'Böyle olur AKP'nin Atatürkçülüğü'

'Böyle olur AKP'nin Atatürkçülüğü'

İsmail Kahraman'ın Meclis Başkanlığı'na yeniden aday gösterimesine CHP'den tepki: İktidarın Atatürkçülüğü böyle oluyor!

İsmail Kahraman'ın, Meclis Başkanlığı’na yeniden aday gösterilmesine CHP'den tepki geldi.

Grup Başkanvekili Engin Özkoç, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında AKP’nin İsmail Kahraman’ı tekrar aday göstermesini eleştirdi.

Özkoç, “Bugüne kadar Atatürk’e, Cumhuriyet’e karşı söylemleriyle TBMM Başkanlığını yönetmeyi hak etmeyen bir Meclis Başkanı’dır. Hala talep ediliyor olması anlaşılır gibi değildir” derken, “Dün söyledikleri her şeyi inkar edercesine bugün başka bir şey söyleyen, bugün söylediklerini inkar edip yarın başka bir şey söylemeye hazırlananlara karşı bizim tutumumuz nettir” ifadelerini kullandı.

İSMAİL KAHRAMAN'IN İCRAATLARI

AKP’nin tekrar Meclis Başkanlığı koltuğu için aday gösterdiği İsmail Kahraman’ın Mustafa Kemal Atatürk’e ve laikliğe olan karşıtlığı biliniyor. Kahraman, Mustafa Kemal Atatürk’le ilgili görüşlerini çekingen ifade etse de, laikliğe olan karşıtlığını açıkça dile getirmişti.

Kahraman, 2014 yılında Eskişehir’de Birlik Vakfı tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşmuş, Mustafa Kemal Atatürk hakkında, “Her canlı ölümü tadacak. Vadesi geldi öldü. ‘o ölmez…’ e öldü. 76 senedir ölmüş adamı bırakmıyorlar” demişti.
Cumhuriyet’i kuran kadronun ‘dinsiz’ olduğunu da ima eden Kahraman, “Cumhuriyet’i kuran kadro pozitivistti. Pozitivist nedir? Gördüğüne ve tuttuğuna inanır. Peki ayeti tutuyor muyum? Hayır… Vahiy gördüm mü? Hayır… Ayeti reddederler. Şimdiki tabiri ile olguculuk. Pozitivizm Cumhuriyet’i kuranların ideolojisi oldu, dinden uzaklaştılar” ifadelerini kullanmıştı.

Kahraman’ın en çok teki çeken açıklaması ise laiklik hakkında olmuştu. Nisan 2016’da İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği’nin (AY-BİR) İstanbul’da düzenlediği “Yeni Türkiye Konferansları”nın altıncısında konuşan Kahraman, Türkiye’de mevcut darbe anayasasının değişmesi gerektiğini söylemişti. 1982 Anayasası’nın herhangi bir yerinde “Allah” ifadesinin geçmediğinden şikayet eden Kahraman, “Ama Anayasa inanca göre tasnif edildiğinde, bu 82 Anayasası da, 61 Anayasası da dindar anayasalardır. Neden? Resmi tatiller, Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı’dır. Din dersleri mecburidir ve inanca dayalı bir yapısı vardır. Yani seküler değildir, dindar anayasadır. Laiklik tarifi de ona göre olmalıdır. Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır” ifadelerini kullanmıştı.