CHP İstanbul'dan 'Saray Darbesi' tepkisi

CHP İstanbul'dan 'Saray Darbesi' tepkisi

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ve CHP’li milletvekilleri, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun AKP Genel Başkanlığı ve Başbakanlık görevinden ayrılma kararı almasıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Davutoğlu’nun kendi isteğiyle değil darbeyle görevinden ayrıldığını söyleyen İl Başkanı Canpolat, “Davutoğlu, halkın iradesine sahip çıkamadığı için Türkiye 4 Mayıs’ta bir sivil darbeyle karşı karşıya bırakıldı” dedi.
CHP İstanbul İl Örgütü Başkanı Cemal Canpolat ve CHP’li milletvekilleri, bugün İstanbul İl Merkezi’nde kameraların karşısına geçerek Başbakan Davutoğlu’nun görevden ayrılma kararını değerlendiren bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya CHP İstanbul Milletvekilleri Selina Doğan, Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, Enis Berberoğlu ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın ile Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın ve çok sayıda partili katıldı.


İl Başkanı Cemal Canpolat, Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında 4 Mayıs Çarşamba günü gerçekleştirilen görüşmenin ardından Davutoğlu’nun Başbakanlık ve AKP Genel Başkanlığı görevinden ayrılma kararı almasıyla ilgili “İstifa etmeyi aklından bile geçirmeyen Davutoğlu, tehdit ve baskısıyla görevden el çektirilmiştir. Bunun adı 4 Mayıs Saray Darbesidir” dedi. AKP’nin darbelerle büyüyen bir siyasi geleneğe sahip olduğunu söyleyen Canpolat, “12 Eylül’den sonra binlerce solcuyu, demokratı, aydını hapse tıkayanlar, yeşil sermayenin, bugünkü AKP kadrolarının önünü açmıştır. Darbelerden mağdur olanlar her zaman solcular, sosyalistler, ilericilerdir” diye konuştu. İktidar partisi AKP’nin darbelerle ayakta kaldığını kaydeden Canpolat, “AKP, her dönem kendi arkadaşlarına dahi ihanet ederek, darbe yaparak yeni bir süreç başlatmıştır. Yola çıktığı tüm arkadaşlarını 14 sene içerisinde teker teker sırtından bıçaklayan bir anlayış bugünkü varlığını bu darbelere borçludur. AKP, özellikle 7 Haziran’dan sonra tek başına iktidar olamayınca Kürtleri tankla topla ıslah etmenin mücadelesi içerisine girmiştir. Kürtlere bir dönem çözüm süreci adı altında yalanlar söylediler, şimdi de döverek sindirmeye çalışıyorlar. Son olarak Türkiye’yi yönetmeyeceklerini anladıklarında da kendi partilerine sivil bir darbe yaptılar. Bunların beslendiği alan darbelerdir. CHP olarak Saray Darbesi’ne, halkın iradesine el koyan bu anlayışa karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Cumhuriyet değerlerini, halk iradesini bunlara ezdirtmeyeceğiz, kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu. 
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ise “Bizim onlara hakkımızı helal etmemiz söz konusu bile olamaz. TRT burada mı, yok. Nasıl hakkımı helal edeyim. Daha dün elektrik faturamı ödedim. Bu ceberutların haberini yapmak için mi benden para alıyorsunuz? Hepimiz hakkımızı haram ediyoruz. Hakkımız var çünkü, biz hakkımızı istiyoruz” dedi. Basın toplantısının sonunda CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, Diyarbakır’a verdiği desteklerden dolayı İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat’a teşekkür plaketi sundu.