?" başlığıyla yayımlanan bugünkü yazısında, Meral Akşener’in liderliğinde kurulan İYİ Parti’nin, Türkiye’deki iç siyaset sahnesinde diğer bütün aktörlerin de hesaba katması gereken yeni bir faktör olarak ortaya çıktığını ifade etti.

Ana gövdesi MHP’den gelmekle birlikte, partinin merkez sağ ve merkez soldan isimleri bünyesine katması, ayrıca AK Parti’den kopmuş bazı isimlere de yer vermesinin, ilk bakışta Turgut Özal’ın dört farklı eğilimi buluşturduğu ANAP’ın kuruluş öyküsündeki modeli çağrıştırdığını belirten Ergin, “Bu yönüyle İYİ Parti’nin önündeki ilk sınav, bütün bu eğilimleri kendi bünyesinde homojen bir siyasi kimliğe dönüştürüp dönüştüremeyeceği meselesidir” dedi.

Akşener’in öncelikle hedef alacağı kitlenin, MHP yönetiminin Erdoğan’a verdiği siyasi destekten hoşnutsuz kesimleri olacağını bildiren Ergin’e göre, Akşener, ne yapıp edip başka kulvarlardan devşireceği destekle partinin gövdesini büyütmek zorunda. Bu nedenle İYİ Parti Lideri, bu bağlamda gözünü AK Parti içinden kopabileceğini düşündüğü kesimlere dikecek. Ayrıca DYP ve ANAP gibi eski merkez sağ partilerden AK Parti’ye yönelip, burada yerleşik hale gelen kesimleri de yanına çekmeye çalışacak.

İYİ Parti’yi tehdit olarak algılayacak olan kesimlerin başında -muhtemelen MHP’den de önce- 2019 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimini ikinci tura bırakmadan ilk turda yüzde 50’nin üzerinde oy alarak kazanmayı amaçlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geldiği de kaydedildi.