CHP İstanbul'da uzlaşma ve demokrasi şöleni

CHP İstanbul'da uzlaşma ve demokrasi şöleni

İstanbul’da CHP ilçe kongreleri süreci oldukça hareketli, çekiş- meli geçiyor. Önümüzdeki haftasonu yapılacak seçimler öncesi YURT Gazetesi olarak, CHP ilçe örgütlerindeki demokrasi örneği bu mücadeleyi gerçekleştiren adaylarla konuştuk…

Cihan GÜNER & Süleyman KILIÇ

Türkiye’nin en büyük şehri olan ve 81 ilden göç ederek gelen 15 milyonu aşkın bir nüfusu bünyesinde barındıran İstanbul’un 39 ilçesi bulunuyor. Üç seçim bölgesine ayrılan İstanbul’daki 25 ilçe Avrupa yakasında, 14 ilçe ise Anadolu yakasında yer alıyor. Sosyal demokrat belediyeciliğin önderleri Ahmet İsvan ve Aytekin Kotil’in yolundan yürüyen belediye başkanı örneklerini çoğaltmak ve sonrasında da yerelden gelen bu güçle iktidara yürümek, CHP ilçelerindeki adayların ortak hedefi…

EYÜP

CHP’nin belediye başkanlığını at başı kaçırdığı 377 bin nüfuslu, 260 bin seçmenli Eyüp yerleşik bir ilçe. Yeni Nesil Üniversiteler ile TEM bitişiğindeki yapılaşmanın yanı sıra Roma, Bizans ve Osmanlı’nın tarihi kimliği ile Eyüp Sultan’ın adını taşıyan Eyüp ilçesi Altın Boynuz Haliç ile de aynı zamanda dünya markası. 28 mahalleli Eyüp’te CHP 417 delege ile ilçe başkanını seçecek. İstanbul İl Başkanlığı seçimine de 16 delege gönderecek. Eyüp CHP, mevcut ilçe başkanı Sinan Akçiçek’in yanı sıra tam beş adayla seçime giriyor. Sinan Akçiçek’in yanı sıra Safi Karayalçın, Özgür Nemutlu, Doğan Sarıtaş ve Mustafa Tüysüz de bu demokratik yarışa renk katacak diğer adaylar olacak.

Sinan Akçiçek: Eyüp’e Belediye Başkanı kazandıran ilçe başkanı olacağım

Hedefim yeniden ilçe başkanı olmak ve Eyüp’e CHP’li bir belediye başkanı kazandıran ekibin başında yer almak istiyorum. Doğuştan Eyüplüyüm. Çırçır Mahallesinin çocuğu, Akşemsettin sakiniyim. Eyüp’ü sokak sokak bilirim. Eyüplüyü de tanırım. AKP ile aramızdaki makas kapandı. Zaten zar zor kazanmışlardı. CHP’ye Büyükşehir Belediye Başkanlığı kazandırmanın yolu Eyüp gibi en az dört beş ilçede belediye kazanmaktan geçiyor. Dava arkadaşlarıma ve tecrübeme güveniyorum. Onların güveni halinde bu güvenlerini boşa çıkarmayacağıma da söz veriyorum. Eyüp’ü milyar dolarlık imar rantçı- larının elinden ancak CHP’nin temsil ettiği sosyal demokrat belediyecilik anlayışı düze çıkartır. Eyüp Belediyesi’ni almak hiç hayal değil. Son mahalli seçimler ve referandumdaki yüzde 51 hayır oyu ile tek adamlığa dur diyen Eyüp halkı, biz birlik bütünlüğü- müzü koruduğumuz sürece yanımızda olacaktır. 

Özgür Nemutlu: Sadece ilçe kongresini kazanmak için yola çıkmadık

Biz, sadece Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Kongresini kazanmak için yola çıkmadık. Eyüp’te yerel seçimleri ve genel seçimleri de kazanmak için yola çıktık. Eyüp’te cumhurbaşkanlığı seçimlerini de kazanmak için yola çıktık. Bu yol kolay bir yol değildir, aksine bu yol zorlu bir yoldur. Bu yüzden, bütün enerjimizi, gayretimizi, bilgi ve tecrübemizi ortaya koymaya kararlıyız. Ama bu iş tek başına yapılacak iş değildir, yetemeyiz. O yüzden bu işleri hep birlikte, bütün Cumhuriyet Halk Partili kardeşlerimizin katıldığı bir siyaset anlayışıyla yapmaya karar verdik. Bu işleri Cumhuriyet değerlerine sahip çıkan bütün vatansever yurttaşlarımızla birlikte yapmaya karar verdik!

