ANAP'tan İYİ Parti'ye yeşil Işık

ANAP'tan İYİ Parti'ye yeşil Işık

Ekim 2017'de kurulan İyi Parti’nin güncel seçmen kütükleri için YSK’ya yaptığı 05.12.2017 tarihli başvuruya YSK’nın red cevabı İyi Parti’ye soğuk duş etkisi yaptı. İyi Parti hakkında Yüksek Seçim Kurulu'nun aldığı bu kararı değerlendiren ANAP Genel Başkanı İbrahim Çelebi “İyi Parti ile her türlü görüşmeye ve her türlü müzakerelere ve uzlaşıya hazırız” dedi.

Aliseydi KARAGÖZ / YURT

Seçim kanununda siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunma şartı yer alıyor.

İyi Parti bu şartları yerine getirmediği için YSK, seçmen kütüklerini vermeyi reddetti.

Buna göre 2018’in Temmuz-Ağustos aylarında yapılacak bir erken seçime İyi Parti’nin katılması hukuki olarak mümkün görünmüyor.

İyi Parti’nin önümüzdeki Temmuz-Ağustos ayında olası bir erken seçime girebilmesi için 15 Ocak’a kadar ya 41 ilde teşkilatlanması ya da Meclis’te grup kuracak vekil sayısına ulaşması gerekiyor. İyi Parti'nin bu sürede teşkilatlanması ise neredeyse teknik olarak da çok zor görünüyor.

ANAP'TAN İYİ PARTİ'YE YEŞİL IŞIK

İyi Parti hakkında Yüksek Seçim Kurulu'nun aldığı bu kararı değerlendiren ANAP Genel Başkanı İbrahim Çelebi “İyi Parti ile her türlü görüşmeye ve her türlü müzakerelere ve uzlaşıya hazırız” dedi.

Yurt'a konuşan ANAP Genel Başkanı İbrahim Çelebi, sıkı bir Tayyip Erdoğan karşıtı olduklarını ifade ederek “ Sayın Erdoğan'a bir düşmanlığımızdan değil ama ülkeyi çok kötü yönetmeye başladı.Yani o kadar kötü yönetiyor ki telafisi imkansız zararlar veriyor. Bu işten Türkiye'yi kurtaracak her türlü çalışmanın içerisinde tabi ki biz oluruz. Çözümünde adresi biz olursak da ne mutlu bize “ şeklinde konuştu.

AKP'nin Türkiye'yi OHAL'lerle, kanun hükmünde kararnamelerle tam bir orta doğunun kabile devleti yaptığını belirten Anap Genel Başkanı İbrahim Çelebi sözlerini şöyle sürdürdü; 

AKP TELAFİSİ İMKANSIZ ZARARLAR VERİYOR

“Biz sıkı bir Tayyip Erdoğan karşıtıyız. Niye karşıtıyız. Sayın Erdoğan'a bir düşmanlığımızdan değil ama ülkeyi çok kötü yönetmeye başladı.Yani o kadar kötü yönetiyor ki telafisi imkansız zararlar veriyor.
İç politika, dış politika, ekonomi ve her şey sarpa sardı. AKP Türkiye 'yi OHAL'lerle kanun hükmünde kararnamelerle tam bir orta doğunun kabile devleti yaptı. AKP'nin bu ötekileştirme, bu nefret dili bu ayrıştırma dili insanları yordu. Sayın Cumhurbaşkanına oy verenleri dahi yordu. İnsanlar bunaldı.

Birde ekonomik yönden de çok sıkı bir süreçten geçiyoruz. Biz ülkemizin iyi yönetildiğine inanmıyoruz. Ülkemiz mutlaka ve mutlaka bu yönetim sisteminden bir an önce bu olağan üstü halden çıkmalı. AKP artık güç zehirlenmesi yaşıyor. AKP'e bir metal yorgunluğuna da inanmıyorum.

AKP'NİN BEYİN KADROSU ALZHEİMER OLDU

Belediye başkanlarını ve il başkanlarını değiştirdiler. Bunlarda bir metal yorgunluğu yok bunların. AKP'nin beyin kadrosu hiç değişmedi.Beyin kadrosu Alzheimer oldu. Sağlıklı düşünemiyor. Sağlıklı düşünemediği içinde ülkeyi hızla felakete götürüyorlar.Sayın Cumhurbaşkanımız AK parti gelen başkanı olduğu günden bu yana, Türkiye başsız.Türkiye devlet meselelerini konuşamıyor ve çözüm üretemiyor.

Sayın Cumhurbaşkanı dikkat ediyoruz, partinin her kongresinde geziyor, kongrenin arta kalan zamanlarında da bir toplantı uyduruyorlar. Konuşmaktan Türkiye'nin meselelerine vakit bulamıyor. Biz bundan da son derece rahatsısız.Bu işten Türkiye'yi kurtaracak her türlü çalışmanın içerisinde tabi ki biz oluruz. Çözümün de adresi biz olursak ta ne mutlu bize.

İYİ PARTİ İLE UZLAŞMAYA VE GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ

Bizde toplumsal uzlaşma ile ülkeyi bu sıkıntıdan çıkartacağımıza inanıyoruz. İyi parti den akıllı, makul ve mantıklı bir teklif gelirse neden olmasın. İyi parti ile her türlü müzakereye hazırız. Siyaset kurumu sorunun karşıtı olmamalı.Sorun üreten değil, çözüm üreten olmalı. Olası bir erken seçimde İyi Parti oy pusulalarında yerini alamıyor. İyi Parti'den birleşme teklifi gelirse uzlaşıya ve görüşmelere her zaman hazırız.

Biz hayır kampanyasında da çok büyük katkımız oldu. AKP'nin oyununu bozduk. Ben Sayın Koray Aydın bey ile İyi Parti kurulmadan önce bir sohbet toplantımız oldu. Siyasete dair konuşmalarımız oldu. Ama parti kurulduktan sonra kesinlikle direk veya resmi bir görüşmem olmadı.Ama bu da yarın olmayacak anlamına da gelmez.Yarın ittifaklar olur mu tabi ki olacaktır.YSK 'ya göre olası bir erken seçimde İyi Parti oy pusulalarında yerini alamıyor. İyi partiden birleşme teklifi gelirse uzlaşıya ve görüşmelere hazırız."