CHP'li Biçer 13 şehit verdiğimiz helikopter kazasında olası ihmalleri Meclis'e taşıdı

CHP'li Biçer 13 şehit verdiğimiz helikopter kazasında olası ihmalleri Meclis'e taşıdı

Şırnak’ın Uludere İlçesi’ne bağlı Şenoba Beldesi’nden havalandıktan kısa süre sonra yüksek gerilim hatlarına takılarak düşen helikopter kazasının ardından Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye Yazılı soru önergesi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer  "Öncelikle yaşanan kazada şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet ailelerine ve ülkemize baş sağlığı dilerim. Şırnak'ta düşen askeri helikopterin yüksek gerilim hattına takıldığı söyleniyor. İlk başta herkes gibi yaşanan bu acı olayın yarattığı üzüntü yaşadık ancak burada olayı bir kaza olarak değerlendirip geçemeyiz. Ordu envanterine kayıtlı askeri helikopterlerin hiçbirinde gerilim hatları engellerin tespit eden ve pilota ikaz verilmesini sağlayan engel tespit ve ikaz sistemi olmadığı konunun uzmanları tarafından dile getiriliyor. Benzer sebeplerle düşen helikopterlerde bugüne kadar çok sayıda şehit verdik. Ama hala bu sistemlerin tedarik edilmesinde bir sonuca ulaşılmış değil; haliyle ortada bir ihmaller zinciri bir sorumsuzluk var.  Buradaki sorumsuzluğa yine fıtrat ya da kader diyecekler. Ama biz diyemeyiz. Daha önce yaşanmış bir olaydan ders alınmaması sorumsuzluktan başka bir şey değildir. Savunma Bakanlığı bünyesinde helikopterlere engel tespit sistemi entegrasyonu için bir ihalenin açıldığı bilgisi var ancak çok uzun zamandır henüz sonuçlanmamış. Her gün terörle mücadele eden ve darbeye muhatap bir ordudan sorumlu kişilerin bugüne kadarki bu tutumu kabul edilebilir değil. Bu olay ne kaza ne kader, sorumsuzluğun neden olduğu acı bir olaydır. Konunun muhataplarına ben de bazı sorular yönelttim acilen cevaplanmasını bekliyorum. Ne yazık ki görevini layıkıyla yerine getirmeyenlerin neden olduğu olaydan dolayı yaşadığımız acıya bir yenisi eklendi. Çok üzgünüm başımız sağ olsun.” dedi.

Biçer'in soru önergesindeki sorular şöyle:

1) TSK'nin envanterine kayıtlı kaç helikopter vardır?

2) Helikopterlerin kaç tanesinde engel tespit ve ikaz sistemi vardır?                        

3) 1997 yılından önergenin verildiği tarihe kadar yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek üzere engel tespit ve ikaz sistemi olmadığı için TSK'nin envanterine kayıtlı helikopterin kaçında kaza meydana gelmiştir?

4) Bu kazalarda toplam kaç askerimiz şehit olmuş, kaç askerimiz yaralanmıştır?                   

5) Helikopterlerde olması gereken engel tespit ve ikaz sisteminin bir helikopter için toplam maliyeti ne kadardır?              

6) Engel tespit ve ikaz sistemi teminine ilişkin Savunma Bakanlığı /TSK bünyesinde herhangi bir alım/ihale işlemi var mıdır? Varsa ne zaman başlatılmıştır, hangi aşamadadır?