Safi Karayalçın: Yerel seçimde CHP bayrağını Eyüp’e dikeceğim

Safiİ Karayalçın, hedeflerini şöyle anlattı: Üyeler arasında sevgiyi ve iç barışı sağlayacağım. Saygın ve güçlü üyelerle gençlik ve kadın örgütlenmesi yapacağım. Eyüp İlçe Başkanlığını Eyüplülerle ortak akılla yöneterek, CHP tabanının sesi olacağım. CHP’yi yerel seçimlere örgütümle birlikte hazırlayacağım. Kurulan hayır blokunu muhafaza ederek üzerine en az yüzde 5 oy kazandırmayı hedefliyorum. Yerel seçimde CHP bayrağını doğru kadro ile Eyüp’e dikeceğim.

Doğan Sarıtaş: Örgütlü mücadeleye yüzümüzü dönmeliyiz

Eyüp ilçe başkanı adaylarından Doğan Sarıtaş, neden aday olduğunu şu sözlerle açıkladı; “Ülkemizde yaşanan kötü gidişatı hepimiz görüyoruz, yaşıyoruz... Bu haksızlıklara dur demenin yolu CHP çatısı altında örgütlü mücadeledir. Bu mücadele sadece resmi prosedürler ile yapılmamalı ülke sorunlarını alanlara taşıyabilecek siyasal eylem ve etkinliklere dönüştürülmelidir. KHK ile işten atılan mağdurlar, maden işçileri, çocuk istismarı, kadın cinayetleri vs. konularında duyarlı olmak, eylem koyabilen kadrolar oluşturmak gerekiyor. 2019’un önemini hepimiz biliyoruz. Bu doğrultuda kendi içimizdeki kısır çekişmeleri, sonu olmayan tartışmaları bir kenara bırakmalı, örgütlü mücadeleye yüzümüzü dönmeliyiz. İç barışı ve huzuru sağlamalıyız. Dinamik seçimlerde görevinin başında kalacak, siyaset üretecek kadrolar kurmak zorundayız. Bu doğrultuda 2019’da omuz omuza mücadeleyi kurmak için adayım.”

ÇATALCA

68 bin nüfuslu ilçede 2014 yerel seçimlerinde AKP’nin 15 bin 578 oyla yüzde 35.50 oy almasına karşılık, 19 bin 525 oy alan CHP adayı Cem Kara yüzde 44.5 oy ve açık ara farkla yeniden belediye başkanlığını kazandı. Çatalca’da yaşayan ve mü- badele döneminde gelen göçmenlerin çoğunluğunu Bulgaristan muhacirleri oluşturuyor. İki dönemdir CHP Çatalca İlçe Başkanı seçilen Halil Gök, bu süreçte yeniden aday. Son yıllarda Alevi ve doğu kökenli vatandaşlarımızın yoğun olarak göç ettiği Çatalca, adeta ‘barış ve kardeşliğin adresi’… Çatalca 39 mahalleye ayrılmış durumda. 262 mahalle delegesinin oy kullanacağı ilçe başkanlığı seçiminde tek aday Halil Gök. 5 delege ile İstanbul İl Kongresine katılacak olan Çatalca’da CHP’nin toplam 1850 üyesi var.

Halil Gök: Hedefimiz referandumdaki yüzde 59.8 hayır oyunu chp’ye taşımak

Aynı zamanda belediye meclis üyesi olan Halil Gök, YURT’a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Yerel iktidar olan Belediye ile uyumlu çalışarak girilen her seçimde oyumuzu sıçratarak artırıyoruz. Son referandumda yüzde 59.8 hayır ile rekor kırdık. Hedefimiz bu oyları CHP’de toplamaktır. Siyasette bütünleşme adına bu bilinçle 2019’un çok önemli seçimlerle geçeceği bilinciyle, parti sorumluluğum gereğini yapacağım. Delege seçimlerinde partililerimizin büyük desteğini gördüm. Bu sorumluluğun gereği olarak da yeniden ilçe başkanlığına aday oldum.”

FATİH

Fatih 33’ü Eminönü, 24’ü eski Fatih’e bağlı 57 mahalleye sahip tarihi bir ‘sur içi’ ilçesi. Yaklaşık 417 bin nüfusu olan ilçede muhtarlıkların nüfusu da dengeli değil. Fatih’te muhtarlıklar birleştirilip 24’e düşerken, Eminönü Mahallesinde muhtarlıklar birleştirilmedi. Mesela, Şehremini mahallesinde 23 bin kişi yaşarken, Eminönü’nde sadece 30 nüfuslu da, 300 nüfuslu da muhtarlık var. Eski Fatih bölgesinde nüfus daha yoğun. CHP’nin ilçede 4 bin 125 üyesi var. İlçe başkanlığı seçimi için 400 delege oy kullanacak. Referandumda yüzde 49 hayır oyu ile sıçrama yapan Fatih, muhalefetin her geçen gün güçlendiği bir ilçe. CHP Fatih’te iki aday ile seçime girecek. Mevcut İlçe Başkanı Soner Özimer favori. Karşısındaki aday da Eminönü eski ilçe başkanı Mehmet Ali İyimaya. O da çok eski bir partili, CHP gönüllüsü. Emektar bir isim.

