CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat: Bu yolsuzluk, hırsızlık, talan düzenini yıkacağız

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat: Bu yolsuzluk, hırsızlık, talan düzenini yıkacağız

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ile CHP'nin Şişhane'deki il binasında biraraya geldik. İstanbul İl Başkanlığı için Cumartesi günü Bostancı Gösteri Merkezi’nde yapılacak kongrede yeniden aday olan Cemal Canpolat ile yoğun programı sırasında konuşma imkanı bulduk. Canpolat, aday olma kararını ilçe başkanlarının ve delegelerin isteği üzerine aldığını belirterek, YURT’a çarpıcı açıklamalar yaptı.

Röportaj: Sibek KÖKLÜ / YURT

Yeni dönem çalışmalarına ve hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulunan CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat “Sorunları da, çözümlerini de biliyoruz. Bizim bir tek hedefimiz var. Bu yolsuzluk, bu hırsızlık, bu talan düzenini yıkacağız. Bize güvenen milyonlar var” dedi.

Kulislerde çok sayıda ilçe başkanının desteğini aldığı söylenen Canpolat, aday olma süreciyle ilgili “CHP’de yarışlar her dönem olmuştur. Birinci öncelik partinin ve ülkenin menfaatleridir. Kim kazanırsa diğer adaylarla el ele mücadeleye devam edecek” dedi. CHP’nin İstanbul’da iktidara çok yakın olduğunu belirten Canpolat, “Haramilerle mücadelemi tamamlamak için adayım. İstanbul’u AKP’den alacağız” diye konuştu ve soruları- mızı şöyle yanıtladı;

Türkiye’nin en büyük şehri, ekonominin nabzının attığı İstanbul’u siz nasıl görüyorsunuz?

İstanbul Avrupa’nın en büyük kenti. Türkiye nüfusunun yüzde 18,5’i İstanbul’da yaşıyor. İstanbul, 15 milyondan fazla nüfusuyla aynı zamanda Türkiye’nin en fazla göç alan şehri. Yaklaşık 16 asır boyunca Roma’ya, Bizans’a ve Osmanlı’ya başkentlik yapan İstanbul, dinlerin, dillerin ve ırkların yüzyıllardır aynı sokaklarda, bitişik nizamlı evlerde barış içinde yaşadığı bir şehir. İstanbul bugün birçok alanda Türkiye’nin kaderini belirleyen bir öneme sahip. İstanbul’un her yıl devlet bütçesine katkısı: yüzde 40. Türkiye genelinde yaratılan katma değerin yüzde 27’si İstanbul’a ait. Türkiye’de toplam 10,5 milyon vergi mükellefi var 3 milyonu İstanbul’da. İstanbul’un ekonomik olarak ülkenin merkezi olması istihdama da yansıyor. İstanbul’da yaklaşık 5 milyon kişi çalışıyor. Bütün bu rakamlar Türkiye’nin kalkınmasında İstanbul’un ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Ama yine tüm bu veriler ‘İstanbul ne kadar büyürse Türkiye o kadar büyür’ diyebilmeye yetmiyor. Çünkü İstanbul denetimsiz bir şekilde gelişigüzel büyüyor. İstanbul’un sorunlarını da çözümlerini de biliyoruz.

İstanbul’un sorunları için çözüm önerileriniz neler?

İstanbul’un yeniden kurtuluşu için hazırladığımız program öncelikli 3 ana hedef etrafında toplanıyor: Yoksullukla / işsizlikle mücadele, halkla birlikte yerinde kentsel dö- nüşüm, depreme hazır olan bir İstanbul… Bu 3 ana başlık, CHP olarak İstanbul’un çözülmesi gerektiğini düşündüğümüz acil sorunlarıdır. İstanbul bugün toplumsal ayrışmanın, sınıf çatışmasının en bariz görüldüğü, yaşandığı bir şehir haline geldi. İstanbul kazandı- ğını halkıyla paylaşmıyor. Türkiye’nin katma değerinin yüzde 27’sini karşılayan İstanbul, aynı zamanda Türkiye’de en fazla yoksulun yaşadığı kent. İstanbul’da yaklaşık 2,5 milyon kişi yoksul. Türkiye’deki her 4 işsizden 1’i İstanbul’da yaşıyor. Her sabah milyonlar zifiri karanlıkta ekmek parası için yollara dö- külüyor. Hayat pahalılığı artıyor, insan hayatının değeri azalıyor. Yurttaşlarımız bugün hayatta kalabilmeyi şansına; bir iş sahibi olabilmesini tesadüfe, iktidarın sopasını yememiş olmamasını ise henüz sırasının gelmediğine yoruyor.

