CHP'li Çakırözer ortaya çıkardı: 9.7 milyarlık ‘hata’

CHP'li Çakırözer ortaya çıkardı: 9.7 milyarlık ‘hata’

CHP’li Çakırözer, Kamu İhale Kurumu’nun 2018 yılı Kamu Alımları İzleme Raporu’nda skandal bir hataya imza atıldığını açıkladı.

Kamu İhale Kurumu, açıkladığı 2018 yılı Kamu Alımları İzleme Raporu’nda bir hafta sonra 9.7 milyarlık düzeltme yaptı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “İlk raporda istisna kapsamındaki ihalelerin toplam tutarı 33 milyar 37 milyon 720 bin olarak gösterildi. İstisna ihalelerin toplam tutarı, ikinci raporda 9 milyar 700 milyon 440 bin TL azaldı” dedi.

Devletin en büyük ihalelerini yöneten kurumun toplama işleminden ibaret istatistiklerde yüzde 40 oranında bir hata yapmasının kabul edilemeyeceğini belirten Çakırözer, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a “Bu bir hata mı, bir ihmal mi? İki rapor arasındaki 9.7 milyarlık farkın gerekçesi ne, sorumlusu kim?” sorusunu yöneltti.
CHP’li Çakırözer, BirGün gazetesinden Nurcan Gökdemir’e yaptığı açıklamada, Kamu İhale Kurumu’nun 2018 yılı ihalelerine ilişkin raporunda yer alan rakamlarda düzeltme yapılması ile ilgili yanıtlanması gereken sorular olduğunu bildirdi.

SİLİNİP YENİDEN YAYIMLANDI

İlk rapora göre, 30 milyar TL’lik ihalenin yasa kapsamında olsa da açık, şeffaf ve denetlenebilir olmayan usulle yapıldığını, 33 milyarlık ihalenin Kamu İhale Yasası’ndan istisna tutulduğunu, 3.7 milyarlık alım için ise ihale bile yapılmadığına dikkati çeken Çakırözer, şunları söyledi:

“Millet adına yapılan harcamaların üzerinde hiçbir şaibenin olmaması gerekir. Ancak şimdi bir skandalla karşı karşıyayız. Rapor, yayımlandıktan birkaç gün sonra Kamu İhale Kurumu’nun internet sitesinden silinip, yeniden düzenlenip, aynı sitede tekrar yayınlandı.

Yayımlanan iki rapor arasında önemli farklar var. Yayımlanan ilk raporda istisna kapsamında gerçekleştirilen ihalelerin toplam 33 milyar 37 milyon 720 bin TL tutarında olduğu görülüyordu. Ancak bu rapor silindi. Güncellenen raporda ise istisna ihalelerin toplam tutarı 23 milyar 337 milyon 280 bin TL olarak düzeltildi. İstisna ihalelerin toplam tutarı, ikinci raporda 9 milyar 700 milyon 440 bin TL azaldı.”

 DEV İHALELERDE HATA

Çakırözer, ortaya çıkan 10 milyara yakın farkın Kamu İktisadi Teşebbüs (KİT) ve Belediye İktisadi Teşebbüslerinin (BİT) Kamu İhale Yasası’nın düzenleyici ve denetleyici hükümlerinden istisna tutulan mal alım ihalelerinin toplamı olduğunu da belirtti.

Yasanın, kendi hükümlerinden istisna tutulan ihaleleri sıralamak için alfabede yer kalmadığını belirten Çakırözer, “Şimdi bir de 9.7 milyar TL’lik bir hata ile karşı karşıyayız. Yüz milyarlarca liralık ihalelerin sorumlusu Kamu İhale Kurumu, ihalelerin toplam tutarını açıklamak için basit bir toplama işlemini nasıl yapamaz? Raporun silinip güncellenmesi böylesine büyük bir eksikliği, hatayı kapatır mı?” diye sordu.

SEHVEN YAPILDI

Bu arada Kamu İhale Kurumu bürokratları, rakamlardaki hatanın “tutara sehven fazla sıfır eklenmesinden kaynaklandığını” bildirdi.