CHP'de kritik eşik: İşte 18 saatlik PM'nin perde arkası...

CHP'de kritik eşik: İşte 18 saatlik PM'nin perde arkası...

145 belediye başkan adayının belirlendiği CHP PM toplantısında hangi adaylar değişti? İşte 18 saat süren PM toplantısının perde arkası...

CHP’nin, yeni belediye başkan adaylarını belirlemek için önceki gün gerçekleştirdiği toplantılar, parti içinde yaşanan görüş ayrılıklarını zirveye çıkardı.

Özellikle İstanbul, İzmir ve Muğla ilçelerinde gösterilecek adaylarla ilgili bir türlü uzlaşma sağlanamaması yeni bir krizin ortaya çıkmasına neden oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, listesindeki 13 aday için PM’den onay alamadı. PM üyeleri İstanbul’un 3, İzmir’in 5, Muğla’nın 2, Antalya’nın 1 ve Şanlıurfa’nın 1 ilçe adayı ile Zonguldak adayını veto etti.

18 SAATLİK MESAİ
CHP’nin önceki gün 12.00’de başlayan MYK toplantısı 5, PM toplantısı yaklaşık 13 saat sürerken, aday belirleme mesaisi yaklaşık 18 saatte tamamlanabildi. Hem MYK hem de PM toplantılarında, adaylıklar üzerinde yaşanan görüş ayrılıkları üst seviyede kendini gösterdi. Kılıçdaroğlu’nun ilk etapta 152 adaydan oluşan listesi üzerinden tartışmalar yaşandı. PM’nin dün sabah 06.00 sıralarına kadar uzaması üzerine son kısım oylamalar 3’erli ve 5’erli gruplar halinde yapıldı.

İSTANBUL’DA ÜÇ VETO
Milliyet’ten Şevket Yaman’ın haberine göre, PM toplantısında İstanbul’da daha önce açıklanan Beylikdüzü adayı ile İYİ Parti’ye bırakılan 4 ilçenin dışındaki 34 adayın açıklanması hedefleniyordu. Ancak yaşanan görüş ayrılıkları nedeniyle bu ilçelerin 29’undaki adaylar belirlenebildi. Silivri, Maltepe, Şişli, Beyoğlu ve Küçükçekmece adayları bir sonraki toplantıya kaldı.

Kılıçdaroğlu’nun İstanbul listesinden 3 isim de PM’den veto yedi. Bu çerçevede, Şişli’de Fidan Aslan Eroğlu’nun, Silivri’den mevcut başkan Özcan Işıklar’ın, Avcılar’dan Hüseyin Aksu’nun aday olması önerisi PM üyelerinin çoğunluğu tarafından reddedildi.

PM toplantısında, Ataşehir’de İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan mevcut başkan Battal İlgezdi’nin yeniden adaylığına MYK toplantısında olduğu gibi sert itirazlar geldi. Bir MYK üyesinin de İlgezdi hakkındaki “usulsüzlük” suçlamalarını anımsatarak bu ismin yeniden aday gösterilmemesi gerektiğini ifade ettiği öğrenildi. Ancak itirazlara rağmen İlgezdi’nin adaylığı oy çokluğuyla kabul edildi. PM üyelerinin çoğunluğu, Avcılar’da Hüseyin Aksu yerine PM üyesi Turan Hançerli’yi aday olarak belirledi. 

Sarıyer, Büyükçekmece, Çatalca, Bakırköy ve Ataşehir’de mevcut başkanlarla “devam” kararı alındı.

KADIKÖY’DE ODABAŞI OLACAK MI?
Kılıçdaroğlu’nun Kadıköy’e önerdiği Şerdil Dara Odabaşı’nın adaylığı ise uzun süren tartışmaların ardından sadece bir oy farkla kabul edildi. PM toplantısında bazı üyelerin Kadıköy’de mevcut başkan Aykurt Nuhoğlu’nun yeniden aday olmasını önerdiği, ancak Kılıçdaroğlu’nun buna karşı çıktığı öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun, Nuhoğlu için “Özür dileyerek söylüyorum ama benim gözümde başarısız bir başkan” dediği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun aday olarak önerdiği Odabaşı’ndan da övgüyle söz ettiği kaydedildi. Bazı PM üyeleri, PM Yönetmeliği’nin 7 Maddesi’nin 12. fıkrasında, “Kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla alınır” ibaresinden yola çıkarak Kadıköy oylamasına itiraz etti. Oylamaya 60 üye katılmış, 30 kabul, 29 ret oyu kullanmış, bir üye ise çekimser kalmıştı. Parti yönetiminin verdiği son karar, Odabaşı'nın adaylığının tekrar değerlendirilmesi yönünde oldu.

PM’de Beşiktaş adayı Rıza Akpolat ise sadece 2 oy farkla onay aldı.

İZMİR’DE SANCI
PM toplantısında, 30 ilçe belediyesi bulunan İzmir’in de 24 adayı belirlendi. Ancak Kılıçdaroğlu’nun İzmir listesindeki beş ismin adaylığı PM üyeleri tarafından kabul edilmedi. Bu çerçevede Kılıçdaroğlu’nun, Buca’da Aydoğan Hepdemirgil, Kemalpaşa’da Rıdvan Karakayalı, Bayraklı’da Cevat Durak, Çiğli’de Ali Engin, Narlıdere’de ise Selim Utku Gümrükçü’nün aday olması önerileri PM tarafından reddedildi. Daha sonra yapılan görüşmelerde, Çiğli’ye Selim Utku Gümrükçü’nün, Narlıdere’ye Ali Engin’in aday olmasına karar verildi. İzmir’de İYİ Parti’ye bırakılan Tire ve Kiraz belediyeleri dışında, Aliağa, Bayraklı, Buca ve Kemalpaşa ilçelerinin adaylarının bir sonraki toplantıda belirlenmesi kararlaştırıldı.

MUĞLA TARTIŞMASI
PM toplantısında, Muğla Bodrum’da mevcut başkan Mehmet Kocadon’un, Marmaris’te mevcut başkan Ali Acar’ın aday gösterilmesi önerileri de kabul edilmedi. PM üyelerinin bu isimlerin aday olarak önerilmesini eleştirdiği, kapalı oylamada da ret oylarının büyük çoğunlukla çıktığı öğrenildi. Acar’ın reddedilmesi üzerine Marmaris’e Mehmet Oktay aday olarak belirlendi. Kocadon’un da Demokrat Parti’den Muğla Büyükşehir adayı olmaya hazırlandığı ileri sürüldü. Toplantıda, Antalya Akseki ilçesinde Mustafa Kavasoğlu, Şanlıurfa Siverek ilçesinde Fatih Mehmet Bucak’ın aday olması önerileri de kabul edilmedi.

Kılıçdaroğlu’nun listesindeki Zonguldak adayı Ali Uzun da PM’den onay alamadı. Daha sonra yapılan oylamada Şenol Şanal aday olarak belirlendi. Şanal’ın eski CHP Milletvekili Mehmet Haberal’ın yeğeni olduğu öğrenildi.

AKP'Lİ ve SAADET'Lİ ADAYLAR
CHP, Şırnak’ın Şenoba beldesinde AKP'li mevcut başkan Sabri Babat’ı, Batman’ın Sason ilçesinde ise Saadet Partili mevcut başkan Cuma Uçar’ı aday gösterdi.