Anayasaya 'deli gömleği' benzetmesi

Anayasaya 'deli gömleği' benzetmesi

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, yeni anayasa tartışmalarıyla ilgili konuşarak, mevcut anayasa için "deli gömleği" benzetmesi yaptı.

İstanbul Gençlik Fuarı'nın açılışına katılan, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Bu anayasa bu milletin üstünde senelerdir deli gömleği gibi yer almaktadır" dedi.
AKP'liler tarafından açılan "Gençlik yeni anayasa istiyor" yazılı dövizlerine de gönderme yapan Kurtulmuş, "'Gençlik yeni bir anayasa istiyor, genç bir anayasa istiyor' talebine de destek vermemek, buna kulak vermemek mümkün değil. Türkiye yaşlı, sakat, eski bir anayasa ile yoluna devam etmek mecburiyetinde değildir. Türkiye 1960 darbesinin, 1980 darbesinin ve ondan evvelki bütün darbelerin, bu 66 yıllık çok partili siyasi hayatımızdaki bütün önü kesilmiş olan demokrasinin kanlı izlerini taşımak mecburiyetinde değildir. Dolayısıyla Türkiye, bu antidemokratik anayasayı değiştirecektir. Bu anayasa millete dar gelmektedir. Bu anasaya bu milletin üstünde senelerdir bir deli gömleği gibi yer almaktadır" dedi.
'BU AYIPTAN CHP KURTULMALIDIR'
Kurtulmuş konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Ancak 'yeni anayasa' dendiği zaman tüyleri diken diken olan, eski alışkanlıkları depreşen, 'yeni anayasa' deyince kandan bahseden, 'Türkiye'de sistemi siz kansız değiştiremezsiniz' diyerek meydana çıkanları da gerçekten demokrasiye inananlar ibretle izlemektedir. Demokrat birisi olarak Türkiye'de sivil bir anayasa taraftarı birisi olarak, bir kere daha uyarıyı bir vazife telakki ediyoruz. Ana muhalefet partisinin liderinin işi, anayasa konuşulduğu zaman meclisten kaçarak kandan bahseden cümleler kurmak değildir. Olmamalıdır, olamaz. Ana muhalefet partisinin görevi, Türkiye'de iktidarı ciddi bir muhalefetle yola getirmek mecburiyetinde olan bir partinin başkanı olarak daha iyi bir anayasa teklifini ortaya koymaktır. Beğenmediği konularda neyi beğeniyorsa ortaya koymaktır. Ancak bu anlamda bir yeni anayasa talebi gündeme geldiğinde kandan bahsetmek tekraren söylüyorum asla kabul edilemez. Evet bir insan yanlış da söyleyebilir ama onurlu bir siyasetçi olarak ana muhalefet partisinin başkanının kalkıp milletten özür dilemesi lazım. 'Ey ahali dilim sürçtü. Yanlış yaptım, yanlış söyledim. Özür diliyorum ondan bahsetmek istemedim' demesi lazım. Milletten özür dilemek yerine ısrarla 'Hayır bilerek söyledim' demesi demokrasiyle asla bağdaşmaz. Ana muhalefet partisinin genel başkanı milletten özür dileyene kadar hergün de biz bunu hatırlatmaya devam edeceğiz. Bu ayıptan CHP kurtulmalıdır. Ama 'Yok biz böyle gördük' diyorlarsa kusura bakmasınlar köprünün altından çok sular geçti. Birilerinin kılıçlarının iki tarafının da kestiği devirler geride kaldı. Herkes milletin iradesine saygı duyacaktır. Ben genç kardeşlerimi tebrik ediyorum. Türkiye onların istediği genç bir anayasaya yakında kavuşacaktır"