CHP'li Kılıç: Kazanacağımıza inancım tam

CHP'li Kılıç: Kazanacağımıza inancım tam

CHP Narlıdere Belediye Başkan aday adayı Hakan Kılıç sosyal demokrat yerel yönetim anlayışını ve projelerini anlattı

CHP Narlıdere Belediye Başkan aday adayı Hakan Kılıç, sosyal demokrat belediyecilik anlayışını ve projelerini PolitikYol’a anlattı.

Kent yönetiminde sosyal demokrat anlayışın önemini vurgulayan Hakan Kılıç, Kent yönetimine bakışımız ve projelerimizin hazırlanmasında; Sosyal Demokrat Yerel Yönetim 4.0 ana yol göstericimiz oldu. Sosyal Demokrat Yerel Yönetim 4.0 ile ilgili temel konular; dayanışmadır, sağlıktır, eğitimdir, eşitliktir, temizliktir, temiz enerjidir, üretimdir, işbirliğidir, modern kentsel dönüşümdür, barıştır, adalettir ve kısacası kent yaşar ve Kent hepimizindir.” dedi.

Narlıdere’nin, İzmir’in diğer ilçelerine oranla daha az tanınırlığı söz konusu. Bu durumun nedeni nedir ve sizin aday adayı olmanızda bu durumun bir etkisi söz konusu mu?

Bir kentin tanınırlığını sağlayabilmek için; o kentte farkındalık yaratacak ve cazip hale getirebilecek modern projeler ile kentin çehresini değiştirerek, kültür ve turizm merkezi olabilmesinin yolunu açmalıyız. Metropoldeki bir ilçenin tanınırlığının arttırılabilmesi açısından sadece kentte yaşayan vatandaşlara hitap eden projeler yerine, tüm İzmir’e hitap eden MEGA PROJELER oluşturulmalıdır. Bizim bununla ilgili, sadece İzmir’e ve Türkiye’ye değil tüm dünyaya hitap edecek özellikte olan NARKÖY projemiz bulunmaktadır. Ayrıca; Narlıdere’miz deniz, dağ ve ormanlık bölgenin birbiriyle buluştuğu ender güzelliklerde bir tabiat özelliğine sahiptir. Bu özelliğinden faydalanarak hazırladığımız birçok projemiz bulunmaktadır.

Aslında çocukluğumdan beri hayalim, ailemi, beni ve şimdi çocuklarımı bağrına basan Narlıdere’mize katkı sunabilmek ve kentim için bir şeyler yapabilmektir. Bu nedenle, özellikle Üniversite’de tercih ettiğim bölüm “Siyaset Bilimi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği” oldu.

Kentte yaşayan vatandaşların neler isteyebileceğini, kentin eksikliklerinin ve kentimizin bir marka kent olabilmesinin nasıl sağlanacağına yönelik çalışmalarımı hep canlı tuttum, toparladım ve arşivledim. Bu bağlamda; 4,5 yıldır sürdürdüğüm İzmir Büyük Şehir Meclis Üyeliğim ve Narlıdere Meclis Üyeliğim esnasında edindiğim tecrübeler ve aldığım eğitimler çerçevesinde Narlıdere’mizi halkımızla birlikte yönetmeye talip oldum.

Dünyada yeni kent anlayışları ve vizyonları tartışılıyor. Sizin kente bakışınız, yönetim anlayışınız nasıl olacak, temel öncelikleriniz konusunda neler söylersiniz?

Kent yönetimine bakışımız ve projelerimizin hazırlanmasında; Sosyal Demokrat Yerel Yönetim 4.0 ana yol göstericimiz oldu. Sosyal Demokrat Yerel Yönetim 4.0 ile ilgili temel konular; Dayanışmadır, Sağlıktır, Eğitimdir, Eşitliktir, Temizliktir, Temiz Enerjidir, Üretimdir, İşbirliğidir, Modern Kentsel Dönüşümdür, Barıştır, Adalettir ve kısacası Kent yaşar ve Kent Hepimizindir.

