Baykal: Aday ismi için çok erken

Baykal: Aday ismi için çok erken

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ardından Antalya Milletvekili Deniz Baykal da 2019’daki cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday ismi söylemenin erken olduğunu kaydetti: “Daha yöntemin ne olduğu belli değil.”

Referandumdan ‘Evet’ çıkmasının ardından gözler 2019’daki seçimlere çevrilmişti. İktidarın adayının belli olduğu seçimde, muhalefeten geçen seçimde Ekmeleddin İhsanoğlu gibi ortak bir tercihte bulunup bulunmayacağı merak konusu olmuştu.

Tartışmalar sürerken, Baykal tarafından eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ismi ortaya atılmış, ancak Gül, adaylığın söz konusu olmadığını ifade etmişti.

Referandum sonrası ‘liderler turu’na çıkan CHP lideri, ‘partili cumhurbaşkanlığı’ seçimi için henüz ‘çatı aday’ belirlenmediğini, bunun için erken olduğunu söylemişti.

‘ÇOK KONUŞTUM’

AA’nın haberine göre Baykal, Kayseri teşkilatını ziyaretinde, “11’nci cumhurbaşkanı Abdullah Gül yüzde 49’un adayı olabilir” yönündeki çıkışının hatırlatılması üzerine, konu hakkında çok konuştuğunu, tekrar konuşmak istemediğini belirtti.

‘DAHA YÖNTEM BELLİ DEĞİL’

Baykal, 2019’daki seçim için “Peki siz aday mısınız?” sorusunu da şöyle yanıtladı: “Daha yöntemin ne olduğu belli değil, şimdi aday ismi telaffuz etme noktasında değiliz. Bu yanlış bir yaklaşımdır. Aday tartışmasına çekiliyor, halbuki bizim yöntem belirlememiz lazım. İnanıyorum bir sürü insan aday olmak isteyecektir, olmalıdır. Nereye, nasıl aday olacak, bununla ilgili kararı kim alacak? Var mı böyle oluşmuş bir merci, yok. İşte ben ‘Bunu oluşturalım’ diyorum. Nasıl şekilleneceğini görünce ona göre olmak isteyen olur.”

‘NİTELİKLİ İNSAN ÇOK’

‘Herkesin aday olmak istemesinde yarar olduğunu, doğru yönetim için herkesin teşvik edilmesi gerektiğini’ anlatan CHP’li vekil şöyle devam etti: “Tabana dayalı yöntem olsun, milletin iradesi yansıtılsın. Kapalı devre mücadele olmaktan çıkaralım bu işi. Bunun belirlenmesi lazım, belirlendiği zaman pek çok kişi aday olacaktır. Türkiye’de bu işi yapacak nitelikli çok insan var. İsimlendirme o zaman düşünülür.”