CHP'de kapalı grup toplantısı başladı... İşte dakika dakika yaşananlar

CHP'de kapalı grup toplantısı başladı... İşte dakika dakika yaşananlar

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu bugün saat 11:00'da Parti Meclisi (PM) üyelerini, Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelerini ve milletvekillerini parti genel merkezinde topladı. 13:45 suların ilk oturumu biten toplantının ikinci oturumu başladı.

Gökhan Şengül / YURT-ANKARA

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, PM, YDK ve Milletvekillerini yeni tüzük taslağını masaya yatırmak üzere bugün CHP Genel Merkezi'nde topladı. CHP lideri başkanlığında kapalı grup toplantısı saat 11:00'da başladı.

Şu ana kadar 23 kişi konuştu. Konuşma sırasında 42 kişi daha var. Kemal Kılıçdaroğlu en son konuşacak. Konuşmalarda genellikle ön seçimin engellendiği, merkeziyetçi bir tüzük olduğu konularına değiniliyor.

'BU TEKRAR NASIL ADAY OLURUZ TÜZÜĞÜDÜR'

Kapalı grup toplantısında ilk söz alan isimlerden Tunceli milletvekili Gürsel Erol, "Bu tüzük nasıl iktidar oluruz nasıl iktidar oluruz tüzüğü değil. Nasıl tekrar milletvekili oluruz nasıl tekrar belediye başkanı oluruz tüzüğüdür. 

Tüzük hazırlarken biraz cesaret gerekir. Kurultay delegeleri adaletli dağıtılmıyor. Trakya’da Ege’de bütün belediyeler kazanılırken, milletvekilliklerinde tulum çıkarılırken delege sayıları çok düşük.

Performansa dayalı delege Sistemi olmalı. İl’lerin milletvekili sayısına göre ilk 600 dağıtılıp ikinci 600’lük dilim performansa göre dağıtılmalı bunun için biraz cesaret göstermeliyiz. Çalışana hakkını veren bir tüzük olmalı" ifadelerini kullandı.

Erol yeni tüzük ile ilgili şu önerilerde bulundu:

EVRAK MEMURU OLMAMALI

Birincisi genel sekreter bizim partide evrak memuru olmamalıdır. Örgütten sorumlu genel başkan yardımıcılığını kaldıracaksınız. Örgüt işlerini Genel Sekretere bağlıyacaksınız. Dış politika, hukuk, ekonomi, genel başkanın kontenjanı olabilir. Geriye kalan diğer MYK üyelerini Parti Meclisi seçmelidir.

PM ÜYELERİ ÖN SEÇİME GİRMELİ

İkincisi, Biz bir partinin MYK’sı, o partinin gölge bakanlar kuruludur. Ben olması gerekeni söylüyorum. PM’ye girenler merkez yoklamasına girmemeli. Bu tarafsızlığı sağlar. Her yerde adalet olmalı. Üçüncü, milletvekilleri ön seçimle belirlenmeli. Süheyl Batum ön seçimle mi geldi? Birgül Ayman Güler ön seçimle mi geldi? Aday olsak da olmasak da partimizin neferiyiz. Sen merkez yoklaması ile bu isimleri getirince hak, hukuk, adalet olur mu? Adam yıllarca bedel ödemiş, aday olamıyor.

CHP Bolu milletvekili Tanju Özcan, taslak tüzüğü eleştirilerde bulundu.

"SAYIN GENEL BAŞKAN TARİHE GEÇECEKSİNİZ"

 "Bu tüzük parti içi demokrasiyi ortadan kaldırıyor. 

Yazım hatalarını fırsat bildiniz parti içi demokrasiyi rafa kaldırıyorsunuz. 

Sayın Genel Başkan ön seçimi siz getirdiniz bu taslak Tüzük geçerse ön seçimi kaldıran da siz olarak tarihe geçeceksiniz" diyen Özcan eleştirilerine şu şekilde devam etti:

"DEVŞİRME ADAY KABUL ETMEYİZ" 

Eskiden parlementer Sistemde milletvekillerini belirlemek istiyordunuz. Şimdi Cumhurbaşkanlığı sistemi var. Bakanlar milletvekili olmayacak nedir? Bu 'milletvekillerini biz belirleriz tüzüğü' yapmanızın sebebi ne? 

Bu taslakta dönüp dolaşıp "Cumhurbaşkanı adayını ben belirlerim" diyorsunuz. 

Cumhurbaşkanı adaylığında devşirme aday istemiyorum. Bir CHP’li olarak devşirme aday kabul etmeyiz.

'KİRLİ BEZLE TEMİZLİK YAPILMAZ"

Ankara milletvekili Necati Yılmaz, "Parti İçi demokrasi bu tüzükle tamamen ortadan kaldırılıyor. Anti demokratik uygulamalarla demokrasi getiremezsiniz. 
Kirli bezle temizlik yapılamaz" dedi.

Sosyoloji profesörü CHP milletvekili Sencer Ayata yeni tüzük taslağı ile ilgili, "Böyle alelede bir değişikliğin sırası mıydı? Yapılacaksa yapacaksa daha Erkin bir değişiklik yapılmalıydı. Ülke elden gidiyor uğraştığımız işlere bakın?" ifadelerini kullandı.