Temel önceliklerimize geldiğimizde;

Hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesi için NAR KART projemizi hazırladık. NAR KART düzenli nakit transferine dayanan bir gelir desteği uygulamasıdır. Aile üzerinden hesaplanacak, hane odaklı olacak, ailenin gereksinimleri ve yoksul oluşu esas alınarak hanedeki kadınların adına çıkarılacaktır.

Temiz kent ve sürdürülebilir çevre için hazırladığımız KATI ATIK YÖNETİMİ VE GERİ DÖNÜŞÜM projemiz kapsamında; atıkların toplanması, ayrıştırılması, geri dönüştürülmesi, geri kazanılması ve nihai olarak bertaraf edilmesi için entegre katı atık tesisi kuracağız, Narlıdere’deki tüm konteynırların yerine “Akıllı Çöp Konteynır” sistemi oluşturacağız. Çöp toplama maliyetlerinden en az % 25 tasarruf sağlayacağız.

NARKÖY EKOLOJİK YAŞAM MERKEZİ minimum 200 bin metrekare alana kurulacak. Tüm mekanlar ekolojiyi gözeten, biyo-iklim odaklı tasarlanacak. Bina yapımında doğal, sağlıklı, ısı performansı ve enerji verimliliği yüksek, depreme ve yangına dayanıklı, ekolojik ayak izi düşük malzemeler tercih edilecek. Haftalık, aylık ve yıllık konaklamayı tercih eden malikler ve turistler için farklı kiralama süreci izlenecek.

NARKÖY Ekolojik Yaşam Merkezinde 3 aylık programlarla duyuruya açılan farklı yaş gruplarına yönelik sürekli eğitim ve atölyeler olacak. 2021 Yılında bitireceğimiz proje ile NARKÖY’de Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük Uluslararası Ekolojik Yaşam Festivali’ni düzenleyeceğiz.

Öğrenmekten zevk alan, heyecan duyan, meraklı, araştırmacı, gözlem yapan, çözümler üretebilen, tüm zeka alanlarını aktif şekilde kullanabilen, daha sağlıklı yaratıcı ve mutlu çocuklar yetiştirebilmek için, Narlıdere İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapacağımız protokol çerçevesinde, OKUL BAHÇELERİ oluşturacağız. Hava ve su olayları, yer çekimi, uzay, madde, kuvvet, hareket, enerji ve ısı gibi konularda keşif ve etkinliklerle çocuklarımızın doğa bilimleri alanında öğrenme becerileri geliştirilecek.

5 Yıl içinde 11 Mahallemizin tamamında KREŞ yapacağız.

Gençlerin ve çocukların sanatsal yaratıcılığının, tasarıma yönelik hayal gücünün, estetik duygularının, üretme ve deneme kapasitelerinin geliştirilmesi için kuracağımız, HARİKA ÇOCUK SANAT VE TASARIM ATÖLYESİNİ bölgemizde bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliği ile hayata geçireceğiz.

Tükettiğimiz yerde üretmek için Narlıdere’de yaşayan yurttaşlarımız ve belediyemizin üye olacağı ENERJİ KOOPERATİFLERİ kuracağız. Bölgemizde, 300 günden fazla güneşli gün ve 12 saate varan güneşlenme süresi bulunmaktadır. Yaklaşık 4.000 MW’lık güneş enerjisi potansiyeli ile ortalama 4.7 yılda yatırımları geri kazanacağız. Proje bazlı hibe ve kredi desteği ile finans sağlayacağız.

Sanatsal kararları sanatçılara bırakacağız. Sanat kurumlarının özerkliği en temel ilkemiz olacak. İdari ve mali özerkliğe sahip Narlıdere Kent Tiyatrosu kuracağız. Kent Tiyatrosu bünyesinde Çocuk Tiyatrosunu da faaliyete geçireceğiz. Kültür ve sanatı ayrıcalıklı kesimlere özel durumdan çıkarıp herkes için ulaşılabilir hale getireceğiz.

