Çavuşoğlu'ndan AB'ye vize sitemi

Çavuşoğlu'ndan AB'ye vize sitemi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "69 şartı tamamen yerine getiren ülkeye böyle laflar söylemek haksızlıktır. Kusura bakmayın da bir vizeyi kaldırıyorsunuz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği'ne (AB) vize serbestisinde süreç devam ederken AB Parlamentosu'ndan “2 şart, 5 şart. Gelmezse şöyle olur" şeklinde seslerin gelmeye başladığını belirterek, “69 şartı tamamen yerine getiren ülkeye böyle laflar söylemek haksızlıktır. Kusura bakmayın da bir vizeyi kaldırıyorsunuz" dedi.

Bakan Çavuşyoğlu, seçim bölgesi Antalya'da Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ni (AESOB) ziyaret etti. Birliğin yeni Başkanı Adlıhan Dere ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından çiçeklerle karşılanan Bakan Çavuşoğlu, konferans salonunda esnafa hitap etti.

'VİZE SERBESTİSİ LÜTUF DEĞİL'

Bakan Mevlüt Çavuşloğlu, gelecek dönemde Avrupa Birliği'yle imzalanan vize serbestisi anlaşmasını yürürlüğe koymak istediklerini söyledi. AB Komisyonu'nun hazırladığı raporda 'Türk vatandaşlarına vizelerin kaldırılması' yönünde AB Konseyi ve parlamentoya tavsiyede bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

“Esasen bu bir lütuf değildir. Aslında bir çifte standart, haksızlık ortadan kalkıyor. AB bunu yaparken bizim başımıza kalkmasın. Aday olmayan ülke vatandaşlarına vize serbestisi getirdiniz. Türkiye vatandaşlarının ne eksiği var? Fazlası var eksiği yok, çok şükür. O nedenle bizim vatandaşlarımızın önüne niye engel koyuyorsunuz? Üyeliğin önüne engeller koyuyorsunuz, fasılları açamıyoruz yıllardır. Bizimle başlayan Hırvatistan çoktan iyi oldu. Olsun. Ama bizim önümüze niye engel koyuyorsunuz? İki sene önce müzakerelere başlayan Karabağ bizden çok daha fasıl açtı. Açsın. Ona da itirazımız yok. Türkiye'nin önüne niye engel çıkartıyorsunuz, soru bu."

'BÖYLE LAFLAR SÖYLEMEK HAKSIZLIK'

Vize serbestisinde süreç devam ederken parlamentodan “2 şart, 5 şart. Gelmezse şöyle olur" şeklinde seslerin gelmeye başladığını belirten Çavuşoğlu, “69 şartı tamamen yerine getiren ülkeye böyle laflar söylemek haksızlıktır. Kusura bakmayın da bir vizeyi kaldırıyorsunuz" dedi. Bunun karşısında en önemli fasılların kapanış kriterlerini yerine getirmeden AB'ye tam üye olarak aldığı 2 ülke bulunduğunu savunan Çavuşoğlu, “O nedenle Türkiye'ye lütufta bulunmuyorsunuz. 'Türkiye'ye bugün ihtiyacımız var. Bunları verelim' olmaz. Türkiye gibi bir ülkeye böyle muamele yapılmaz" şeklinde konuştu.