CHP- İYİ Parti ittifakında kritik gün

CHP- İYİ Parti ittifakında kritik gün

CHP-İYİ Parti arasında devam eden görüşmelerde henüz bir sonuca varılamadı. Ankara'yı bugün çok hareketli bir gün beklerken, Akşener "Tıkanıklık bu akşama kadar aşılamazsa, yarın sabah görüşmeleri noktalayın" talimatı verdi.

Yerel seçim için partilerin aday belirleme süreci devam ediyor. AK Parti-MHP ittifakında adayların büyük bir bölümü netleşirken, CHP-İYİ Parti bloğunda 'kriz' devam ediyor.

Özellikle Ankara adayını belirleme konusunda iki parti anlaşamazken, Mansur Yavaş isminin iki liderinde masasında olduğu biliniyor.

Geçtiğimiz cumartesi günü Kılıçdaroğlu ile Akşener arasındaki sürpriz görüşme sonrası, atılacak adımların hızlandırılması kararlaştırılırken, parti kurmaylarının yoğun mesai harcadığı belirtildi.

CHP ve İYİ Parti arasındaki son kulis bilgilerini paylaşan gazeteci Muharrem Sarıkaya, Habertürk'teki "Müzakerelerin tıkandığı nokta" yazısında, çarpıcı bir iddiayı yazdı.

SARIKAYA'^NIN YAZISI ŞÖYLE:

MECLİS’te görünen gündem bütçe görüşmesi, ama içeriği baştan aşağı yerel seçim…

Dikkat çeken ise yerel seçim konusunda da tarafların bırakın kendi içini, ittifak halinde olduklarıyla da yaşadıkları paradoks…

En çok görüldüğü yer ise uzun süredir kendi deyimleriyle “işbirliği” sürecine ilişkin görüşmeyi yürüten ve bir türlü sonuçlandıramayan CHP ile İYİ Parti bloku…

İYİ Parti’nin bu akşama kadar tamamlanması, olmuyorsa ittifak müzakerelerine son verilmesi yönünde görüş bildirdiği müzakerelerde dün akşam saatlerine kadar bir noktaya varıldığı söylenemez…

CHP LİDERİNİN İLGİNÇ ÖNERİSİ

CHP ile İYİ Parti arasındaki müzakerelere dönersek…

İYİ Parti lideri Akşener ile cumartesi akşamı buluşan CHP lideri Kılıçdaroğlu dün Meclis kulisinde karşılaşıp sorduğumda “Görüşmelerimiz iyi gidiyor, sorun yok” dedi.

Bu aşamada Akşener ile görüşmesinde önerdiği ileri sürülen “Dilerseniz milletvekilimiz, Genel Başkan Yardımcımız Bülent Kuşoğlu bizden ayrılıp, sizin listenizden Ankara Büyükşehir adayı olabilir” önerisini sordum.

“Bu konuda kesinleşmiş bir şey yok” demekle yetindi…

Biraz ileride duran Kuşoğlu’nun yanına vardığımda ise şaşkındı, kendisiyle kimsenin bu konuyu konuşulmadığını belirtti.

Böyle bir öneriye de sıcak bakmayacağının altını çizdi…

Zaten Akşener- Kılıçdaroğlu görüşmesinde de bu konuda bir sonuca varılmamış.

Akşener, Ankara’nın kendilerinde kalması halinde Mansur Yavaş’ı aday göstereceklerini, eğer CHP’de kalacaksa da tavsiyelerinin Yavaş olacağını söylemiş…

Anlaşılan o ki Parti Meclisi’nden yükselen tepkiler dolayısıyla CHP Mansur Yavaş adına son dönem daha soğuk yaklaşıyor.

Zaten Yavaş ile ilgili konu da iki liderin görüşmesinde üzerinde daha fazla durulmadan kapanmış…

ANKARA CHP’DE

Müzakerede gelinen noktaya 4 büyükşehirde kilitlenme…

Aşılması için de bu akşama kadar mesafe alınması gerekiyor.

Nitekim İYİ Parti lideri Akşener “Tıkanıklık bu akşama kadar aşılamazsa Çarşamba (yarın) sabah görüşmelerin noktalanması” talimatını arkadaşlarına vermiş ve CHP tarafına da bu iletilmiş.

Karara da hafta sonu yoğun şekilde devam eden trafik sonucu varılmış…

CHP’den Bülent Tezcan’ın çekilmesi sonrası müzakerelere devam eden Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ile İYİ Parti’den Koray Aydın ile cumartesi gecesi liderlerin buluşmasının hemen ardından pazar gününü yoğun mesai ile tamamlamış.

Daha önce 9 büyükşehir üzerinde sürdürülen müzakere bir kenara bırakılıp, 81 il üzerinden yeniden başlatılmış.

Salıcı ve Aydın pazar günü en az 5 kez iki lider arasında mekik diplomasisi yürütmüş.

Sonuçta Ankara’nın CHP’de kalması konusunda uzlaşmaya varılmış.

BALIKESİR MERSİN AÇMAZI

Ancak İYİ Parti bunun karşılığı olarak Balıkesir ve Mersin’de CHP’nin aday çıkarmamasını istemiş.

CHP ise Mersin’de her iki partinin de güçlü aday çıkarmasını önerirken, İYİ Parti’ye, “CHP olarak Manisa ve Denizli’de aday çıkarmayalım; Kayseri, Nevşehir, Niğde, Çorum, Konya’da da biz aday göstermeyiz, adayınızı destekleriz” önerisinde bulunmuş.

İYİ Parti Balıkesir ve Mersin konusundaki ısrarından geri adım atmamış.

İYİ Parti tarafı, CHP’nin Kayseri için geçen seçim döneminde kendilerinden sıkıntılı bir şekilde ayrılan Halaçoğlu’nu önerdiğini ileri sürerken, CHP kanadı konunun farklı bir konsepte dile getirildiğini bildirip ekledi:

“Bu bir öneri değil, sohbet sorusuydu. Sadece ‘Halaçoğlu’nun Kayseri’den aday gösterme ihtimaliniz var mı?’ denilmekle yetinildi. O olsun diye önerimiz olmadı…”

Görünen o ki CHP-İYİ Parti arasındaki müzakereler liderlere kalmış, bu akşama kadar sonuçlanmayı bekliyor…

Olmazsa da herkes kendi yoluna gitmekte kararlı görünüyor…