CHP İzmir'de deprem

CHP İzmir'de deprem

CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel istifa etti, istifanın perde arkasına ilişkin kulisler kaynamaya başladı. İddialarda adı geçen CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ile Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'den Yüksel'in istifasına ilişkin peş peşe açıklamalar geldi.

CHP İzmir'de sürpriz bir gelişme yaşandı ve İl Başkanı Alaattin Yüksel istifasını açıkladı. Görevinden ayrılma kararını yazılı bir açıklamayla paylaşan Yüksel, "CHP İzmir İl Başkanlığı görevimden istifa ettim. Bunun sebebi Genel Başkanımızla yapılan bir tartışma değildir, böyle bir tartışma olmamıştır hayal ürünüdür.

Türkiye böylesine olağanüstü bir dönemden geçerken, her dönemde olduğu gibi bu dönemde de parti içi tartışmalardan uzak durmaya özen göstermiş ve buna asla fırsat vermemişimdir. İstifa kararını kişisel olarak 9 Ağustos pazartesi günü almama rağmen, CHP İzmir örgütlerimizin ilçe başkanları ile birlikte Çanakkale'de Anafartalar Zaferi törenlerinde olmaları sebebiyle, onlarla paylaşmadan açıklamamak için duyurmadım.

Aynı zamanda Genel Başkanımızın İzmir'e gerçekleştireceği ziyaretinde gündemine uygun bir şekilde geçmesi, kamuoyunda yeni söylentilere mahal verilmemesi için, istifa kararımı açıklamadım. Kaldı ki, resmi olarak da istifa dilekçimi, örgütümle henüz istişarede bulunmadığım için genel merkezimize yollamamıştım. İstifa kararı almamın ardından, bu karardan bir şekilde haberi olan Genel Başkanımız beni arayarak bu kararımdan vazgeçirmeye çalışmıştır ve sadece bu sebeple aramızda bir telefon görüşmesi geçmiştir. Bu kararın sebebi, ne bir tartışma, ne de bir gerginliktir.

Bu kararı tamamen yönetimsel düşünce farklılıkları, çalışma şekillerinin uyuşmaması ve bu ortamda partime daha fazla faydalı olamayacağımı düşünmemden dolayı vermiş bulunmaktayım" dedi.

Bu kararın, genç ve idealist kadroların önünü açmasını dileyen Yüksel, "Bir kez daha ifade etmek isterim ki, neredeyse bir ömür boyudur hizmet ettiğim, önemli görevlerde bulunduğum partime olan bağlılığım, Türkiye'nin gelişmesi ve partimin yükselmesi için göstereceğim gayrette hiç bir değişiklik yoktur. Bu istifa belki de daha genç ve idealist kadroların önünü açmak içinde bir başlangıç olacaktır" ifadesini kullandı.

Seyit Torun dosdoğru… “Yalancı ve ucuz adam”


CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, istifa eden İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel için, ''Yalan konuşuyor. Ucuz politika yapıyor. Bunların modası geçti'' dedi.

Yüksel'in istifasına yol açtığı söylenen Torun, zehir zemberek açıklamasını Yurt Gazetesi'ne yaptı. İstifa açıklamasında hiçkimseyle sorunu olmadığını ve gençlerin önünü açmak istediğini, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile herhangi bir sorununun olmadığını belirtse de ‘yönetim anlayışı’ vurgusuyla dikkat çeken Yüksel'e CHP Ordu Milletvekili ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'dan sert yanıt geldi.

“Yüksel olayı sulandırıyor”

Yurt Gazetesi'ne konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, ''Beni mazeret olarak göstermesin. Kimse ucuz politika yapmasın. Onun modası geçti'' dedi. Tartışmanın Anafartalar Zaferi ile ilgili Çanakkale'ye araç gönderme konusunda çıktığını belirten Torun, ''Ben Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısıyım. Neymiş belediyeleri arayıp araç gönderin demişim. Onu aramamışım.

Ben kendisini de aradım ancak geri dönmedi. Aramadığım konusunda yalan konuşuyor. Ayrıca ben belediyeleri de ararım'' diye konuştu. Genel Başkan Yardımcısı Torun, ''Göreve gelme, istifa etme siyasi haklardır. Kendisi PM üyeliği, milletvekilliği yapmıştır. Bu davranışlar doğru değil. Amacın dışında sulandırmaya hakkı yok'' dedi.

Seferihisar Belediye Başkanı Soyer: Organizasyon bizim değil


Yüksel'in istifasına yönelik iddialarda adı geçen İzmir Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Organizasyon bizim değil, Cumhuriyet Halk Partisi Bilim Kültür Platformu'nun organizasyonudur.

Bizim organizasyonumuz olsaydı biz Genel Merkez'e de, İl Başkanlığı'na da, Belediye'ye de herkese sorardık ama bu organi
zasyonu Genel Merkez'in İl'e bildirmesi daha makul olurdu diye düşünüyorum. Bizim bu noktada yapacağımız bir şey yoktu zaten. Ayrıca biz bildirdik. Pazartesi sabahı hem İl Başkanımızı hem Aziz Başkanımızı programımızı ve davetiyeyi bildirmek, hem de bir doublecheck yapmış olmak için aradım. Başka iddialarla ilgili de hiçbir bilgim yok" diye konuştu.

Perde arkasında ne var?


Öte yandan Yüksel'in istifasına ilişkin kulislerde de ilginç iddialar konuşulmaya başlandı. Yüksel'in istifasına neden olduğu iddia edilen olaylardan biri; CHP'nin düzenlediği Anafartalar Zaferi'nin 101. yıldönümü törenine ilişkin organizasyon için haberdar edil
mememesi. Diğer bir iddia da, Seferihisar Belediyesi'nin organizasyonuyla bugün gerçekleştirilecek olan Yaratıcı Yazarlık Merkezi'nin açılışına CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun katılacağını Yüksel'in medyada çıkan haberlerle öğrenmesi olarak gösteriliyor.

Kocaoğlu’nun sessizliği

İzmir'de tansiyon bu kadar yükselmişken, Alaattin Yüksel ile yakın temasları sürekli objektiflere yansıyan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'dan ise konuya ilişkin açıklama gelmedi. İstifa sonrası peş peşe açıklamalar gelirken Kocaoğlu'nun suskun kalması dikkat çekti.

Tartışılan bir porte çizdi…

CHP İzmir İl Başkanlığı seçimini çok az farkla kazanan Alaattin Yüksel koltuğa oturduğu günden beri tartışmalı bir portre çiziyor.

Aziz Kocaoğlu ile kader birliği yapan Yüksel, Kocaoğlu’ndan sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığını düşünüyordu. Kocaoğlu önce aday olmayacağını, ardından da aday olacağını açıklayınca siyasi boşluğa düştü.

Bazı belediye başkanları ile ters düştü, belediyelerin Genel Merkez Yönetimi'ni dinlemeden İl Başkanlığı'na odaklı çalışmaları yönünde tavır geliştirince tepki büyüdü. Aziz Kocaoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Başbakanlığı döneminde Ahmet Davutoğlu karşısında ceketi ilikli, başı önde saygı duruşunda bulunmasına karşılık, Alaattin Yüksel ile birlikte CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun önünde ceketin düğmelerini sonuna kadar açarak, eli cebinde ya da tespihle vapurda ayaklarını yukarı kaldırmış şekildeki pozlarıyla İzmir’de günlerce konuşulmuş ve CHP örgütü tarafından tepki toplamıştı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ile tartıştığı için istifa etmek zorunda kalan Yüksel'in son mitingin organizasyonunun başarısızlığı da dikkat çekmişti.