CHP'li Bayır: Siyasi partilerin bir arka bahçesi olamazlar

CHP'li Bayır: Siyasi partilerin bir arka bahçesi olamazlar

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda görüşülerek kabul edildi.

AKP tarafından komisyona sunularak, seçimde aday olup kazanamayan oda ve borsa başkanlarının eski görevlerine dönebileceği teklifi; Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonundan geçti.

CHP’li Bayır komisyonda gerçekleştirdiği konuşmada, TOBB Başkanı, Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, ‘’Oda-Borsa-Birlik Başkanlığı görevimizle siyaset arasındaki ayrım kesin bir çizgiyle belirlenmiş durumda. Bu çizgi bir defa delinirse, temsil ettiğimiz kurumlara günlük siyasetin nüfuz etmesi söz konusu olur ki, bundan da en fazla bizlere bu görevleri emanet eden üretici, tüccar ve sanayicilerimiz zarar görür. Bu camiada görev üstlenmek ile siyasette yer almak arasındaki kesin çizgi aynen korunmalıdır’’ demecini aktardı ve ‘’TOBB Başkanı da siyasetten, özerk alanına müdahale olarak tanımladığı TOBB’un içyapısının bu yasadan zarar göreceğini düşünmektedir. Yukarıdan talimatla önümüze konan bu tek maddenin yasalaşmasının ardından yaşanması muhtemel tehlikelere karşı iktidarı uyarıyoruz. Konu, temelde özerk olması gereken kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının anayasadan aldıkları yetki ve görevlerle birlikte düşünülmeli, seçme seçilme hakkı hukuk devleti, seçme-seçilme hakkının eşitliği, kurumların içine siyasetin günlük çıkarlarının nüfuz etmemesi üzerinden tartışılmalıdır. Sayısı 20’yi bulan tüm kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının (KKNMK) kendi kanununda tanımlanmış organlarının göreve gelme, görevden ayrılma süreçlerine dair kıstasların diğer bir KKNMK için de geçerli olması gerektiğine, başkan ve yönetim kurulu üyelerinin görevden ayrılma, istifa ve göreve geri gelme süreçlerindeki herhangi bir değişikliğin ilkesel olarak diğer kurumlarda da uygulanması gerekebilir. Aksi halde, tam da bu teklifte olduğu üzere, adrese teslim bir kanun maddesiyle, karşı karşıya kalırız.’’ dedi.

CHP'li Bayır: Siyasi partilerin bir arka bahçesi olamazlar

TARAFSIZLIK VURGUSU

TOBB özelinde getirilen bu teklifin amacının, aday adayı olmayı düşünenlerin siyasi ve idari koltuk garantileri vermek üzere kurgulandığını belirten Bayır, ‘‘31 Mart 2019 Yerel Seçimlerine siyasi yatırım anlamı taşıyan tek maddelik bu yasa teklifinin sadece hangi il ve ilçelerdeki başkan adayları için çıkarıldığı yazılmamıştır. Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşu kimliği taşıyan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile diğer oda ve borsaların aday adayı olması düşünülen başkanlarına, yönetim kurulu üyelerine siyasi ve idari koltuk garantileri vermek üzere kurgulanmıştır. TOBB Kanununda da özünü rahatlıkla görebileceğimiz gibi, ahilikten bugüne dek meslek örgütlerini uzmanlık alanları çerçevesinde bir araya getiren oda ve borsalar, birlikler her biri ayrı kanunla yetkilendirilmiş, siyasi tartışmalardan bağışık ve kamu otoritesinden özerk, siyasi parti bağları olmamasına gayret gösterilen sivil toplum örgütlenme biçimleridir. Anayasamızda ifadesini bulduğu üzere, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, üyelerinin seçimle iş başına getirdiği yönetimler yoluyla ayrı bir tüzelkişiliğe sahiptir, kimi alanlarda kamu gücü ayrıcalıklarını kullanır fakat her durumda siyasi partilerin bir arka bahçesi olamazlar. ’Hiçbir kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu, partizan kimliklerin gölgesinde yaşayamaz, partili kimliğini belli etmiş bir belediye başkanı ya da milletvekili adayı da seçilememe ya da aday gösterilmeme halinde bu kurumların yönetim kademesinde sanki hiçbir adaylık süreci yaşamamış gibi ertesi gün makamına dönerek görevine aynı tarafsızlıkla devam edemez.’’ diyerek sözlerini bitirdi.