CHP bu kez 300 belediye başkan adayını açıklayacak

CHP bu kez 300 belediye başkan adayını açıklayacak

CHP’de bu kez 300 belediye başkan adayının ilan edilmesi planlanıyor.

Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim takvimini beklemeden aday belirleme çalışmalarını başlatan Cumhuriyet Halk Partisi, 24 Ekim’deki Parti Meclisi (PM) toplantısında 105 ilçe ve belde belediye başkan adayı belli olmuştu.

14 Kasım’da yapılan Parti Meclisi toplantısında ise aralarında 1 büyükşehir, 10 ilin de bulunduğu toplam 147 belediye başkan adayı daha ilan edilmişti.

Bugüne kadar 252 belediye başkan adayını açıklayan Cumhuriyet Halk Partisi’nde kritik bazı büyükşehir ve iller dışında adayların büyük oranda belirleneceği tarih belli oldu.

PM 30 KASIM’DA TOPLANACAK
DÜZGÜN HABER’in edindiği bilgiye göre, CHP’nin adaylarının belirlenmesi için Parti Meclisi’nin toplanacağı tarih büyük oranda netleşti. Son anda bir değişiklik olmazsa CHP Parti Meclisi 30 Kasım’da toplanarak; o güne kadar il, ilçe ve beldelerde yapılan kamuoyu yoklamaları ve eğilim yoklamalarının ışığında üçüncü kez belediye başkan adaylarını ilan edecek. 30 Kasım’da olmazsa en geç Aralık’ın ilk haftasında bu işlem gerçekleştirilecek.

BÜYÜKŞEHİRLERİN YARISI AÇIKLANACAK
30 Kasım’da yapılacak PM toplantısında aralarında Aydın, Hatay, Eskişehir’in de bulunduğu büyükşehir belediyelerinin yarısının CHP’li belediye başkan adaylarının ilan edilmesi bekleniyor.

EN AZ 35 İLİN ADAYI İLAN EDİLECEK
Parti Meclisi toplantısında, 81 il belediye başkan adayından en az 35’inin veya 40’nın açılanması da planlanıyor.

MEGA KENT NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
CHP’nin özel bir çalışma yaptığı İstanbul’da büyükşehir adayının Kasım sonunda yapılacak PM toplantısında da açıklanması beklenmiyor. Parti yönetimi, İstanbul’da öncelikle İl Başkanlığı’nın yürüttüğü yerel yönetimlere yönelik çalışmanın sonlandırılmasını bekliyor.

İSTANBUL’DA SANDIK KONULABİLİR
Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin, eğilim yoklaması olması durumunda mega kentte aday olabileceğini açıklaması ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan randevu talebinde bulunması dikkat çekti. İnce’nin eğilim yoklaması talebine Kılıçdaroğlu’nun vereceği yanıt İstanbul’un adayının belirlenmesinde kritik rol oynayacak. Ancak görünen o ki, CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın yapacağı çalışmanın ardından Aralık ayının ilk haftasında İstanbul Büyükşehir adayının hangi yöntemle belirleneceği büyük oranda netleşmesi bekleniyor.

İZMİR’DE BAZI İLÇELER AÇIKLANACAK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yeniden aday olmayacağını ilan etmesinin ardından aday adayı enflasyonunun yaşandığı İzmir Büyükşehir adayının hangi yöntemle belirleneceği konusunda da belirsizlik devam ediyor. Aday adaylarının fazlalığı yüzünden parti yönetiminin İzmir’de de eğilim yoklaması kararı verebileceği ifade ediliyor. İzmir’deki belirsizlik yüzünden büyükşehir adayının Kasım sonunda yapılacak PM’nin gündemine gelmesi beklenmiyor. Ancak İzmir’de bazı ilçe belediye başkan adaylarının yapılacak ilk PM’nin gündemine gelmesi bekleniyor.

ANKARA’DA MANSUR YAVAŞ POTADA
İYİ Parti ile sürdürülen görüşmelerde olumlu sonuç alınması durumunda; 30 Kasım’da veya Aralık’ın ilk haftasında yapılacak PM toplantısında Ankara Büyükşehir’e Mansur Yavaş’ın ilan edilmesi bekleniyor. Ankara’da ilk MYK’da eğilim yoklaması kararı verilen Mamak’ta çıkacak sonuca göre bu ilçenin de 30 Kasım’da yapılacak PM’de ilan edilecek.

4 BÜYÜKŞEHİRİN KADERİNİ İTTİFAK BELİRLEYECEK
CHP’nin iddialı olduğu Antalya, Adana ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlıkları ile Manisa Büyükşehir adaylıkları konusundaki belirsizliğin giderilmesinde ise İYİ Parti ile yürütülen ittifak görüşmeleri belirleyici olacak. İki Parti arasındaki teknik görüşmeden olumlu sonuç alınması durumunda farklı bir tutum izlenecek. Aksi durumunda CHP kendi adaylarını ilan ederek yoluna devam edecek.