CHP'de o isimler ‘Belediye Başkanı’ olamayacak!

CHP'de o isimler ‘Belediye Başkanı’ olamayacak!

CHP 19'uncu Olağanüstü Kurultayı'nı 9-10 Mart'ta Ankara'da gerçekleştirecek. Kurultay'da CHP'nin Tüzüğünde büyük değişiklikler yapılacak. Yalçın Bayer, dünkü yazısında CHP'nin Tüzük Kurultayı ile ilgili önemli kulis bilgilerini paylaştı.  Kemal Kılıçdaroğlu’nun MYK’da sözlü olarak uyguladığı ‘PM üyelerinin, belediye başkanı ve milletvekili adayı olmaması ve mevcut milletvekillerinin, ilçe belediye başkanı adayı olmaması yönündeki’ uygulamasının Tüzükte yer alacağını öne sü

Yalçın Bayer yazınıda, "CHP’nin tüzük değişikliği gündemiyle toplanacak 19’uncu Olağanüstü Kurultayında yerel seçimlerle ilgili önemli bir madde gündem oluşturuyor.

Tüzük kurultayında, başta delege seçimleri olmak üzere parti örgütünün yapısına yönelik tüzük değişikliklerinin ele alınması beklenirken, daha önce 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde Kemal Kılıçdaroğlu’nun MYK’da sözlü olarak uyguladığı ‘PM üyelerinin, belediye başkanı ve milletvekili adayı olmaması ve mevcut milletvekillerinin, ilçe belediye başkanı adayı olmaması yönündeki’ uygulamasını bu kez tüzük maddesi haline getireceği belirtiliyor.

Tüzükte, 2019’da yapılacak olan yerel seçimlerde mevcut MYK ve PM üyelerinin belediye başkanı adaylığının önüne geçiyor. CHP lideri daha önce MYK toplantılarında ‘Yerel seçimlere yönelik hedefi olanların PM’ye aday olmamalarını’ defalarca kez belirtmişti.

Bu arada AKP’nin yerel yönetimler konusunda ilçe belediye başkanlıkları konusunda nasıl bir engel getireceği konusu da gözden uzak tutulmuyor" ifadelerini kullandı.

Habertürk’ten Düzgün Karadaş’ın haberine göre, CHP Genel Merkezi’nin 9-10 Mart’ta gerçekleştirilecek olağanüstü kurultayda tüzük değişikliği için talep ettiği öneriler Ankara’ya ulaşmaya başladı. Öneriler arasında milletvekili ve belediye başkanlarının görev sürelerinin iki veya üç dönemle sınırlandırılması, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinin yarısının Parti Meclisi (PM) tarafından seçilmesi, sosyal medya paylaşımlarının disiplin kapsamına alınması yer alıyor.

Genel Merkez’e ulaşan önerilerden öne çıkan bazı değişiklik talepleri şöyle:

UZMANLIK KONTENJANI

Genel Merkez’e, milletvekili seçimlerinde belirli alanlarda uzmanlığı veya niteliği olan adayları Meclis’e taşımak için ek yüzde 5’lik kontenjan hakkı tanınsın.

ÜÇ DÖNEM SINIRLAMASI

Milletvekilliği, belediye başkanlığı, yerel meclis üyelikleri en çok üç dönemle, il ve ilçe başkanlıkları da 10-12 yılla sınırlandırılsın.

GÜÇLÜ GENEL SEKRETERLİK

CHP’de güçlü genel sekreterlik uygulamasına dönülsün. MYK üyelerinin yarısını genel başkan atasın, yarısı PM üyelerinin gizli oyuyla seçilsin.

SOSYAL MEDYAYA DİSİPLİN

Partideki yönetici ve üyelerin sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlar disiplin cezaları kapsamına alınsın.

PM ADAYLIĞINA YENİ KRİTER

PM seçimlerinde çarşaf listeyle seçilecek 52 kişi için yüzlerce adayın çıkması önlensin. Bu amaçla, PM’ye aday olabilmek için 10-15 delegenin imzası gerekli olsun.

İMZA KRİTERİ ESNESİN

Genel Başkan adaylığı için delegenin yüzde 10’unun imzasının alınması şartı esnetilsin, adaylık yarışında haksız rekabete yol açılmaması için üst sınır konulsun.

ADAY ÜYELİK KONULSUN

Parti üyeliğinde “aday üyelik” uygulaması başlatılsın ve adaylar parti içi temel eğitimden geçtikten sonra üye olabilsin.

GÖLGE KABİNE

İngiltere İşçi Partisi’nin “gölge kabine” uygulaması tüzüğe girsin. İktidara hazırlık için “gölge kabine” kurulsun.

KADIN VE GENÇLERE OY HAKKI

Kadın ve Gençlik Kolları Başkanları’na parti içi seçimlerde doğal delege olarak oy hakkı verilsin.