Çavuşoğlu: Tezkereyi yeniden meclise getireceğiz

Çavuşoğlu: Tezkereyi yeniden meclise getireceğiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu IŞİD'e karşı gereken her türlü müdahalenin yapılacağını belirtirken, "Suriye ve Irak'a yönelik tezkeremiz var. Ekim'de sona eriyor, onu tekrar TBMM'ye getireceğiz" dedi.

TRT Haber kanalında katıldığı yayında soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, canlı yayında yaptığı açıklamada Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı sürdürülen mücadele konusuna değindi. “Musul’daki olası bir operasyona en güçlü desteği vereceğiz” diyen Çavuşoğlu, Suriye ve Irak’a yönelik teskerenin Ekim ayında sona erdiğini bu sebepten tezkereyi mecliste yeniden gündeme getireceklerini açıkladı.
Tezkere hükümete sınır ötesi harekât ve sınır dışına asker gönderme yetkisi veriyor. Geçen yıl eylül ayında meclise gelen tezkereye AK Parti, CHP ile MHP ‘evet' oyu verirken HDP ‘hayır' demişti.
GERİ KABULÜ ASKIYA ALIRIZ
AB ile müzakereleri devam eden vize serbestisi sürecine ilişkin soruları da yanıtlayan Çavuşoğlu, Türkiye’nin gerekli 72 kriterden 69’unu yerine belirterek, AB’nin Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlamak için talep ettiği Terörle Mücadele Kanunu’ndaki değişikliğin yapılmasının mümkün olmadığını yineledi. Konuyla ilgili AB ve Türkiye’nin teknik uzmanları arasındaki görüşmelerin sürdüğünü belirten Çavuşoğlu, “Yol haritası konusunda anlaşma sağlarsak bu süreç işler, aksi takdirde vize serbestisi ve geri kabul birlikte uygulanmak kaydıyla imzalanmıştır. Biri olmazsa diğeri de olmaz, vize serbestisini AB uygulamazsa biz de geri kabulü askıya almak durumundayız” dedi.
ALMANYA’YA KARŞI ADIMLARIMIZ OLACAK
Geçen hafta Alman parlamentosunda 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendiren kararın kabul edilmesinin ardından Türkiye’nin büyükelçisini istişareler için Ankara’ya çağırarak ilk tepkisini verdiğini belirten Çavuşoğlu, “Almanya’nın soykırım iddialarını tanıyan kararının ardından bizim de buna karşı tedbirlerimiz ve adımlarımız olacak. Bu konuda hangi adımları atacağımızı değerlendireceğiz, Türkiye’ye karşı atılan bir adım karşısında sessiz kalamayız. Alman hükümetinin resmi tutumunun tasarı ile örtüşmediğini bize açıklaması gerekiyor” dedi.
İSRAİL’LE SON BİR İKİ GÖRÜŞME
Çavuşoğlu gündeme ilişkin soruları yanıtlarken ise İsrail ile normalleşme süreci için son bir iki görüşme kaldığını, Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından iki ülke arasında yaşanan krizin çözümü için de “iki aklı başında devlet gibi durumu telafi etmek gerektiğini ve konuşmak gerektiğini söyledi.