Geçmişten günümüze kadar İzmir ve Narlıdere’nin kentsel gelişiminin kaydını tutmak, korumak ve gelecek nesillere kentli olma bilincini kazandırmak amacıyla, Kent Belleği Müzesi’ni açacağız.

Ali Onbaşı Deresi Vadisi’ne; Narlıdere Belediyesi öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir belediyesi İşbirliği ile Türkiye’nin en büyük EKOTURİZM Merkezi’ni kazandıracağız.

Narlıdere Belediyesi olarak; bölgemizde yaşayan kadınlara daha iyi hizmet verebilmek, onların talep ve şikayetlerini yerine getirebilmek adına ve Güçlü kadın, güçlü toplum için 4 mahallemizde KADIN SEMT EVLERİ’Nİ kuracağız. Bu evlerde; rehberlik ve danışmanlık hizmetleri, meslek ve beceri alanlarında eğitimler, nitelikli eleman yetiştirme kursları verilecek. İstihdam Ofisi ve Kadın Semt Evlerimizin bir tanesinde “Ekolojik Oyuncak Üretim Kooperatifi” kurulacak. Ayrıca; Kadın Semt Evleri aracılığıyla; yıl boyunca dezavantajlı gruplar öncelikli olmak üzere, İzmir ve Yurt içinde kültür turları düzenleyeceğiz.

Bugün Türkiye kent gündemlerini sürekli bir biçimde dönüşüm tartışmaları işgal etmekte. Sizin kentsel dönüşüme bakışınız nedir ve Narlıdere’nin nasıl bir dönüşüme ihtiyacı bulunmaktadır?

Kentsel Dönüşüm’de kent halkı karar ve söz sahibi olacaktır. Kent odaklı ve mahalle halkını yerinden eden değil, mülk sahibi yapan dönüşüm hedefliyoruz. Çevreci, Uzlaşmacı, Halkçı Kentsel Dönüşümün gerçekleşebilmesi adına; Ada Bazlı, Yerinde, Planlı ve Proje Meşruiyeti içinde Kentin hakkını gözetecek şekilde çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz.

Sosyal demokratların 1989 yerel seçimleri benzeri bir başarı elde edeceklerini düşünüyor musunuz? İzmir’de nasıl bir tablo bekliyorsunuz?

Türkiye geneline baktığımızda; İzmir zaten Cumhuriyet Halk Partinin ezici çoğunluğu ile kazanılacak bir kentimiz. Ankara ve İstanbul’u değerlendirirsek; Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki istatistiki bilgiler göz önüne alındığında ve bu bölgelerde Genel Merkezimizin göstereceği adaylar ile halkımızın Cumhuriyet Halk Partisine itibar edeceğini ve seçimleri kazanacağımızı düşünüyorum. Ayrıca, ülkemizdeki ekonomik krizlerin ve kötü yönetimin halk üzerinde oluşturduğu travmayı düşündüğümüzde sonuç kesinlikle Cumhuriyet Halk Partisi yönünde olumlu olacaktır.

İzmir’de 2014 yılında kaybedilen 8 ilçemiz bulunmaktadır. 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak Yerel Seçimlerde, İzmir’imizde tüm ilçeleri kazanacağımıza inancım tamdır. Büyük Şehir Belediye Başkanlığı ile ilgili aslında çok şey söylemeye gerek olduğunu düşünmüyorum, AKP İzmir’de her adayı deniyor hatta 2014 Yerel Seçimlerinde Ulaştırma Bakanı olan ve sonradan AKP’nin ikinci adamı pozisyonuna gelen kişi ile bile kaybetti. Şimdi ise Ekonomi Bakanlığı ve Denizli Belediye Başkanlığı yapmış İzmirli olmayan bir adayı İzmir Halkına sunuyor. Sonuç şimdiden belli. Cumhuriyet Halk Partisi İzmir’i özgür kılmaya devam edecektir.