İlk dönemdeki hedeflere ulaşabildiniz mi?

Geldiğimizde bir hedef koymuştuk. İstanbul’un arka yakasıyla bütünleşeceğiz. Unutulan unutturulan alanlarla bütünleşeceğiz demiştik. ‘İstanbul’da seçimi alacağız’ dedik, bugün seçimi almaya hazır bir altyapı oluş- turduk. Özellikle İstanbul’un arka yakasında kentsel dönüşüm mağdurları ile bütünlük kurduk. Bunun sonucunu artık almamız gerekiyor. Bunu yarım bırakmadan İstanbul’da önü- müzdeki dönem hazırladığımız projelerle ve İstanbul sevdasıyla son 23 yıldır İstanbul’u talan eden çekilmez hale getiren anlayıştan kurtulma zamanı. İstanbul’u haramilerin saltanatından kurtarmak için yarım kalan mücadelemizi tamamlamak istiyorum.

Yeni dönemde neler yapacaksınız?

Hedefimiz net, İstanbul’un iki yakasını biraraya getireceğiz. Bugün Türkiye’nin de İstanbul’un da iki yakasının bir araya getirilmeye ihtiyacı var. İstanbul’un iki yakasının bir araya gelmesi için bu kentin ilçeleri arasındaki derin sosyal ve mekansal uçurumlar kaldırılmak zorunda. İstanbul’un arka mahalleleri kentle bütünleştirilmeli, ayağa kaldırılmalıdır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak Kadıköy ile Sultanbeyli; Beşiktaş ile Sultangazi gibi ilçeler arasındaki uçurumları ortadan kaldırmak; İstanbul’un iki yakasını bir araya getirmek bundan sonra en büyük vazifemiz olacak. Sosyal demokrat ve halkçı bir anlayışla yö- netmeye talip olduğumuz İstanbul’un ön yakası ile arka yakası arasında yaratılan derin sosyal uçurumları kapatacağız. Kent merkezindeki mahalleleri halktan koparan soylulaş- tırmaya, kentin arka yakasında hızla artan yoksullaşmaya karşı mücadelemizi yükselteceğiz. Bölgeler arasındaki ekonomik ve sosyal eşitsizlikler ortadan kaldırılmak zorundadır.

Yerel seçimlere hazır mısınız?

Kentsel dönüşüm adı altında İstanbul kimliksizleştiriliyor. Yerinden yurdundan edilen yurttaşlarımız İstanbul’un arka yakasına itilmiş durumda. İstanbul’da kentin kimliğini oluşturan meydanlar, mahalleler yok ediliyor. Referandum sonuçları bunun örneğiydi. Hayır cephesinin iptal edilen oylarla 52.20’yi yüzde 61’e çıkarmanın planı projesi hazır. İstanbul’u almaya geliyoruz. Milyonlarca insanla bütünleştik. Taksim ve Maltepe mitinginde 4 milyon insanla bütünleştik. Türkiye hızla bir değişim sürecine sokuldu. Hızla gericileştirildi. Üç seçim var önümüzde. İstanbul’u alacağız, Türkiye’de yeniden başkanı seçeceğiz ve 6 ay içinde barajın kaldırıldığı herkesin temsil edildiği güçlü bir parlamenter sistemi oluşturarak barış ve huzur ortamı sağlayacağız. Biz İstanbul’da hazırız.

'BİZİM HEDEFİMİZ PARTİ İÇİNDE İKTİDAR DEĞİL'

CANPOLAT sözlerini şöyle sürdürdü: Bizim hedefimiz parti içinde iktidar değildir. Parti içindeki arkadaşlarımıza sadece başarı- lar dileriz. Bizim bir tek hedefimiz vardır; AKP’nin 94’ten beri yürüttüğü bu yolsuzluk, bu hırsızlık, bu talan düzenini yıkacağız. Yerine Cumhuriyet Halk Partisi’nin, Mustafa Kemal Atatürk’ün anlayışını dikeceğiz. Bize güvenen milyonlar var. O milyonlarla beraber sokağa çıktığımız gün Türkiye’yi size dar ederiz. Bunu sizin bilmenizi istiyoruz. Biz artık sokaktayız, sokakta bunun mücadelesini yü- rütmeye devam edeceğiz. Halkımızla bütünleşmiş durumdayız.