Bir kişi istiyor diye milletin iradesini Saray'a teslim etmeyin

Bir kişi istiyor diye milletin iradesini Saray'a teslim etmeyin

CHP Çanakkale Milletvekili Bülent ÖZ, 27 Temmuz Perşembe günü TBMM 120. Oturumunda TBMM İç Tüzük değişikliği yasa tasarısı 16. Madde üzerinde Meclis Genel Kurulunda Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz alıp konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmasına “İç Tüzük, Meclisin iradesini belirler” diyerek başlayan CHP’li ÖZ, “AKP, 2010 referandumu ve öncesinde fetö ile ortaktı. Şimdi de 16 Nisan Referandumunda ve İç Tüzük değişiklik sürecinde yanına bir parti buldu.” Sözleriyle devam edip, “AKP 15 yıldır tek başına iktidar olmadı” vurgusu yaptığı konuşmasında şunları ifade etti;

BEN BİLİRİM, YASAYI BEN DEĞİŞTİRİRİM DAYATMACILIKTIR

İç Tüzük, Meclisin iradesini belirler ve uzlaşı gerektiren bir konudur. Çünkü, yasaları İç Tüzük'e uyarak değiştiriyoruz. Böylesi uzlaşı gerektiren bir konuda "Ben bilirim, yasayı da ben değiştiririm." demek dayatmacılıktır. 

Bizler, vatandaşımızın iradesiyle buradayız ve asil olan milletin vekiliyiz. Milletvekili kürsüde ne kadar az konuşursa Meclis o kadar çok hızlı çalışacak demek değildir. Milletvekillerinin konuşma süresini ve sayısını kısıtlamak, vatandaşın bize teslim ettiği iradesine yapılan en büyük gasptır. 
Daha vahimi, madde 16'da disiplin cezalarında savunma ve özür dileyen vekile ödenek kesintisi cezası verip birleşime almamak adaletsizliktir ve ifade özgürlüğüne kısıtlamadır.

İÇ TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ MECLİSİ SUSTURMA YASASI OLARAK TARİHE GEÇEÇEK

Keyfî uygulamalarınızın ardı arkası kesilmediği gerçeğinde değiştirilen yasalar Meclisi susturma yasası olarak tarihe geçecektir. Kaldı ki on beş yıldır, milletin iradesini bir kişiye teslim ettiniz. Şimdiyse MHP'yle birlik olup iradenin bir kişinin kontrolünde olmasının yasal zeminin hazırlıyorsunuz.
Aslında AKP on beş yıldır tek başına iktidar falan olmadı. 2010 referandumunda ve öncesinde FETÖ ile ortaktılar, şimdi de 16 nisanda ve İç Tüzük değişikliğinde yanına bir parti buldular. 2010'da da 16 nisanda da uyardık, "Meclisin işlevsizleştirilmesi ve ülkenin bir kişi tarafından yönetilmesi kaos ortamı yaratır." dedik. 

MİLLETİN İRADESİYLE SEÇİLİP İRADENİZİ BİR KİŞİYE TESLİM ETTİNİZ

Bakın, iktidar bir kişi ne derse onu uyguluyor. FETÖ'yle mücadele için başlatılan OHAL, FETÖ'yle mücadele dışında her şey için kullanıldı. Milletin iradesiyle milletvekili seçilip iradenizi bir kişinin kararlarına teslim ettiniz. "Gelin, FETÖ'yle Mecliste birlikte mücadele edelim." dedik onu da bir kişinin kararlarına teslim ettiniz. İktidar milletvekilleri olarak televizyondan duyduğunuz KHK kararlarını vatandaşa nasıl anlatabiliyorsunuz, merak ediyoruz.  
Başka merak ettiğimiz, iktidar milletvekilleri Meclis iradesini saraya teslim etmek isteyebilir de MHP milletvekilleri ne ister, anlamış değiliz.

ASIL SORUN BU İÇ TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ SONRASI OLACAK

İç Tüzük değişikliği için "Meclis hızlı çalışacak." iddiasından başka bir dayanak gösteremiyorsunuz. Keza, İç Tüzük değişikliği maddelerini okumak bile bu iddianın asılsız olduğunu anlamaya yeterlidir. Sorun, kanunların hızlı ve zamanında çıkarılmaması olamaz. Asıl sorun bu İç Tüzük'ten sonra olacaktır çünkü torbayı çorbayla doldurup Meclise sunduğunuz paketler hiç görüşülmeyecek ve vatandaşımız bilgi edinme hakkından mahrum kalacaktır.

ŞİMDİKİ HEDEFİNİZ KÜRSÜYÜ KALDIRMAK MI?

Milletvekillerinin konuşamadığı, siyasi partilerin gündemi belirleyemediği Mecliste bir de artan disiplin cezalarıyla milletvekillerini baskı altına almak doğru değildir. Bundan sonraki hedefiniz kürsüyü kaldırmak mıdır, bunu da merak ediyoruz.

Egemenliği şahsileştiren, Meclisi işlevsizleştiren, yargıyı bağımlı hâle getiren, YSK'yı partileştiren, OHAL'i bireyselleştiren zihniyet ülkeyi gizli hedeflerine doğru yönlendirmekle meşguldür maalesef. 
Bu iktidar tıkanmıştır, kendi milletvekiline bile güvenemez hâle gelmiştir. "Kimi bakan yapayım?" derken dün dostu, bugün düşmanı olan FETÖ'ye "hakikat damlası" diye iltifat eden vekili bakan yapmıştır bu iktidar. 

İrade sarayda değil, kürsüde olmalıdır. Millî iradenin temsil edildiği yer Türkiye Büyük Millet Meclisidir. Milletimiz genel seçimlerde bir kişiye oy vermedi, 550 kişiye oy verdi. 

BİR KİŞİ İSTİYOR DİYE MİLLETİMİZİN İRADESİNİ SARAYA TESLİM ETMEYİN

O yüzden kendinizi sarayın tahakkümünden kurtarın. Sizleri seçerek ve vekili olarak Meclise gönderen milletimizden aldığınız iradeyi, bir kişi istiyor diye saraya teslim etmeyin. 
Her seferinde millî iradeden bahsediyorsunuz, o hâlde bunun gereğini yerine getirin ve İç Tüzük değişikliğinden vazgeçerek iradeyi bir kişinin tahakkümüne bırakmayın.