CHP'den AKP'ye Katar tepkisi: Sorunun parçası olmayın

CHP'den AKP'ye Katar tepkisi: Sorunun parçası olmayın

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Muratpaşa Belediyesi'nin açılışını yaptığı Erdal İnönü Kentsel Yaşam Alanı'nda konuşmada, "Katar'da birilerini desteklerseniz sorunun bir parçası olursunuz, ortada durursanız çözümün parçası olursunuz. Bizim ülkemizi de yakışan budur" dedi.

Muratpaşa Belediyesi, falezlerin hemen üstünde yer alan 25 bin metrekarelik alanda Erdal İnönü Kentsel Yaşam Alanı'nı törenle açtı. Erdal İnönü'nün eşi Sevinç İnönü, yeğeni CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal ve eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın başta olmak üzere CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, CHP Antalya İl Başkanı Mustafa Erdem, CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, belediye başkanları, çok sayıda eski CHP ve SHP milletvekilli, siyasetçiler ve sivil toplum örgütü başkanları açılışa katıldı.

'ATATÜRK VE İNÖNÜ STATLARI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Türkiye'de nefes almak, özgürlüğü doya doya yaşamak isteyenlerin gideceği tek yerin CHP'li belediyelerin yönetiminde olduğu kentler, ilçeler, beldeler olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın statlarda arena isminin kaldırılması talimatını hatırlatan Budak, “Dolmabahçe'de İnönü'nün adının verildiği stadının adını da arenaya çevirmişlerdi. Atatürk statlarının adına da arena dediler. Biz de onlara İnönü ve Atatürk isimlerini geri verin, sizin samimiyetini görelim dedik. Antalya'da yeni yapılan stata Atatürk ismini, İstanbul'da da İnönü ismini tekrar vermek için mücadele edeceğiz" diye konuştu. 

'KATAR'DA TARAFSIZ OLMALIYDIK'

Ramazan ayında bile bazılarının şiddet dili ve toplumu birbirinden ayıran dili kullanmaya devam ettiğini belirten Budak, İslam ülkelerinde de gerginliklerin bir türlü bitmediğini söyledi. Budak, şöyle konuştu:

“Katar'da bir üs kurulması, askerimizin oraya gitmesine yönelik Meclise sevk edilen bir yasa tasarısı vardı. Kanla, gözyaşıyla, şiddetle biz hala Ortadoğu'da pozisyon almaya gayret ediyoruz. Ortadoğu bir bataklık halinde. Atatürk o bataklığı biliyordu ama biz 2010'dan beri o bataklıktan bir türlü çıkamıyoruz. Katar'da da birilerinin işine karışmak durumunda kalıyoruz. Burada tarafsız kalmayı başarmalıydık. Orada birilerini desteklerseniz sorunun bir parçası olursunuz, ortada durursanız çözümün parçası olursunuz. Bizim ülkemize de yakışan budur."

UYSAL'DAN KIYI KULLANIMI ELEŞTİRİSİ

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ise Türkiye'deki kıyıların neredeyse tamamının değişik işletmelerin uzun yıllar süren kontrolü altında olduğunu söyledi. Kıyıların genellikle vatandaşların özgürce kullanımına açık olmayan, topluma kapalı alanlar zincirinden oluştuğuna dikkati çeken Uysal, Erdal İnönü Parkı'nın kentin ihtiyaçlarına dönük, sosyal belediyecilik anlayışıyla yapıldığını kaydetti. Alanın uzun yıllar mezbelelik durumundan kaldığını belirten Başkan Uysal, “Toplum yararına olan bir parkı Erdal İnönü ismiyle buluşturmaktan onur duyuyorum" dedi. 

'ZEYTİNLİKLERİ ERDAL İNÖNÜ İÇİN KORUYACAĞIZ'

Açılışa katılan Erdal İnönü'nün yeğeni ve CHP Ankara Milletvekili Gülsüm Bilgehan, Erdal İnönü'nün her şeyden önce bir doğa sevdalısı olduğunu söyledi. Dayısının ölümünden kısa süre öncesinde Kaz Dağları'nda zeytinlikler arasında gezintiler yaptıklarını belirten Bilgehan, “Zeytin. Zeytin deyince Erdal İnönü'yü hatırladım. Aynı şeyleri düşünüyor, aynı şeyler için mücadele ediyoruz. Neyse şimdilik durdurduk. 6 kere geldi geri döndü. Umarım 7'nci kez gelmez. Ama gelirse de zeytinleri Erdal İnönü gibi insanlar için, bilime inanan ama doğaya büyük saygı duyan insanlar için korumaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Erdal İnönü'nün eşi Sevinç İnönü ise kısa konuşmasında başkan Uysal'a teşekkürlerini dile getirdi ve “Umarım bu park; gençlerin, kadınların, herkesin sevinç ve neşeyle dolaştığı bir yer olarak kalır" dedi.

BAYKAL KONUŞMAK İSTEMEDİ

Açılışa katılan CHP önceki Genel Başkanı Deniz Baykal, Karayalçın'ın yanı sıra Mustafa Akaydın ile bir araya gelmemeye çalıştı. İkili ile tokalaşmayan Baykal, konuşmacı olarak görülmesine rağmen sahneye çıkmak istemedi. Uysal'ın rica etmesine rağmen Baykal, konuşmama ısrarını sürdürdü.
Katılımcılar konuşmaların ardından parkın açılış kurdelesini kesti.