Soner Özimer ile sohbetimize Fatih Belediyesi Grup Başkanvekili, Fatih’in ‘siyasi dengesi’ Kazım Akşahin ile Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi, yılların politikacısı İsmail Koç da katıldı.

Kazım Akşahin söze göç ve güvenlikten başladı. Haklı serzenişlerde bulunarak şunları söyledi: “Tarihi Yarımada kültürün, turizmin ve tarihin merkezidir. Başkentidir. Son 15 yılda Fatih’in bu siyasi iktidar döneminde bu özelliği ortadan kalktı. Tarihi yarımadanın ayağa kalkması için deneyimli bir ilçe başkanına ihtiyaç var. Biz belediye baş- kanlığını alarak, herkesle kucaklaşarak önce CHP içinde birliği sağlayacak ve göçü durduracağız. Fatih’in tarihi dokusuna uygun bir yönetim oluşturacağız.

Birlik ve bütünlük içinde demokratik yarışın önemine dikkat çeken İsmail Koç da bu dileklere katıldı. Parti içi hedefin büyü- tülmesi ve kardeşliğin tesisi yönünde ellerinden gelen çabayı göstereceklerini belirten İsmail Koç, politikada liderlik ve başarının önemine dikkat çekti. İsmail Koç, “Demokratik siyaset çok kutsal bir iştir. İnsanın kendi yazgısını kendisinin belirlemesi, bir toplumun kendi eliyle kendisini yoğurma işidir. Demokratik siyaset ülke sorunlarının tartışıldığı ve en geniş katılımlarla karara bağlandığı bir işleve sahip kılınmalıdır. Bu kuşkusuz uzun bir sü- reçtir ama sürece başlanmalıdır. Çünkü ülke sorunlarının demokratik yollardan başka çözüm yolu yoktur. Cumhuriyet Halk Partisi’nin başarısı için de başka seçeneğimiz bulunmamaktadır. Sevgi, saygı, güven ve dayanışma kültürünü etkin kılmak için ililçe kongreleri önemli bir fırsattır. Cumhuriyet Halk Partisi büyük bir ailedir. Ben bu büyük ailenin ferasetine ve en doğru kararı vereceklerine kesinlikle inanıyorum. Halka hizmet erdem gerektirir” dedi.

Fatih İlçe Başkanı Soner Özimer: Yetki verin 2019 belediye seçimlerini alalım

CHP Fatih İlçe Başkanı Soner Özimer, Fatih Belediye Başkanlığını hedeflediklerini belirterek, önemli iddialarda ve tespitlerde bulundu; “Fatih ilçesinin ana sorunu Belediye Başkanı Mustafa Demir’dir. 2004 yılından bu yana Fatih’te il başkan yardımcılığı, bir dö- nemde ilçe başkanlığının yanı sıra belediye meclis üyeliği de yapıyorum. Yerelde Fatih Belediyesi iyi yönetilmiyor. Mustafa Demir, 17-25 Aralık sürecinde tutuklanan tek belediye başkanı olduğu halde yargılama süreci tersini işaret ediyor. Adeta gizli bir el Demir’i kolluyor. Eğer iktidar FETÖ ile mücadelede samimiyse Mustafa Demir’i yargılasın. Esenyurt’un en sonunda kurtulduğu Necmi Kadı- oğlu’nu da yargılasın. İstifa ettiler diyerek, AKP’li Belediye başkanlarını kenara çıkarıp aklamaya çalışmasın, çitilemesin.

Tarihi yarımada 15 yıldır bu zihniyetle, üç dönemdir de Mustafa Demir tarafından yö- netiliyor, daha doğrusu yönetilemiyor. Fatih’i kazsanız 3 metrede Osmanlı, 6 metrede Bizans, 9 metrede de Roma çıkar. Medeniyetlere beşiklik eden, elmas madeni Fatih’ten ne yazık ki göç başlamıştır. Halk gece sokağa çıkamıyor. Nüfusun yüzde 50’si Anadolu’nun her yerinden gelenlerden oluşuyor, 100 bini de Fatih doğumludur.

Avrupalı turist kaçmıştır. Her taraf Arapça tabelalarla ve çoğu sokakta kalan Suriyelilerin ve Afrikalıların adeta işgali altındadır. IŞİD’e yapılan operasyonlar gösterdi ki maalesef bir zamanlar turizmin merkezi olan Fatih artık IŞİD’ın toplanma merkezi olmuş. Sultanahmet’te turizmi bitirdiler. Oteller bomboş. Avrupalı turist Samatya’da yemek, Kumkapı’da rahatça balık yiyebiliyor mu?

