CHP'li Odabaşı Yurt'a konuştu: Operasyon merkezi bir elden yapılıyor

CHP'li Odabaşı Yurt'a konuştu: Operasyon merkezi bir elden yapılıyor

Seçimlere sayılı günler kala İstanbul'un en gözde ilçelerinden olan Kadıköy'de, CHP’nin Belediye Başkan adayı Avukat Şerdil Dara Odabaşı, yapılan operasyonları, çalışmalarını ve projelerini Yurt’a anlattı.

Baran Furkan Gül

CHP’nin Belediye Başkan adayı Avukat Şerdil Dara Odabaşı, "Bu operasyon CHP’ye ve partimize oy veren, gönül verenlere yapılmaktadır. Bu benimle ilgili değil. Muhalefetin yükselişinin önünü kesmek için farklı araçlarla, farklı taşeronlarla bu işler Türkiye’nin farklı kentlerinde merkezi bir el üzerinden yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Şerdil Dara Odabaşı ile görüşmemiz Kadıköy'de olacaktı ancak son günlerde CHP'li adaylara yönelik saldırılardan biri de Şerdil Dara Odabaşı'na yapıldı.

Kadıköy'de gece vakti üzerinde Turancı Hareket Platformu imzası olan ve Odabaşı'nı bölücülük ve terör sempatizanı olmakla suçlayan bildiriler dağıtılmıştı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak'ın çağrısına uyan Odabaşı, şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulunmak için Kartal'da bulunan Anadolu Adliyesi'ne gitti. Bu nedenle buluşmamız Adliye koridorlarında mümkün oldu. Ve yolda devam etti...

'MERKEZİ ELDEN YAPILIYOR'

Odabaşı, CHP ve kendisine yönelik saldırıların seçim kampanyasının başladığı günden bu yana Kadıköy sokaklarında, sosyal medya ve çeşitli mecralarda devam ettiğini belirtti. “Fakat yaşanan süreçte gördüm ki, bu sadece benim şahsımla ilgili değil CHP’nin başkaca adaylarına da bu şekilde davranılıyor” şeklinde konuşan Odabaşı, “Bu, şu sonucu getiriyor; Merkezi bir elden farklı taşeronlar kullanarak CHP’nin adayları üzerinde yıpratma operasyonu yapılıyor. Burada hedef CHP ve partinin kurumsal kimliği… Bugünkü başvurumuz şahsımla ilgili Kadıköy’de yapılan afişleme için parti sözcümüz sayın Faik Öztrak’ın çağrısı üzerine şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulundum. Burada şunu özellikle söylemek istiyorum. Bu operasyon CHP’ye ve partimize oy veren, gönül verenlere yapılmaktadır. Bu benimle ilgili değil. Muhalefetin yükselişinin önünü kesmek için farklı araçlarla, farklı taşeronlarla bu işler Türkiye’nin farklı kentlerinde merkezi bir el üzerinden yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

'OPERASYONUN PARÇASI'

>Sizin özelinizde konuşursak, parti örgütünden geliyorsunuz. Buna rağmen CHP’li kimliğinizi tartışmaya açıyorlar… Bu konuda ne söylersiniz?

Ben bu konuda artık ne söyleyeceğimi şaşırdım. Ben 1989 yılında SHP’nin Ankara Emek’te bulunan seçim ofisinde çalışmaya başladım. 94’te Sosyal Demokrat Üniversiteliler Platformu’nun genel başkanlığını yaptım. 2011-2016 arasında CHP’nin İstanbul il yöneticiliğini yaptım. İl Başkan Yardımcılığı, İl Başkanvekilliği, İl sekreterliği gibi her CHP’linin hayalinde, hedefinde olan mevkilerde bulundum. Gençliğimde, çalışma hayatım ve tüm yaşamım boyunca emekten yana, soldan yana oldum. Hep CHP’li oldum. Başka hiçbir siyasi partiye üye olmadım. Başka hiçbir siyasi partinin sempatizanı olmadım. Buna rağmen hala CHP’liliğimi tartışmak bahsettiğim algı operasyonunun bir parçası. Ben şundan da eminim ki tüm Türkiye’deki partililerimiz bu tür şeylere itibar etmeyecektir. Hele hele Kadıköylüler hiç itibar etmez bunlara… Çünkü bunun bir operasyon olduğunu bilirler.

'KADIKÖY AYDINDIR'

>Kadıköy’ü anlatır mısınız biraz. Neden ‘Daha çok Kadıköy?’

