Almanya Başbakanı Merkel'den Erdoğan'a yanıt

Almanya Başbakanı Merkel'den Erdoğan'a yanıt

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın "vize muafiyeti olmazsa Geri Kabul Anlaşması’nın Meclis'ten geçilmeyeceği" yönündeki çıkışına Almanya Başbakanı Angela Merkel'den ilk yanıt geldi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuşan Merkel, anlaşma konusunda endişeli olmadığını belirterek, “Gerçi bazı konuların açıklığa kavuşturulması biraz daha uzun zaman alacak, ancak temelde biz kendi açımızdan her halükarda yaptığımız anlaşmalara bağlı kalacağız“ diye konuştu. Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre; Türkiye’nin vize muafiyeti için AB’nin şart koştuğu 72 kriterin tümünü yerine getirmediğini belirten Merkel, AB Komisyonu ile Türkiye arasındaki müzakerelerde her konunun masaya geleceğini kaydetti ve her iki tarafta da görüşmelere hazır olunduğu izlenimine sahip olduğunu söyledi.
ERDOĞAN NE SÖYLEMİŞTİ?
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul’da yapılan Dünya İnsani Zirvesi’nin sonunda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban-Ki moon ile birlikte basın toplantısı düzenlemişti. Burada yaptığı konuşmada Erdoğan, AB’nin gerek kendisine gerekse de eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’na 3 milyar euro yardım sözü verdiğini, bu sözün şu ana kadar tutulmadığını söyledi. “Şu anda 1 Haziran itibarıyla geri kabul anlaşmasına yönelik bir adım vardı, 30 Haziran itibarıyla da vize noktasında adım atılacaktı” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürmüştü: “Bu konuyla ilgili olarak arkadaşlarımız görüşmeleri yapacaklar… Bu görüşmelerde netice alındı, alındı. Alınmadığı takdirde kusura bakmasınlar. Türkiye Cumhuriyeti’nin parlamentosundan geri kabul anlaşmasına yönelik uygulama sürecine yönelik adım atılmasına ait karar, yasa çıkmaz.”
TÜRKİYE ŞARTLARIN BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ YERİNE GETİRDİ
Erdoğan’ın dün yaptığı bu çıkışın ardından Merkel’in açıklamasına kadar geçen sürede Berlin’de sessizlik hakim olmuş, ilk tepki, Alman hükümetinin Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Bakanı Aydan Özoğuz’dan gelmişti. Alman ZDF televizyonuna konuşan Sosyal Demokrat Partili (SPD) politikacı, Ankara ile mülteciler konusunda varılan mutabakatın sona erdirilmemesi ve müzakerelerin hiçbir şekilde durdurulmaması uyarısında bulundu. Vize muafiyeti için AB’nin talep ettiği 72 kriter arasında yer alan terörle mücadele yasasındaki değişiklik, Türkiye tarafından reddedilmişti. Bu konuda anlaşmazlık olduğunu, ancak Türkiye’nin 72 kriterden çoğunu yürürlüğe sokmuş bulunduğunun unutulmaması gerektiğini söyleyen Özoğuz, “Kapıyı kapatmak iki tarafın da çıkarına değil“ dedi. Özoğuz, Passauer Neue Presse’ye verdiği demeçte de, müzakerelerin her iki taraf için de önemli olduğunu açık bir şekilde dile getirmek gerektiğini, aldığı desteğin devam etmesinin, üç milyon sığınmacı barındıran Türkiye’nin de çıkarına olacağını kaydetti.