CHP'den 5 milyonluk Mercedes'ler için kanun teklifi

CHP'den 5 milyonluk Mercedes'ler için kanun teklifi

Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a 5 milyon liraya Mercedes alınmasının ardından CHP harekete geçti.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, son günlerde Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a alınan 5 milyon liralık makam aracı ile yeniden gündeme gelen kamudaki makam araçlarının alımı ve kiralanmasının sınırlandırılması ile ilgili kanun teklifi verdi. 

Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine taşıyan Tahsin Tarhan, “Dünya’nın en pahalı benzinini kullanırken kamunun her alanında mevki sahiplerinin milyon liralık makam araçları kullanmaları israftan başka bir şey değildir. ” dedi.

SATIN ALMA BEDELİNE KİRALAMA YAPILIYOR 

Tarhan, “Maalesef kamunun her alanında bir lüks araç sevdası var. Diyanet işleri Başkanlığından, Meclis Başkanına, Belediye Başkanından, Daire Başkanına kadar sirayet eden bir Lüks Makam araba sevdası kamuoyunca biliniyor. Kurumlar Devleti zarara sokmamak için kiralama yoluna gidiyoruz diyorlar. Ancak yandaş şirketlerden kiralanan araçların neredeyse bir senelik kiralama bedeli aracın satın alma bedeline denk geliyor. ” dedi. 

VEKİLLERİ TUTUKLANAN, ÇALIŞANLARI TAŞERON OLAN MECLİS BAŞKANINA MİLYONLUK MERCEDES… 

Tahsin Tarhan “Türkiye, resmi araç sayısıyla Dünya’nın en zengin ve gelişmiş ülkelerinden Almanya ve Japonya’yı 20’ye katlamaktadır. Son olarak Meclis Başkanı’na 5 milyon değerinde Mercedes marka otomobil alındığı basında yer almıştır. Milletvekilleri tutuklanan, çalışanları taşeron olan, muhalif temsilciler konuşmasın diye İç Tüzüğü değiştirilen Meclis’in Başkanı, itibar göstergesi olarak bu aracı kendine hak görebiliyor. Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu sadece bu tabloya bakarak çözümleyebiliriz.” dedi. 

BİR HIRKA, BİR LOKMA FELSEFESİNDEN, BİR VİLLA, BİR MERCEDES’E

Tarhan, “ Verdiğimiz Kanun Teklifi ile makam, mevki fark etmeksizin Kamu kurumlarının araç kiralama ve satın alma işlemlerini israfın önüne geçecek şekilde düzenlemeyi planlıyoruz. Ne yazık ki bir hırka, bir lokma felsefesiyle yola çıkanlar, rant arazilerine dikilen villalardan, vatandaşın vergisiyle alınan lüks araçlardan vazgeçemiyor. Avrupa’da Bakanlar, Belediye Başkanları makam aracı olarak bisikleti tercih ederken, memura % 5 zammı çok gören iktidar, kendine milyonluk araçları tahsis etmekten kaçınmıyor” dedi. 

MECLİS BAŞKANLIĞI'NA SUNULAN TAŞIT KANUNU HAKKINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINI ÖNGÖREN KANUN TEKLİFİ ŞÖYLE: 

MADDE 1- 5/1/1961 tarih ve 237 Sayılı Taşıt Kanunun 6. Maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Kurumların ve Kamu Kurumları ile iş birliktelikleri olan işletmelerin (vakıf, dernek vb.)  (1) ve (2) sayılı cetvellerde yazılı Makam ve hizmet alımları için taşıt kiralama bedeli, taşıtın satın alma bedelinin % 20’sini geçemez.” 

MADDE 2- 5/1/1961 tarih ve 237 Sayılı Taşıt Kanunun 9. Maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı ve Başbakanlık da dahil olmak üzere, Kamu Kurumu ve Kamu Kurumları ile iş birliktelikleri olan işletmelerin (vakıf, dernek vb.)  bütçe kanunlarına bağlı cetvellerde gösterilen orta sıklet ve vasati fiyatların üzerinde alım gerçekleştiremez.”

MADDE 3- Bu Kanun hükümleri Bakanlar Kurulu Tarafından Yürütülür. 

MADDE 4- Bu Kanun yayım tarihinde yürürlüğe girer. 

KANUN TEKLİFİNE İMZA ATAN CHP'Lİ VEKİLLER: