CHP'li Gümrükçü: Üretken, yaşanabilir, sürdürülebilir bir Çiğli

CHP'li Gümrükçü: Üretken, yaşanabilir, sürdürülebilir bir Çiğli

CHP'nin Çiğli Belediye Başkan Adayı Utku Gümrükçü, Çiğli’de yaşanan sorunların her birine yönelik projelerinin hazır olduğunu belirtti.

CHP'nin Çiğli Belediye Başkan Adayı Utku Gümrükçü, "Çiğli’mizi halkçı belediyecilik anlayışı ile daha üretken, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir hale getirmek istiyoruz. Ortak akılla yönetilen, her mahallesine eşit hizmet götürülen bir Çiğli önceliğimizdir" dedi.

Gazete Duvar'dan Nuray Pehlivan'a konuşan Gümrükçü, doğayı önemseyen bir aday olduğunu söyledi. Çiğli’nin doğal zenginliğini korunması için çalışmalar yaptığını belirten Gümrükçü, “Hem Çiğli hem de tüm İzmir halkı rahat olsun, bu kadrodan Çiğli’nin doğasına zarar verecek bir karar asla çıkmaz. Çiğli, tüm dünyada flamingoların yaşam alanı olarak seçtiği tek metropol. Bunun sürdürülebilir olması için tüm çalışmaları yürüteceğiz” diye konuştu.

Neden Çiğli Belediye Başkanlığı’na adaysınız?

Çiğli’de edindiğim 20 yıllık tecrübe ve halkımızın da desteği ile ilçemizi yönetmeye aday oldum. Yıllarca Çiğli’ye ne katabilirim diye düşündüm. Çiğli’nin bir ferdi olarak bu kenti çok seviyorum. Bu güzel kentin sorunlarını biliyorum. Çiğli’nin sokaklarında edindiğim birikim, döktüğüm alın terim var. Sorunların her birine yönelik projelerim hazır. Şubat ayının son haftasından itibaren de Çiğli ile ilgili hazırlamış olduğumuz programı, vaatlerimizi ve nasıl yapacağımızı kamuoyuyla paylaşacağız.

Sorunları iyi bilen bir aday olarak nasıl bir Çiğli hayal ediyorsunuz?

Her şeyden önce gülümseyen bir Çiğli hayal ediyoruz. Çiğli’mizi halkçı belediyecilik anlayışı ile daha üretken, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir hale getirmek istiyoruz. Ortak akılla yönetilen, her mahallesine eşit hizmet götürülen bir Çiğli önceliğimizdir. Halkımızın sokaklarında kendisini güvende hissettiği, 24 saat ışıl ışıl bir Çiğli arzuluyoruz. Doğal zenginliklerini koruyan, halkının bu zenginliklerin keyfini sürdüğü, sahil şeridi ve denizi ile kucaklaşan bir Çiğli meydana getirmek için var gücümüzle çalışacağız. Biz Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün ideallerine yakışır bir kent yaratmış olmak istiyoruz. Tüm bu çalışmalar sonucunda Çiğli’nin tercih edilen bir kent ve kuzeyin yıldızı olmasını amaçlıyoruz.

Belediye başkanı seçildiğiniz takdirde ilk icraatlarınız neler olacak?

İlçemizin tüm paydaşlarının katkı sunacağı kurumsal yapıyı kurmak önceliğimizdir. Sonrasında temel sorunlarımız olan istihdam, sosyal hizmetler, imar, kentsel dönüşüm ve çöp depolama alanı ile ilgili çalışmalarımıza başlayacağız.

Çiğli, İzmir metropolünde en hızlı nüfus artışına sahip ilçelerden biri. Ulaşım sıkıntısı yanında kentin çöpü de Çiğli’de depolanmış durumda. Bu sorunlarla ilgili projeleriniz neler?

Tramvayın Çiğli’ye uzatılması önceliklerimizden birisi. Tramvayın Çiğli İZBAN’dan, Ata Sanayi’den, Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nden ve Katip Çelebi Üniversitesi’nden geçmesi hem ilçemizin iç kesimlerine ulaşımı kolaylaştıracak hem de ana arterlerdeki yoğunluğu azaltacaktır.

Bir diğer önemsediğimiz konu da İzmir’in en uzun sahil şeridine sahip ilçemizin deniz ulaşımına erişmesidir. Böylece ilçe sakinlerimizin il merkezine ulaşımı oldukça kolaylaşacak. Bu konuda büyükşehir belediyemizden gerekli taleplerde bulunacağız.

Öte yandan kentimizin nüfus yükünü omuzlayan Anadolu Caddesi’nin doğusundaki mahallelerimizin otobüs ile ulaşımını iyileştirmek adına ulaşım master planının yeniden ele alınması adına gerekli girişimlerde bulunacağız. En büyük sorunumuz çöp sorunu ve Harmandalı Düzenli Depolama Alanı’nı kısa vadede taşımamız mümkün görünmüyor. Ancak yarattığı olumsuzlukları bertaraf edeceğiz. Çöpteki metan gazından elektrik üretme süreci başladı. Böylece bölgedeki sızıntı suyu, koku ve görüntü kirliliği gibi sorunlar aşılarak, 15 MW kapasiteli bu tesis Çiğli’nin elektrik ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayacak. Döküme kapatılan 37 hektarlık arazide rehabilitasyon çalışması da yapılacak. Çöp döküm sahası ‘ağaçlandırılmış teraslara’ dönüştürülecek ve bölgenin çehresi değişecek. Bunların yanında atık transfer istasyonlarından Harmandalı’na gelen araçların dorseleri için de modernizasyon çalışmaları başladı.

Büyükşehir Belediyesi’nin Çiğli’deki atık su arıtma tesislerindeki çökertme havuzlarının sınırları hassas bölge alanına yani uluslararası çevre sözleşmesi ile koruma altına alınan kuş cennetini de kapsayan alanlara doğru genişletilmek isteniyor. Uygulama hayata geçirilirse, bu bölgelerde inşa edilecek yerleşim alanları ekosistemin talan edilmesi anlamına gelecek. Bu konudaki düşünceleriniz neler?

Hem Tunç Soyer hem de ben doğayı önemseyen belediye başkan adaylarıyız. Sayın Soyer, Seferihisar’da Doğa Mirası Projesi başlatmış, bu kapsamda bölgesindeki bitki çeşitliliğini iki kat artırma başarısı göstermiş bir yöneticidir. Ben de aday adaylığı sürecinden bu yana Çiğli’mizin doğal zenginliğine, bunun korunmasına ve turizme kazandırılmasına yönelik projeler üzerine çalışıyorum. Hem Çiğli hem de tüm İzmir halkı rahat olsun, bu kadrodan Çiğli’nin doğasına zarar verecek bir karar asla çıkmaz. Çiğli, tüm dünyada flamingoların yaşam alanı olarak seçtiği tek metropol. Bunun sürdürülebilir olması için tüm çalışmaları yürüteceğiz.