Ben ‘Daha çok Kadıköy’ dediğimde, ‘bir Kadıköy daha mı yapacaksın’ dediler. Öyle bir şeyin olması imkânsız çünkü Kadıköy dünyanın en güzel yeri... Kadıköy dünyanın yaşanması en keyifli yerlerinden biri… Bizim ikinci bir Kadıköy yapma şansımız veya Kadıköy’ü taşıma şansımız yok. Fakat Kadıköy’ü Kadıköy yapan sadece coğrafi güzelliği değil. Kadıköy’de yaşayan insanlar ve Kadıköy’de yaşayan insanların oluşturduğu değerler. Nedir bu değerler? Kadıköylüler eşitlikçidir, özgürlükçüdür, aydındır, Atatürkçüdür, laiktir, çevrecidir, hayvan haklarına saygılıdır ve en önemlisi aktif yurttaştır. Yani sorar sorgular. Biraz önce söylediklerime atıfta bulunuyorum; ‘Bu tür algı operasyonlarına itibar etmezler’ derken aktif birer yurttaş oldukları için itibar etmeyeceklerini biliyorum. Bu değerleri daha da çoğaltmak için ‘Daha çok Kadıköy’ dedim. Ben bu değerlerle yetişecek yeni nesiller için ‘Daha çok Kadıköy’ dedim.

'İMAMOĞLU KAZANDI'

>Uzun yıllardır CHP’de olan bir ilçeyi yönetmek istiyorsunuz. CHP’ye oy vermeyen yüzde 28 gibi bir kesim de var. O kesim için neler söyleyeceksiniz?

Evet, yaklaşık 30 yıldır Sosyal Demokratlar tarafından yönetilen bir Belediyenin Başkanlığına adayım. Ben, bana oy vermiş veya vermemiş, oy vermeyi düşünen veya düşünmeyen türünde bir ayrım içinde olmayacağım. Ben Kadıköy’de yaşayan her yurttaşa aynı yakınlıkta olacağım. Onun için ben bu seçimde çok yüksek bir oyla seçileceğime inanıyorum. Bu sadece bana olan bir teveccüh değil, partime olan bir teveccühün yüksek olması. Bizim yüksek oy alma amacımızın bir tanesi de sayın Ekrem İmamoğlu’nu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı yapmak. Biz burada ne kadar yüksek oy alırsak sayın İmamoğlu’nun da Büyükşehir Belediyesi’nde eli o kadar rahatlayacak. Çünkü Büyükşehir Belediyesini yönetecek kadrolar CHP’li kadrolardan oluşacak. O nedenle bizim yüksek oy almamız Ekrem İmamoğlu’nun elinin rahatlaması açısından çok önemli.

>Ekrem İmamoğlu kazanacak mı?

Ekrem İmamoğlu kazanacak. Aslında Ekrem İmamoğlu kazandı. Halkın gönlünü kazandı. (Gülümsüyor)

'ENGELLERİ AŞMAK İÇİN…'

>Kadın nüfusu yüksek olan bir ilçe Kadıköy… 54.85 gibi bir oran var. Kadınlara yönelik ne tür bir çalışmanız olacak?

Bizim projelerimizin şöyle bir özelliği var. Önce geneli söyleyip kadın konusuna geleceğim. Benim en büyük projem insan. Biz insana dokunan işler yapacağız. İnsana dokunan işlerden kastım şu; Yaşamlarını kolaylaştırıcı, hayata daha fazla katılım sağlayacakları, keyif alacakları işler yapacağız. Koca koca binalar yapmaya hem yerimiz yok hem de niyetimiz yok. Bina yapacağız. ‘21 mahalleye 21 yuva’ sloganımız var. 5 mahallemizde var, 16 mahalleye daha yapacağız. Kadınlarla ilgili de şunu söyleyeyim: Ne yazık ki Türkiye’de kadın şiddeti yadsınamayacak boyutta. Ve bu kadın şiddeti her hangi bir eğitim durumu, ekonomik durum, kişinin hayatta sosyal konumu filan da dinlemiyor. Kadın şiddete maruz kalıyor. Bizim bir kadın sığınma evimiz var. Biz ikinci kadın sığınma evini açmayı hedefliyoruz. Daha sonra burada yapacağımız hizmetle kadınların hayata daha kolay hazırlanmalarını sağlayacağız. Fakat bazı bürokratik engellerin çıktığını gördük bu projeyi hazırlarken. O bürokratik engelleri aşmak için kadın sığınma evini açtıktan sonra ihtiyaç duyan kadınlarımız olursa üç ay kalabilecekleri kadın yaşam evlerini kuracağız. Burada o engellere takılmadan daha fazla eğitim almalarını, iş imkânlarından yararlanmalarını sağlamak için çalışacağız. 

'HEYECANLANDIRIYOR'

>Kadıköy, Türkiye’nin eğitim seviyesi en yüksek 3 ilçesinden biri. Bunu bir avantaj olarak görüyor musunuz? Sizi heyecanlandırıyor mu?

Elbette. Ben Kadıköy’ün değerlerinden bahsettiğim zaman bunlardan bahsediyordum. Kadıköy’ü Kadıköy yapan şeyler bunlar. Kadıköy’ güzelleştiren ve ‘Daha çok Kadıköy’ dememizdeki etken bu… Eğitim seviyesi en yüksek 3 ilçesinden biri, en aydın insanların yaşadığı yer, kadının görece olarak diğer ilçelere oranla kendini daha güvende hissettiği yer. Tabii ki heyecanlandırıyor.

