CHP, AYM'nin yolunu unuttu!

CHP, AYM'nin yolunu unuttu!

CHP TBMM grubu, bir zamanlar suyolu yaptığı, bugünki TBMM işleyişinde sadece yasama organı olarak çalışmayan bir anlamda kanunların ve değişiklilerin 'süzgeçten geçirildiği' ve bir anlamda senato görevini de üstlenen Anayasa Mahkemesi'nin yolunu unuttu.

CHP’nin TBMM Grup Başkanvekili Özgür Özel’in de parladığı alan olan Soma Faciası’ndan sonra ele alınan maden kanunu dâhil birçok önemli kanunun yeniden düzenlenmesi için Anayasa Mahkemesi’ne itiraz yolu, daha az kullanılmaya başlandı.

Son Mohikan Akif Hamzaçebi


Anayasa Mahkemesine başvuru hakkını kullanan son TBMM Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Emine Ülker Tarhan ve Muharrem İnce... Şu anki TBMM Grup Başkanvekili ve potansiyel genel başkan adayı Özgür Özel ile hukukçu Levent Gök'ün imzasıyla Anayasa Mahkemesine yapılmış henüz tek bir başvuru bulunmuyor.

CHP, son 5 yılda 44 kez Anayasa Mahkemesi'ne iptal ve itiraz başvurusunda bulundu. CHP adına Anayasa Mahkemesi'ne başvurular, en çok Akif Hamzaçebi, Emine Ülker Tarhan ve Muharrem İnce'nin TBMM CHP Grup başkanvekili olduğu dönemde 35 dava açarak gerçekleştirildi. Emine Ülker Tarhan ve Muharrem İnce'nin CHP Grup Başkanvekilliğinden ayrılması ve Akif Hamzaçebi'nin de TBMM Başkanvekilliğine geçmesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurularda azalma oldu. Hatta Soma’daki maden kazasıyla yakından ilgilenen yeni Grup başkanvekili Özgür Özel'in, Soma Yasası'nı Anayasa Mahkemesi'ne götürmeyişi eleştirildi.

Sosyal Medya Muhalefeti

CHP’nin MYK üyeleri, PM üyeleri, milletvekilleri ana muhalefet görevini çoğunlukla twitter, facebook ve periskop gibi sanal dünyada yürütmeye çalışıyor. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, suç duyurusu gibi yasal itiraz yollarını çok daha az kullanıyorlar.

CHP’nin AYM’ye götürdüğü davalar

CHP’nin Anayasa Mahkemesi'ne götürdüğü davalar arasında, Askerlik Kanunu; Yükseköğretim Kanunu; Maden Kanunu; Sayıştay Kanununun bazı maddelerinin iptali ve iptal davası sonuçlanıncaya kadar yürürlüklerinin durdurulması, İç Güvenlik Yasası adı verilen polis devleti yasası, Askerlik Kanunu, 5651 sayılı İnternet Yayınlarına yasak getirilmesi hakkında kanun ile Twitter Youtube gibi sitelere yasak getirilmesi, Kamu İhale Kanunu, Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu, Vergi Usul Kanunu, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname gibi yasalar var. CHP, 26. Dönem'de Anayasa Mahkemesi'ne 3 kanunun iptali amacıyla başvuru yaptı:

29 Ocak 2016 tarihli 6663 sayılı Torba yasanın iptali, 6663 sayılı Torba Kanun (polislerin ek göstergelerinin 2200'den 3000'e yükseltilmesi - CHP, polislerin ek göstergelerinin 3600'e yükseltilmesini istiyor) ve 30.12.2015 tarihli ve 6656 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik. CHP ayrıca, Hasankeyf'in baraj altında kalacak olmasının iptali amacıyla da Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.