Atatürk Havalimanı'nda işten çıkarılan 4500 kişi Meclis gündeminde

Atatürk Havalimanı'nda işten çıkarılan 4500 kişi Meclis gündeminde

Atatürk Havalimanı'nın kapatılmasıyla işletmeci tarafından yaklaşık 4 bin 500 kişinin işten çıkarılmasını Meclis gündemine taşıyarak soru önergesi veren HDP'li Filiz Kerestecioğlu, Ulaştırma Bakanı'na, "Atatürk Havalimanın ihale süresi dolmadan kapatılması sonucunda ortaya çıkan kamu zararı ne kadardır?" diye sordu.

Atatürk Havalimanı, 6 Nisan’da yapılan son anonsla ticari uçuşlara kapatıldı. Havalimanının terminal işletmecisi Tepe-Akfen Vie Yatırım, Yapım ve İşletme A.Ş.(TAV), Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı bildirimde, yaklaşık 4 bin 500 çalışanın işine son verileceğini belirtti.

İşten çıkarılan çalışanları Meclis gündemine taşıyan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

‘HÜKÜMETİN İŞÇİLERİN ÇALIŞMA HAKLARINI HESABA KATMADIĞI KONUSUNDA ŞÜPHELER VAR’

TAV’ın Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) ile imzaladığı kira sözleşmesi uyarınca 02.01.2021’e kadar kira sözleşmesi olduğunu ve taşınma nedeniyle ortaya çıkacak zararın DHMİ tarafından karşılanacağını hatırlatan Kerestecioğlu soru önergesinde, “Mevcut durum, hükümetin İstanbul Havalimanı projesini yaparken kuzey ormanlarında yaratılan tahribatı, projeye sağlanan garantiler sonucunda kamu açısından doğan ekonomik riskleri, ağır ve insanlık dışı çalışma koşullarını, iş cinayetlerini önemsemediği ve kamu zararı olarak görmediği gibi Atatürk havalimanı ihalesinden doğan tazminat yükümlülüğünü ve işçilerin çalışma haklarını da hesaba katmadığı konusunda da ciddi şüpheler uyandırmaktadır” ifadelerine yer verdi.

‘KAMU ZARARI NE KADAR?’

“Bir kez daha özel sektörün çıkarları uğruna kamu zarara uğratılmakta, ciddi riskler ve borçlar altına sokulmakta, mevcut ekonomik kriz ve işsizlik oranlarındaki önlenemez artış da göz önünde bulundurulduğunda binlerce kişi belirsiz ve güvencesiz yaşam koşullarına mahkûm edilmektedir” diyen Kerestecioğlu’nun yanıtlanmasını istediği soruları şu şekilde:

-Atatürk Havalimanın ihale süresi dolmadan kapatılması sonucunda ortaya çıkan kamu zararı ne kadardır?

-Atatürk Havalimanının taşınması planlanırken DHMİ tarafından Atatürk Havalimanı çalışanlarının işsiz kalmalarını önlemek amacıyla herhangi bir planlama yapılmış mıdır?

-Hükümet yetkililerinin geçtiğimiz aylarda taşınma sonucunda Atatürk Havalimanında çalışan kimsenin işini kaybetmeyeceği yönünde yaptığı açıklamalara rağmen 4 bin 500 kişinin işsiz kalması sonucunda Bakanlık olarak sorumluluk alacak mısınız?”

Kaynak: Gazete Duvar