CHP'li Aksünger: Olağanüstü kurultay hemen yapılabilir

CHP'li Aksünger: Olağanüstü kurultay hemen yapılabilir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Adalet yürüyüşünü ve CHP'de Olağanüstü Kurultay'ı Yurt Gazetesi’ne değerlendirdi. Aksünger, "Olağanüstü bir Kurultay yapalım. Kongrelerimizi bir yıl erteleyelim" dedi

CHP’nin çok başarılı bir ‘hayır kampanyası’ yürüttüğünü ve ardından adalet yürüyüşünü gerçekleştirdiğini söyleyen Erdal Aksünger, “Bu barışçıl yürüyüş toplumda çok ciddi bir karşılık buldu. Türkiye’nin en büyük mitingi olan Maltepe mitingindeki milyonlarca coşkulu insanın bizden beklentilerini görüyoruz zaten. Bu coşkunun parti içindeki tartışmalarla kapatılmaması, örtülmemesi lazım. Toplumda direniş cesaretini güçlendirmek lazım. Yasal, anayasal barışçıl demokratik direnişten bahsediyorum. İnsanların beklentisi de bu” diye konuştu.
Aksünger, “16 Nisan referandumundan sonra olağan bir durum yaşamadığımızı söylemiştim. Bu olağanüstü olayı partide de olağanüstü hareketlerle karşılamamız gerekir. Olağan davranarak, hayatı normalmiş gibi görerek bir şey yapmak mümkün değil. Bir Genel Başkan tartışması yok partimizin. Olağanüstü bir kurultay yapalım. Kongrelerimizi 1 yıl erteleyelim. Genel Başkan ve tüm kademelerin eli güçleneceği için güçlü bir direniş kadrosu oluşur. Burada ön seçim vs. konuları söz konusu değil. Şartlarımız olağanüstü. Bu koşullarda 6-9 ay kaybetme lüksümüz yok. Türkiye’deki OHAL Cumhuriyet Halk Partisi’nde de OHAL’i zorunlu kılıyor” dedi.


Mustafa Ülkü Caner: CHP daha önce Olağan Kurultay’a gitme kararı almıştı. Sizin ise Olağanüstü Kurultaya gitmek gerektiği görüşünüz var. Bunun gerekçelerini YURT okuyucularına lütfen açıklar mısınız? Olağanüstü koşullardaki durumda CHP olağan, normal koşullara uygun yöntem ve yollar ile ülkedeki olumsuzlukları ortadan kaldırabilir mi?

Erdal Aksünger: Hayır referandum oylaması sürecinde CHP müthiş bir kampanya yürüttü. Partililer de dahil, parti dışından insanlar da takdir ettiler. Hiç kimse bunun aksini iddia edemez. Cevap vermeden ziyade. Çatışmasız bir dil kullandık. Halka bu değişikliklerin ülkeye ne getiriyor, ne götürü- yor dilimiz döndükçe anlatmaya çalıştık. Bence CHP bu görüşlerini başarılı şekilde anlattı.Bizce 16 Nisan gecesi ve sonrasında da söylediğimiz gibi aslında hayır kazandı.

Özellikle Güneydoğuda yapılan o operasyonlar (mühürsüz oylar) aşikar bir konudur. İnsanlar CHP’nin yaptığı bu önderliği, liderliği takdir ettiler. Daha sonrası özellikle Türkiye’deki yargının siyasallaşması süreci daha da büyük sıkıntılar yaşatmaya başladı. Muhalefetin ve tüm muhaliflerin üzerine, sadece partilerin değil, gazetecilerin, iş adamlarının, herkesin üzerine baskı kurma çabaları daha da hızlandı. Olağanüstü halin getirdiği, parlamentoyu devre dışı bırakma ile millette de şöyle bir şey oluştu: sokağa çıkın, sokakta olun yani!

Biz de en barışçıl eylem süreci Adalet yürüyüşü gerçekleştirdik. Bu yürüyüş, sizin de dediğiniz gibi toplumda çok ciddi büyük bir karşılık buldu. Partili, partisiz her yerde insanlar bu kadar demokratik ve barışçıl bir yürüyüşü hiçbir olay çıkmadan sağduyuyla bu işi tamamlandı.

Biz de aslında bu olağanüstü olayı partide de olağanüstü hareketlerle karşılamamız gerekir. Olağan davranarak,
hayatı normalmiş gibi görerek bir şey yapmak mümkün değil. O günlerde bunu aslında dillendirmiştim. Olağanüstü kurultay olması gerektiğini şundan söylemiştim. Bir genel Başkan tartışması yok partimizin. Bu mevzu bahis değil. Ama şu var. Olağan Kurultay kararından ve Adalet yürüyüşünden önce söylemiştim. Olağanüstü bir Kurultay yapalım. Kongrelerimizi 1 yıl erteleyelim. Tüm örgüt bence mutabık olacaktır bunda. Taban da buna bence mutlaka onay verecektir.