İSTİHDAM MERKEZİ

>Eğitimden bahsetmişken, eğitimli gençler iş bulamıyor. Kadıköy’de bu durumdan mutlaka etkileniyor. İstihdam konusunda girişimleriniz olacak mı?

Şuan iki tane ana projemiz var. Bir istihdam merkezi kuracağız. İŞ-KUR’la birlikte… Üniversite’yi bitirmiş gencimiz fakat bilgisayar programlarında sıkıntı yaşıyor. Bu durum dil konusu ve diğer mesleki konuları da kapsıyor. İŞ-KUR’la beraber bu eğitimleri gençlerimize verme hedefimiz var. İkincisi de yeni üniversiteyi bitirmiş ve kafasında bir iş var. Girişimci olmak istiyor fakat neyi nasıl yapacağını bilmiyor, sermaye eksikliği de var. Bu gençlerimizi bir girişimcilik merkezi kurarak bu konuda çalışan ilgili Sivil Toplum Kuruluşları ve sermaye sahipleri ile bir araya getireceğiz.

'DESTEK VERECEĞİZ'

>Tüm Türkiye’nin ismini duyduğu bir Fikirtepe var. Bu insanların Kadıköy’de bir geleceği var mı?

Var tabii ki. Bu insanlar Kadıköy’lü… Kadıköy’ün yerlisi. Bizim Kadıköy Belediye Başkanı olarak hukuken Fikirtepe’de yetkimiz yok. Fakat oradaki vatandaşlar bir mağduriyet yaşıyorlar. Benim Kadıköy Belediye Başkanı olarak birinci görevim onlarla beraber neler yapılacağını konuşmak, tartışmak ve bunu eyleme geçirmek. Şuan Fikirtepe’nin bu hale gelmesinin tek nedeni Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Bakanlığın bürokratları oturdukları yerden plan değişiklikleri yapmasalardı bu sorunlar yaşanmayacaktı. Orada yaşayan insanlara daha uygun bir proje oluştursalardı yine bu sorunlar yaşanmayacaktı. Oradaki yaşanan kent mağduriyetinin farkındayım. Ve oradaki mağduriyetin giderilmesi için orada yaşayan insanlarla beraber elimden gelen her şeyi yapacağım. Hukuki destek vereceğiz. Orada çadırda yatan vatandaşlarımız var gerekirse gidip çadırda beraber yatacağız.

>Bir de uyuşturucu meselesi var…

Bakın sorunun temeline inmek gerekiyor. Fikirtepe’yi çözersek, emin olun Kadıköy’deki uyuşturucu sorununda büyük bir bölümünü çözeceğiz. Çünkü oradaki metruk binalarda bu satışlar yapılıyor. Kadıköy Çarşı’nın içini bir düzenleyebilirsek uyuşturucu satışı engelleyeceğiz. Yani bataklığı kurutmamız gerekiyor bizim. Bataklık kurursa bu sorunların hepsi giderilir. Burada belediye olarak yapabileceğimiz şey gençleri eğitmek, onlara alternatif yaşam alanları oluşturmak, spora, tiyatroya, kültür-sanat’a yönlendirmek. Yoksa bizim zabıta-i yolla çözmemiz mümkün değil.

>Kadıköy kültür-sanat etkinlikleri ile bilinir… Bu etkinlikler artacak mı?

Tabii ki artacak. Bizim bir tiyatro salonumuz şuanda inşaat halinde. İnşaat bittiği zaman yeni ve çok büyük bir salonumuz olacak. Onun içinde başkaca salonlarda var. Daha fazla oyunların oynanma şansı olacak. Göztepe Özgürlük Parkı’nın içindeki amfi tiyatronun üzerini kapatmayı düşünüyoruz. Kapatırsak orada da yaklaşık 850 kişilik bir salonumuz olacak. Fakat bunların ötesinde bizim birinci önceliğimiz insana dokunmak. Binayı yapıp içine gelen insana dokunmadığımız takdirde o bina akşamları kullanılmadığı zaman bir beton yığını olur. Kadıköy tiyatrosunu kurup, burada tiyatrocu yetiştirme planımız var. Eğer bunu başarırsak Uluslararası Tiyatro Festivalini Kadıköy’de yaptığımız gibi Kadıköy Belediyesi’nin tiyatrocuları da yurtdışında oyun sahneleyecek duruma gelecekler.

'ÖRGÜTÜME GÜVENİYORUM'

> Son olarak ne söylemek istersiniz...

Biz Kadıköy değerleriyle yetişmiş yeni bir nesle öncülük etmek istiyoruz. Birinci önceliğimiz bu. İkinci önceliğimiz ise Kadıköy’lü seçmenlerin partilerine sahip çıkacaklarını, Kadıköy değerlerine sahip çıkacaklarını, bu değerleri daha da büyütecek ve ‘Daha çok Kadıköy’ diyerek bana sahip çıkacaklarını düşünüyorum. Partiye yapılan saldırıların farkında olmalarını ve Cumhuriyet Halk Partisi’ne ve bana sahip çıkacaklarına güveniyorum. Hem örgütüme güveniyorum hem Kadıköy’lü seçmene güveniyorum.