Nüfus yoğunluğu yaşlılardan oluşan Fatih’te bir tek yaşlı bakım evi yok. Koskoca ilçede iki belediye kreşi vardı artık o da yok. Mustafa Demir otopark sorununu çözemedi. Deprem ile mücadele adına hiçbir şey yok. Fatih kötü yönetiliyor. Sosyal Demokrat bir belediyecilik anlayışına ihtiyaç var.

Kongre salonunda delege arkadaşlarıma şöyle sesleneceğim. Bugüne kadar hiçbir işi yarım bırakmadık. Yetki verin 2019 belediye seçimlerini alalım. Yönetim, kadın kolları ve gençlik el ele. Belediye başkanlığı için benim kafamda bir isim yok. İsim dayatmamız da yok. Fatih sakinlerinin desteği ile Fatih’i tanıyan, bu bölgenin bir evladını başkan yapacağız. Yarımada eskiden turizmin ve ticaretin merkeziydi. 15 yıllık dö- nemde tarihi yarımadanın maalesef bu özelliği kayboldu.

Göçü durduracak formüller üretelim. Turizmi geliştirecek pansiyonlar, Kadırga ve Balat başta olmak üzere vatandaşın oturduğu evleri ve tarihi yapıları kredi ile destekleyecek uygulamalara geçelim.

Fatih’te hiçbir şey yok, sadece TÜRGEV var. Her taşın altından TÜRGEV çıkıyor. İmar Planı değişikliği ile yeşil alanlar gasp edildi. Oruç Baba Tekkesini bile imara açtı- lar. Vatan Caddesinde altın değerindeki deprem toplanma alanı alışveriş merkezi yapıldı. Silivrikapı’daki 15 dönümlük alan da TÜRGEV’e tahsis edildi.

Fatih’te 49 spor kulübü var. Gençlerin oynayacağı saha yok. Ama eski bir siyasetçinin de dahli ile Yedikule konakları yapılıyor. Tarihi Yedikule Kazı- kiçi bostanları şimdilik kurtuldu ama ne olacağı meçhul. Tarihi Sirkeci Garı’nın arazisini imara açarak tarihe tecavüz eden bu yerel yönetim, sadece kendisinin önünü açıyor.

Bu seçimde tabii ki karşımıza aday çıkacak. Bu demokratik yarıştır. Bizim Fatih’te imzamız var. Amacımız Fatih’te ilçe başkanlığı değil, belediye başkanlığını alacak kadroyu kurmaktır.

TUZLA

Anadolu Yakası’nın en hareketli ilçelerinden olan Tuzla; 17 mahallesi, 242 bin 232 nüfusuyla birçok şehirden daha büyük, tam bir Anadolu mozaiği. Bir zamanlar merhum Süleyman Demirel başta olmak üzere yazlıkçıların mekanı ve iç turizmin şirin kasabası, bugün modern bir kent görünümünde. CHP, AKP ile arasındaki makası her geçen gün kapatıyor. 2014 seçimlerinde AKP’nin yüzde 59 bin 122 oya karşılık gelen yüzde 48.2 almasına karşılık, CHP aradaki farkı 10 bin oya indirerek 48 bin 295 oy ile yüzde 39.4 oranına vardı. Tuzla CHP örgütüne kayıtlı 5742 üyenin seçtiği 407 delege cumartesi günü ilçe başkanlığı seçimi için sandık başına gidecek. Tuzla il başkanlığı seçiminde merkeze 8 delege gönderecek. İlçe başkanlığı için mevcut ilçe başkanı Ali Çelik aday değil. Ancak Hasan Uzunyayla’yı destekliyor. Güçlü delege desteğine sahip Hasan Uzunyayla’nın yarışacağı rakibi de muhtemelen Avukat Uğur Küçükoba olacak.

Hasan Uzunkaya: Elimizi taşın altına ve zulme karşı koymanın günüdür

Kanımız süzüldü topraklarımızın çatlaklarından; öldük. Zindanlarda çürüdü can ile tenimiz; gördük Kaç yürek yangınlara kapıldı sebepsizce; tanık olduk. Artık direnme zamanıdır. Gün fedakarlık etme günüdür diyerek yola çıktık. Siyasi ve toplumsal yapıya dayatılan zulme karşı birleşmenin vaktidir. Bu topraklar üzerinde yaşayan herkesin artık elini taşın altına koyma günüdür. Yaşatılan, dayatılan ve reva görülen bu zulmün yok edilmesine olan bitmez inancımla; enerjimi, ruhumu, yüreğimi, bilgi ve birikimimi, toplum refahı, örgütümün gücü ve partimin iktidarı adına kullanabilmek için Tuzla CHP İlçe Başkanlığı adaylığımı YURT Gazetesi aracılığı ile paylaşmaktan onur duyuyorum.