- Neden?

Erdal Aksünger: Türkiye anormal şartlarda çünkü su anda. Partinin kendi iç meselelerine değil, memleket meselelerine odaklanması açısından bu çok önemlidir. Adalet yürüyüşünden sonra bu daha da keskinleşti. Bu tabii benim şahsi fikrimdir. Burada ben örgütün de elinin rahat olacağını düşünüyorum. Seçilmiş bir hikayenin yürümesi gerekiyor. Şu anda kim hangi koltuğa oturuyor sevdası içerisinde olmak ülkenin gidişatına ters olacaktır. O yüzden ben Olağanüstü Kurultayın geç kalınmış bir süreç olduğunu düşünmüyorum. Olağanüstü kurultayın seçimli olmasının daha doğru olacağını düşünüyorum.

- Bu düşüncenizde Adalet Yürüyüşü sonrası Genel Başkan olarak yürüyüşe başlayan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yürüyüşle birlikte liderliğini pekiştirmesinin bir rolü var mı?

Erdal Aksünger: Bir lider olarak güven gerçekten belki de 10-20 katına çıkmıştır şu anda. Tüm Piarlar bunu söylüyor. Bunun da önemi var ve bu çok değerli. Adalet yürüyüşünden önce de olağanüstü kurultay talebinde bulunduğumda partide Genel Başkan sorunu olmadığını söylemiştim zaten.

Bundan sonra Genel Başkan’ın eli daha kuvvetli ve CHP’nin elinin daha kuvvetli olması için bunu istiyorum ben. Onun etkisi büyüktür.

- 16 Nisan referandum sonuçları 2019 veya öncesi bir şekilde “mühürlenmiş” olursa, yani tamamen tek adam rejimine geçiş olursa, CHP de kimin delege, il ve ilçe başkanı, milletvekili belediye başkanı, hatta genel başkan olacağının bir anlamı ve önemi kalmaz mı demek istiyorsunuz?

Erdal Aksünger: Şöyle, zaten yapmak istediği de o Recep Tayyip Edoğan’ın. Önümüzdeki sürecin “tek adam” süreci de bu zaten. 2019 veya daha erken bu gerçekleşirse, Türkiye gerçekten garabet bir süreç yaşayacak. Siyasi partilerin, muhalefet olmuş iktidar olmuş olmamış, çok da önemli olmadığını düşünüyorum ondan sonrası için. Senin iktidar olma şansın var mı? Her zaman olabilir. Ama muhalefet partisi milletvekili, belediye başkanı olmak olabilir, Önümüzdeki süreç çok şeylere gebe…

Tek adam işi olmamalı

- Önemli olan tekrar demokratik parlamenter sisteme geçişin önünü açmak mı?

Erdal Aksünger: Mevcut parlamenter sistemin de içindeki bir sürü kırık ayaklarının düzeltilmesi ihtiyacı var. Ve güçlendirilmesi ihtiyacı var. Ve en önemli konu bence kuvvetler ayrılığının tekrar tesisine ihtiyaç var. Yani Yasama, Yürütme ve Yargının gerçekten bağımsızlığına ihtiyaç var. Polanyada hakimlerin bir kısmını parlamento seçsin diye yasa teklif edilince milyonlar sokakta yürüdü. İşte böyle bir bilinç gerekli. Bu yoksa tek adam işi gelirse burada ne adaletten, ne demokrasiden, bağımsız yargıdan ne de önümüzdeki süreçte ortak yaşamdan bahsedebiliriz.

Bizden beklentiler var

- Sizce ne kadar süre içinde Olağanüstü Kurultaya gidilebilir?

Erdal Aksünger: Çok problem yok. Bir ay içerisinde biter bu konu. Genel Başkan ve tüm kademelerin eli güçleneceği için güçlü bir direniş kadrosu oluşur. Türkiye’nin en büyük mitingi olan Maltepe Mitingindeki milyonlarca coşkulu insanın bizden beklentilerini görüyoruz zaten. Bu coşku parti içindeki tartışmalarla kapatılmaması, örtülmemesi lazım. Toplumda direnişin cesaretini güçlendirmek lazım. Yasal, anayasal barışçıl demokratik direnişten
bahsediyorum. İnsanların beklentisi de bu. Bunun düşmemesi lazım.
Mevcuttaki Kurultay Delegasyonunun takdirinin kullanılmasıdır bu. Burada ön seçim gibi konuları söz konusu değil. Şartlarımız olağanüstü. Bu koşullarda 6-9 ay kaybetme lüksümüz olduğunu
düşünmüyorum. Türkiye’deki OHAL Cumhuriyet Halk Partisi’nde de OHAL’i zorunlu kılıyor.