CHP'den Torbalı'ya akademik aday

CHP'den Torbalı'ya akademik aday

İstanbul’da Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı olan Taner Öğünç, oradaki görevinden istifa ederek Torbalı’da Belediye başkanı aday oldu

YURT/İZMİR

CHP Genel Merkezi daha önce İzmir’de seçim kaybedilen Torbalı gibi ilçelerde seçime 6 ay kala adaylarını açıklayacaklarını söylemişti. Ancak bu süre sürekli ertelendi. Önce Ekim dediler, sonra Kasım, sonra Aralık şimdi de 20 Ocak diyorlar.

Bu tarihin sürekli ertelenmesinin tek sebebi var; CHP Torbalı’da kimi aday göstereceğine karar veremiyor… aksi takdirde bu kadar ertelemezlerdi.

Mevcut adayları biliyoruz; İsmail Uygur zaten 25 yıldır aday, iki seçim kazandı, iki seçim de kaybetti. Yılların yorgunluğu var üzerinde. 2014 yerel seçimlerinin kaybedilmesinde başrol oynayan Uygur sonrasında gerçekleşen hiçbir genel seçim ve referandum çalışmalarında da sahaya inmedi. Her hangi bir çalışma yapmadı. Kendisini bu konuda eleştiren İzmir Milletvekili Özcan Purçu’ya söylediklerini hepimiz biliyoruz. Purçu, bu sözleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da taşıdı. Özellikle roman vatandaşlarımıza hakaret dolu bu ifadeleri bile Uygur’un aday gösterilmemesine yeterli bir sebep. Bildiğim kadarıyla CHP Genel Merkezi bu konuda bir disiplin süreci de başlatmış durumda. İlçe başkanı iken gösterdiği seçim performanslarını da Genel Merkez zaten görüyordur.

Uygur’u eledikten sonra Övünç Demir’e gelelim.

Genç yaşına rağmen parti içinde gösterdiği mücadele takdiri hakkediyor. 30 yıllık İsmail Uygur hegamonyasına karşı tek başına önemli mücadeleler verdi. Parti tabanı da değişimden ve yenilikten yana Övünç Demir’in yanında durdu. Ancak bana sorarsanız Övünç Demir Torbalı’da CHP tabanının arzuladığı “değişim” talebine yeterli yanıtı veremedi. Övünç Demir mücadelesini İsmail Uygur ile sınırlı tuttu ama parti tabanı daha geniş bir değişim istiyor. Uygur ile birlikte etrafındakilerin de gitmesini istiyorlar. Övünç Demir bu talebe yanıt verirse parti tabanı ile birlikte diğer siyasi görüşlere sahip Torbalı halkının da takdirini kazanır. Seçim kazanabilmesi için bu şart…

Hakkı Güney adaylığını geri çekerek Yıldırım Baytekin’i destekleme kararı aldı.

Hakkı Güney ile Yıldırım Baytekin geçen hafta Ankara’ya gittiler. Burada CHP Genel Merkezi’nde önemli görüşmeler yaptılar. Bu görüşmelerden sonra Hakkı Güney adaylığını geri çekti ve Baytekin’i desteklediğini açıkladı. CHP kulislerinde konuşulanlara göre CHP Genel Merkezi’nde Hakkı Güney’e, “Torbalı’da Baytekin’i aday göstereceğiz, siz de onu desteklerseniz memnun oluruz” denildi. Yani Güney ile Baytekin’in güç birliği yapmasını Genel Merkez istedi. Yoksa durduk yere Hakkı Güney adaylığını neden geri çeksin?

CHP’de son aday Taner Öğünç.

İstanbul’da Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı olan Öğünç, oradaki görevinden istifa ederek gelip Torbalı’da aday oldu. İki aydır CHP kulislerinde İstanbullu birinin aday gösterileceği konuşuluyordu. Son derece parlak bir kariyere sahip olan, Bakırköy Belediyesi’nde önemli çalışmalara imza atan Öğünç’ün adaylığı Torbalı’da heyecana neden oldu. CHP bu dönem birçok bölgede “akademik adaylar” gösteriyor. Aynı durum Torbalı’da neden yaşanmasın. Zaten Torbalı’ya “Küçük İstanbul” demiyor muyuz? O halde bu ilçeyi İstanbul’u bilen birinin yönetmesi iyi olmaz mı?

Taner Öğünç’ün adaylığı Uygur cephesinde de büyük tedirginliğe neden oldu. İsmail Uygur ve çevresi Yıldırım Baytekin ile Övünç Demir’e şans vermiyorlardı, ama akademik kariyeri de ortada olan Taner Öğünç gibi bir isim İstanbul’da belediye başkan yardımcılığı gibi önemli bir görevi bırakıp Torbalı’ya geliyorsa bir bildiği var demektir. Gerekli yerlere sormadan, gerekli desteği almadan böyle bir maceraya atılacağını düşünmüyorum.

Taner Öğünç’ün bir özelliği de diğer adayların desteğini alabilmesidir. CHP 2019 seçimlerinde kimi aday gösterse diğer adayların tepkisini alacak. Hiçbir aday diğerinin kazanmasını istemiyor. Ama Taner Öğünç aday gösterilirse, hem Övünç Demir ile hem de Yıldırım Baytekin ile ortak bir çalışma ortamı oluşturulabilir. CHP’de birlik ve beraberliği sağlayabilecek bir isim varsa o da Taner Öğünç’tür…

'TORBALI'YI DÜNYA MARKASI BİR ŞEHİR HALİNE GETİRECEĞİZ'

Yapacağı projelere de değinen Taner Öğünç şunları söyledi: "Endüstri 4.0 projesini Torbalı'ya uyarlayacağız. Yerel yönetimler 4.0 adıyla akıllı kent yaratacağız. Torbalı'da çok sayıda sanayi kuruluşu, tarım, üniversite, kamu kuruluşlarının bütünleşik çalışmalarını sağlayarak en fazla üretimin olduğu kent haline getireceğiz. Yüksek teknolojiyle beraber dünyanın dört bir yanından Torbalı'nın bilinirliğini artıracağız. (Akıllı Torbalı) Amacımız Torbalı'yı dünya markası bir şehir haline getirmek. 2 milyar dolarlık ihracatı daha üste çıkaracak bir sistem. Kendi kendine yeten ve artı değer üreten kent haline getireceğiz."