Başbakan Yıldırım Murat Reis'in ilk kaynak töreninde konuştu

Başbakan Yıldırım Murat Reis'in ilk kaynak töreninde konuştu

Milli denizaltı Muratreis'e ilk kaynak töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "Bugüne kadar savunma sanayimize yaptığımız yatırımlar 35 milyar doları geçmiştir. Ayrıca savunma sanayimizin ihracat kapasitesi 2 milyar doların üzerine çıkmıştır"dedi. 

Afrin operasyonu ile ilgili de konuşan Başbakan Yıldırım, "Harekat sonrası Türkiye'de misafir ettiğimiz 350 bin Afrinli topraklarına dönecek" ifadesini kullandı.
Başbakan Binali Yıldırım, Kocaeli'deki Gölcük Tersanesi Komutanlığında düzenlenen  Muratreis Denizaltısı ilk kaynak törenine katıldı.  Burada konuşan Yıldırım, kendisini en fazla heyecanlandıran  açılışlar, temel atmaların, denizcilikle, gemi inşaatıyla ilgili konuların  olduğunu, çünkü meslek hayatının büyük bir kısmını gemi inşa konusunda çalışarak  geçirdiğini anlattı.  O yüzden bir gemi inişi, ilk kaynak merasimi ve denizcilikle ilgili  etkinliklerin kendisini çok heyecanlandırdığını dile getiren Yıldırım, biraz  sonra ilk kaynağını yapacakları yeni nesil denizaltıların, Deniz Kuvvetlerinin  imkan ve kabiliyetlerine büyük bir katkı sağlayacağını, deniz hudutlarının,  denizle alakalı menfaatlerin, ülke savunmasının layıkıyla yerine getirilmesi için  önemli bir görevin ifa edileceğini belirtti.   Türkiye'nin savunma sanayisinde son 15 yılda önemli yol aldığını  anlatan Yıldırım, bir yandan yerlileştirme ve millileştirme adımı atılırken,  diğer yandan da Ar-Ge faaliyetleriyle savunma ve caydırıcılık kabiliyetini  geliştirmenin gayreti içinde olduklarını aktardı.

TOPLAM 35 MİLYAR DOLAR YATIRIM

 Günümüz dünyasında bir ülkenin savunmasında dışa bağlılığın asgari  düzeye indirilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Bu gerçeğin  bilincinde olarak göreve geldiğimiz ilk yıldan, 2003 yılından beri savunma  sanayimize yatırım yaptık. Bugüne kadar savunma sanayimize yaptığımız yatırım  tutarı 35 milyar doları geçmiştir. Ayrıca savunma sanayimizin ihracat kabiliyeti  de 2 milyar doların üzerine çıkmıştır. Savunma sanayinde yerli katkı oranımız  yüzde 24'lerden yüzde 65'i bulmuştur. Bu önemli bir gelişme olmakla beraber  yeterli değildir. Asıl olan kritik teknolojilere, yüksek teknolojilere sahip  olacak ürünleri yerli ve milli imkanlarla yapabilmektir." diye konuştu.
Milli denizaltıya ilk kaynağı Başbakan Yıldırım vurdu

 Bu yolda Mili Savunma Bakanlığının, Savunma Sanayi Müsteşarlığının  bağlı şirketlerinin yoğun bir çalışma içinde olduğunu belirten Yıldırım,  sözlerine şöyle devam etti:  "Geçen gün Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında gerçekleştirdiğimiz  Savunma Sanayi İcra Komite toplantısında, gerek denizde gerek havada gerekse  karada, hatta jandarma ve sahil güvenlik alanında bir çok yeni projenin  başlamasını gerçekleştirecek anlaşmaları onayladık. Bu projelerin toplam tutarı,  10 milyar dolar civarındadır."

350 BİN AFRİNLİ TORAKLARINA DÖNECEK

Türkiye'nin, bölgesinde sadece kendi topraklarının bütünlüğünü,  sınırlarının güvenliğini, vatandaşlarının can ve mal emniyetini sağlamakla  kalmadığını, bölgedeki istikrarsızlıkların da ortadan kaldırılması için önemli  bir katkı sağladığını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:    "Geçtiğimiz yıl gerçekleştiriğimiz Fırat Kalkanı Operasyonu ile 2 bin  kilometrekareden fazla bir alan, DEAŞ, PYD, YPG, PKK bölücü terör örgütlerinden  temizlenmiş ve bugün orada daha önce evlerini, barklarını, yerlerini, yurtlarını  terk etmek zorunda kalan mazlum, mağdur Suriyeliler, kendi topraklarına dönme  imkanı bulmuş, bugün itibariyle 140 bin kişi bu bölgede yerleşmiştir. Sadece  orada açılan okullara devam eden çocuk sayısı 160 bindir. Bölgeyi 7 yıldır iç  savaşla büyük bir kaosa sürükleyen, 'bölgeye istikrar getireceğim' diye adeta bir  istila projesi içinde olan emperyal güçler, bölgede ne Suriye'ye istikrar ne  bölgedeki insanların derdine çare olmak için ciddi bir adım atmamışlardır. Bunun  tek istisnası var; o da Türkiye'dir... Gerek DEAŞ ile gerek bölücü terör  örgütüyle gerçek anlamda mücadele eden ülke Türkiye'dir."

 Fırat Kalkanı ile 3 bin 600 DEAŞ militanının etkisiz hale  getirildiğini, şimdi de Afrin'de Türkiye'ye, ülkenin güney sınırlarına yönelik  tacizlere son vermek, vatandaşın can ve mal emniyetini sağlamak, diğer yandan  Afrin'de yaşayan yaklaşık 500 bini bulan Arap, Kürt, Türkmen ve diğer etnik  unsurları bölücü terör örgütünün zulmünden kurtarmak için Zeytindalı Harekatı'nın  başlatıldığını belirten Yıldırım, gelinen noktada, alanın terör örgütlerinden,  yerleşim yerleriyle, köyleriyle bir bir temizlendiğini kaydetti. Başbakan Yıldırım, "İnşallah tamamen PKK, YPD, YPG, DEAŞ bölgeden  temizlendikten sonra evlerinden, barklarından ayrılmak durumunda kalan ve  Türkiye'de misafir ettiğimiz yaklaşık 350 bin Afrinli topraklarına dönecek, orada  huzur içinde yaşamlarını devam ettireceklerdir." dedi.

BAŞBAKAN'DAN YUNANİSTAN VE KIBRIS RUM KESİMİNE  UYARI 

Yıldırım, "Türkiye hem yurt içinde hem yurt dışında terörle etkin mücadele ederken bazıları fırsatı ganimet bilerek Ege'de, Akdeniz'de  birtakım komplolar, birtakım tezgahlar peşindeler. Açık ifade ediyorum, şartlar  ne olursa olsun Türkiye, Deniz Kuvvetleri olarak her hal ve şartta ülkesine  yönelik her türlü tehlikeyi bertaraf edecek güce sahiptir. Hiç kimse yanlış hesap yapmasın" uyarısında bulundu.