Bakın Ankara'da neler oluyor?

Bakın Ankara'da neler oluyor?

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, ittifaklardaki son durumu ve kulisleri aktardı .

Abdulkadir Selvi, bugünkü "Kılıçdaroğlu-Gül görüşmesi" başlıklı yazısında, "CHP Lideri, pazar günü bütçe üzerine yapacağı konuşmaya hazırlandığı için görüşme gerçekleşmedi ama her an görüşebilecekleri söyleniyor. Mansur Yavaş’ın “Ortak aday olmasa da CHP’den aday olurum” dediği söyleniyor." ifadelerini kullandı.

İşte Selvi'nin yazısı:

İTTİFAKLARIN kaderi bu hafta belli olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli; CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener hafta içinde görüşecek.

AK Parti-MHP ittifakında 6 il kaldı. MHP’nin Denizli ve Erzurum adayını geri çekmesiyle bu sayı 8’e yükseldi. Bahçeli’nin memleketi olması nedeniyle Osmaniye MHP’ye bırakılmıştı. MHP Lideri’nin Mersin Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın MHP’den istifa edip İYİ Parti’den aday olması nedeniyle Mersin’i şahsi mesele haline getirdiği ve MHP’ye istediği söyleniyor. Bu durumda MHP’nin adayı Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, ortak aday olarak görünüyor. Mersin için CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun da “Güçlü adaylarla girelim”dediği söyleniyor. Zaten İYİ Parti adayını açıkladığı için Mersin’de AK Parti-MHP ortak aday, CHP ve İYİ parti ise ayrı ayrı girecekler. Mersin’de önemli ölçüde bir HDP oyu olduğu için HDP’nin çıkaracağı aday sonuçları belirlemede etkili olabilir.

Cumhur ittifakının Aydın’da da ortak adayla gireceği konuşuluyor. Aydın ve Muğla denkleminden Aydın’ın MHP’ye bırakıldığı söyleniyor. Muğla ve Adana henüz netleşmiş değil. Erdoğan ile Bahçeli’nin çarşamba ya da perşembe günü bir araya gelip adaylara son şeklini vermeleri bekleniyor. Peki iki lider Meclis Başkanı adayını konuşacaklar mı? Meclis Başkanlığı seçiminde de cumhur ittifakı geçerli olacak mı? Bahçeli’nin gündeme getirmeyeceği söyleniyor. Eğer Erdoğan konuyu açarsa görüşünü ifade edeceği konuşuluyor. MHP’nin cumhur ittifakına motivasyon sağlaması açısından Meclis Başkanlığı için aday çıkarmamayı düşündüğü ifade ediliyor. Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan, perşembe günü yapılan genişletilmiş il başkanları toplantısında MHP’nin açıkladığı adaylarla ilgili olumsuz değerlendirme yapan bir-iki il başkanına çok sert tepki göstermiş. “Sakın MHP adaylarını eleştirmeyin, sakın ittifaka gölge düşürecek bir şey yapmayın. Siz çalışmanıza bakın” diye uyarıda bulunmuş.

MECLİS BAŞKANI KULİSİ
 İki lider Meclis Başkanı adayını konuşurlar mı bilemiyorum ama Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyareti sırasında bu konu gündeme gelmiş. Binali Yıldırım aday olduğunun işaretini vermiş. Kılıçdaroğlu da bunun üzerine “Adaylığınız hayırlı olsun ama Ekrem Bey (İmamoğlu) seçimi kazanacak” diye esprili bir karşılık vermiş. Kılıçdaroğlu’ndan işareti alan Ekrem İmamoğlu ise kolları sıvadı, çalışmalara başladı. İmamoğlu, CHP’li belediye başkanları ve ilçe başkanları ile bir araya geldi. Cuma günü de Mustafa Sarıgül’ün Ulus Platin sitesindeki evinde kahvaltı yaptılar. “İlçe belediye başkan adayları güçlü olursa büyükşehir belediye başkanının havuzuna oy taşırlar” diye konuştular.

MANSUR YAVAŞ CHP’YLE
Peki Ankara’da ne oluyor? Mansur Yavaş, Kılıçdaroğlu’ndan randevu istemişti. CHP Lideri, pazar günü bütçe üzerine yapacağı konuşmaya hazırlandığı için görüşme gerçekleşmedi ama her an görüşebilecekleri söyleniyor. Mansur Yavaş’ın “Ortak aday olmasa da CHP’den aday olurum” dediği söyleniyor. Mansur Yavaş’la İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener 2 Aralık Pazar günü 2.5 saat süren bir görüşme yapmıştı. Akşener, kurmaylarına “Mansur Bey’in bizden aday olmaya sıcak bakmadığı izlenimi edindim. Ama yanılabilirim. Bir ortak dostumuz da görüşsün”demişti. Ortak dostları da, sonra İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Müsavat Dervişoğlu da Yavaş’la görüşmelerinden aynı izlenimle döndüler. Yavaş’ın CHP’den adaylığa sıcak baktığını ifade ettiler. Mansur Yavaş için yavaş yavaş CHP’den adaylığa doğru ilerliyor demek mümkün.

KILIÇDAROĞLU İLE GÜL NE KONUŞTULAR?
Geçen haftaya damgasını vuran gelişme ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görüşmesiydi. Kılıçdaroğlu, Abdullah Gül’ü Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak aday çıkarmak istemişti, ancak Meral Akşener engel olmuştu. 2.5 saat süren görüşmenin dış politika ağırlıklı olduğu söyleniyor. “Siyaset konuşulmadı” deniliyor. Gül, ekim ayında da Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile bir araya gelmişti. Karamollaoğlu, “24 Haziran seçimlerini değerlendirdik, ufuk turu yaptık” demişti. Tabii söz konusu Abdullah Gül olunca her görüşmesi siyaseti dalgalandırıyor.