Almanya'nın İncirlik üssüne girişine izin yok

Almanya'nın İncirlik üssüne girişine izin yok

Türkiye, Almanya Savunma Bakanlığı Ralf Brauksiepe'nin İncirlik üssündeki Alman tesislerini temmuz ayında ziyaretine izin vermedi. Aynı şekilde Ermeni kararından kısa bir süre sonra bir gurup gazetecinin İncirlik ziyareti kabul edilmemişti.

Alman Bild gazetesinin haberine göre, Türkiye, Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in vekili Müsteşar Ralf Brauksiepe ve beraberindeki heyetin İncirlik üssüne temmuz ayında yapmayı planladığı ziyareti iptal etti.
Ziyaretin Alman Federal Meclisi'nde kabul edilen Ermeni soykırımı kanunu nedeniyle iptal edildiği ve Türkiye'nin bu kararla Alman politikacıların İncirlik'te istenmediği mesajını vermeyi hedeflediği belirtildi.
Alman Korgeneral Dieter Warnecke, Savunma Komisyonu'nda kapalı yapılan bir görüşmede Türkiye'nin iptal gerekçesi olarak Ermeni soykırımı kararını somut olarak dile getirdiğini söyledi.
Bild gazetesinde yer alan haberde, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın Ankara'daki Almanya Büyükelçiliği'ne gönderdiği yazıda, İncirlik üssüne "askeri ve teknik personelin" girişine izin verileceği ancak müsteşar ve heyette yer alan milletvekillerine giriş yasağı getirildiği ifade edildi.
ALMANYA'DAN SERT TEPKİ
Türkiye'nin, Alman Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe'nin İncirlik'i ziyaret etmesine izin vermemesi Alman siyasetinde sert tepkiye yol açtı. Hrıstiyan Sosyal Birlik Partisi'nin (CSU) Federal Meclis dış ve güvenlik politikaları sözcüsü Florian Hahn, Ankara'nın tavrını eleştirerek, "Bu, her türlü siyasi mantıktan uzak, NATO müttefiği bir ülkeye karşı sorumsuzca davranıştır" dedi.
DW Türkçe'de yer alan habere göre Türkiye'nin tavrını "hesaplanmış provokasyon" olarak tanımlayan Hahn, bunun Almanya'nın güvenlik politikalarını etkilediğini söyledi. CSU sözcüsü Hahn, "Tornado keşif uçaklarını konuşlandırabilmek için Ürdün'deki Amman hava üssü olmak üzere alternatif yer arayışına girmeliyiz" ifadelerini kullandı.
Eski Savunma Bakanı Franz Josef Jung da "Mitteldeutsche Zeitung" gazetesine yaptığı açıklamada Türkiye'ye tepki gösterdi. Hristiyan Demokrat Birlik partisi (CDU) mensubu Jung, "Türkiye'ye tarafımızca uygun bir karşılık verilmelidir" dedi.
Bild gazetesine konuşan Yeşiller Partisi'nin savunma politikaları uzmanı Tobias Lindner ise Alman hükümetini İncirlik'te askeri üs kurma planından vazgeçmeye çağırdı.
Adana'daki İncirlik üssünde IŞİD'le mücadele amacıyla Almanya ordusuna ait keşif uçakları ve tank uçakları bulunuyor. Türkiye, Alman personelin ihtiyaçlarını gidermesi için üssün içinde bir tesis inşa etmesine izin vermişti.
Alman Federal Meclisi'ndeki Ermeni soykırım kararına rağmen, Ankara askeri tesisin inşa edilmesine ses çıkarmamıştı ancak geçtiğimiz haftalarda Alman gazetecilerin İncirlik üssüne girmesine de izin verilmemişti.