CHP'li Tekin, AKP'nin reklam filmini meclise taşıdı

CHP'li Tekin, AKP'nin reklam filmini meclise taşıdı

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, AKP'nin yerel seçim için hazırladığı "Gönülden Yaparsan Gönüller Kazanırsın" adlı reklam filmini Meclis gündemine taşıdı.

Tekin, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi personel ve araç gereçlerinin bir siyasi partinin reklam filminde kullanılmış olmasının mevzuata aykırı olduğu ve yasalara göre suç teşkil ettiği açıkken, AKP, İBB ve ilgili personel hangi güvenceye dayanarak hukuku çiğnemekte sakıncası görmemiştir" 

Gürsel Tekin’in Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sorduğu sorular ve gerekçesi şöyle:

31 Mart Yerel seçimleri yaklaşırken iktidar partisinin tartışmalı yeni bir reklam filmi ortaya çıktı. "Gönülden Yaparsan Gönüller Kazanırsın" adlı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiye personelinin de kullanıldığı reklamda, kamu kaynaklarının ve kamu personelinin siyasi partiler ve adaylar lehine seçimlerde kullanılmasına ilişkin tüm kuralların ihlal edildiği görülmüştür.

Kanunlarımız çok açıktır. Memur ve hizmetlileriyle her türlü araç ve gereç ile imkânlarını siyasi bir partinin veya adayın emrinde veya her hangi bir siyasi faaliyette çalıştırmaları, kullanmaları veya kullandırmaları yasaktır. Ayrıca, Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri İle Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 14. maddesinin 4. fıkrasına göre; “Kamu görevlileri, seçim kampanyalarında görev yaptığı kurumun kaynaklarını doğrudan veya dolaylı olarak kullanamaz ve kullandıramazlar”.

Gürsel Tekin’in Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sorduğu sorular şöyle:

A) Bahsi geçen reklam filminde oynayan kamu personeli, filmin ne amaçla çekildiği ve hangi amaçla kullanılacağı konusunda önceden bilgilendirilmiş midir?

B) Bahsi geçen reklam filminde, milletin kendisine emanet ettiği kamu kaynaklarını kullandıran İBB, filmin ne amaçla çekildiği ve hangi amaçla kullanılacağı konusunda önceden bilgilendirilmiş midir?

Yukarıda A ve B bentlerinde yazılı bilgilendirmeler yapılmamışsa, İBB ve ilgili personel kandırılmış olmakta mıdır?

Yukarıda yazılı bilgilendirme yapılmışsa, İstanbul Büyükşehir Belediyesi personel ve araç gereçlerinin bir siyasi partinin reklam filminde kullanılmış olmasının mevzuata aykırı olduğu ve yasalara göre suç teşkil ettiği açıkken, AKP, İBB ve ilgili personel hangi güvenceye dayanarak hukuku çiğnemekte sakınca görmemiştir.

Bu reklam filminin yapım ücreti kim tarafından karşılanmıştır?

İBB’ne ve/veya personeline bu reklam filmi için herhangi bir ödeme yapılmış mıdır?

Ödeme yapılmamış ise, İBB kaynak ve personelini bir siyasi partinin arka bahçesi ve malı gibi görenlerin bu zihniyetlerini dayandırdıkları yasal dayanak nedir?

Ödeme yapılmamış ise bundan sonra yapılması düşünülmekte midir?

Ödeme yapılmamış ise İBB tarafından kamunun/yetimin hakkı savunulacak ve alacak talebinde bulunulacak mıdır?

Ödeme yapılmamış ise mülkiyeti herhangi bir partiye üye/oy veren/ iltisaklı olup olmadığına bakılmaksızın Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının tamamına ait olan Devlet/Kamu kaynaklarının seçim propagandası için bir siyasi parti emrine verilmesi hukuk kurallarına aykırılığı bir yana vicdani ve ahlaki midir? 

Ödeme yapılmış ise hangi kanalla ne zaman ve ne tutarda yapılmıştır?