'BU TASLAĞI ELEŞTİRENLER KURULTAYDA SEÇİLEMEYENLER'

CHP Hatay milletvekili yapılan eleştirilere katılmadığını belirterek; "Bu taslağı ve Genel Başkanı eleştirenler Kurultayda seçilemeyenlerdir. Sırf seçilemedikleri için bu taslağa muhalefet ediliyor" dedi.

'HER YERDE ÖN SEÇİM YAPILMALI'

CHP Muğla Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu üyesi Akın Üstündağ da tüzük ile ilgili şu önerilerde bulundu:

Cumhurbaşkanlığı , yerel ve genel seçimlerde, her yerde üyelerle ön seçim yapılmalı. Blok liste komple kaldırılmalı. KHK’lara karşı çıkıyoruz. Yönetmelikleri Tüzük hükmünde kararnamelere çeviriyorsunuz.

Danışma kurulları kongreler üyelerin konuşmasına açık olmalı.

Genel Sekreter PM tarafından seçilmeli.

Kurultay delegelerinin yarısı alınan alınan oya göre belirlenmeli.

'BİR MİLYON TL'Yİ ÖRGÜTLERE DAĞITSAK İYİ OLMAZ MIYDI?'

PM üyesi Bülent Ecevit Tatlıdil, "2000 yılından bu tarafa 10 kez tüzük değiştirdik. Tüzükle iktidar olunmuyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine odaklanmalıyız. Cumhurbaşkanlığını kazanamazsak milletvekili olsak ne olmasak ne? 

Tüzük kurultayı için 1 milyon liranın üstünde para harcanıyor bu parayı örgütlerimize göndersek daha iyi Olmaz mı ? 

Gençlik kotası %20’ye çıkıyor ama gençlik yaşı da 35 olmuş bu yanlış. Yaşı 25’e düşürelim kota yine %10’da kalsın.  Yaşı artırarak gençliğin önünü açamayız. 
Sosyal medyada kendi ikballeri için yazan Parti yetkilileri var. Bunların tek amaçları kendi ikballeri. Sosyal medya siyasetçilerini savunmaktan örgütümüz siyaset yapamaz halde. Milletvekili ve pm üyelerinin partinin görüşü haricinde kendi görüşlerini yansıttıkları açıklamaları partiye zarar veriyor." dedi

'AYRIM YAPMAK YANLIŞ'

CHP'nin eski grup başkanvekillerinden, PM üyesi Hakkı Süha Okay da, "Genel Sekreterlik yetkileri bu taslakta olduğu gibi geçerse böyle bir makamın temsiline ne gerek var. Yazı işleri müdürlüğüne benzer birşey olur. 

Üyelikle ilgili maddede sıkıntı var. “Üye” “destekçi üye” ayrımı yanlıştır. Eski haliyle kalmalı" ifadelerini kullandı.

'ÇARŞAMBA GÜNÜ MYK İLE TOPLANIP TÜZÜĞÜN SON HALİNİ VERECEĞİZ'

 CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da,  Konuşmaya gelince, eleştirmeye gelince herkes konuşuyor herkes eleştiriyor. 

1 Kasım seçimlerine giderken hazine yardımı alamadığımız ve kampanyaya para lazımdı.  MYK karar aldı milletvekilleri 60’ar Bin lira yardım etsin dedik çoğunluğunuz vermedi. 

Hepinizin burada karnesi var. Myk üyeleri bile görmedi. Sadece bu notları ben tutuyorum. Ne çalışmalar yaptığınız hepsi burada kayıtlı. Buna göre değerlendirmelerimi yapacağım. 

İlleri denetleme görevi veriyoruz. Ne gibi eksikler sorunlar var milletvekilleri incelesin rapor hazırlasın diyoruz Milletvekili Denetmen görevi aldıkları illere gitmiyor bu görevlerini yapmıyor

Yurt dışı temsilcilikler eskiden yoktu biz açtık. Çok maliyetli bir iş. Şuanda washington ve Brüksel’de temsilcilik var. Başka yerlerde açma teklifiniz varsa malikiyetini karşılayacağım diyorsanız hemen yarın açalım.

Tüzük’le ilgili pazar günü İl Başkanlarıyla, Çarşamba günü de Myk ile toplanıp son halini vereceğiz.

Muharrem ERKEK o maddeyi ittifak ihtimali ile savundu 

Toplantıda tüzük taslağı hakkında bilgi veren Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ise, metinde CHP’in 1 milletvekili çıkardığı illerde ‘Merkez Yoklaması’ yapılmasının önünün açılmasına ilişkin değişikliğin ön seçimden taviz verilmesi anlamına gelmediğini belirterek, “Başka partilerden veya dışarıdan gelecek isimleri kendi listemizde milletvekili adayı göstermek zorunda kalabiliriz. Onun için bu tüzenlemeyi yapıyoruz” bilgisini verdi.

TEZCAN SON NOKTAYI KOYDU

Kapalı toplantıda milletvekillerinin eleştirilerine yanıt veren Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ise, taslağın örgütlerden gelen talepler doğrultusunda hazırlandığına dikkati çekti ve değişiklikleri tek tek savunduğu öğrenildi.