CHP'li Tekin: İktidar kayıp çocukları görmezden geliyor

CHP'li Tekin: İktidar kayıp çocukları görmezden geliyor

CHP İstanbul Milletvekili ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı Gürsel Tekin, Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği'ni ziyaret etti.

Nil KAHRAMANOĞLU/YURT

Tekin, TBMM Başkanlığı'na kayıp çocuk vakalarına yönelik arama-komisyonu kurulması için onlarca önerge verdiklerini söyledi.

Türkiye’de 2008- 2016 yılları arasında, resmi rakamlara göre; 190 bin kayıp çocuk vakası olduğunu söyleyen Tekin şunları ifade etti: "Bu rakamlara Türkiye’deki mülteci çocuklar ise dâhil değil. Nüfusunun yaklaşık yüzde 35’ini çocukların oluşturduğu ülkemizde, çocukların, fiziksel, zihinsel, eğitsel ve duygusal gelişimlerine zarar veren uygulamalar ne yazık ki her geçen gün artmaya devam ediyor. Bu büyük bir toplumsal yaradır. Bu çocuklara ne oldu? başlarına ne geldi? Hükümet ne merak ediyor ne de araştırıyor. Çocuklarımız, sadece kaybolma tehlikesiyle değil, taciz ve tecavüz gibi insanlık suçlarına da maruz kalıyor. “Atatürk, ‘vatanı korumak çocukları korumakla başlar' demişti. Ama biz çocuklarımızı koruyamadık." 

'ÜLKEMİZDE 16 ÜLKENİN NÜFUSUNDAN FAZLA ÇOCUK KAYBOLDU' 

Tüik verilerine göre binlerce çocuğun kaybolduğunun altını çizen Tekin, "Son iki yıla ait resmi veriler henüz açıklanmadığı için, 2008 – 2016 verileri göz önünde bulundurulduğunda, evden kaçan ve bulunarak Emniyet birimlerine getirilen çocuk sayısının 105 bini geçtiği görülüyor. Ayda ortalama 1000, günde 40 çocuğun kaybolduğunu biliyoruz. 2008-2016 yıllarını kapsayan TÜİK Adli İstatistiklere göre, ülkemizde, 16 ülkenin nüfusundan daha fazla çocuk kayboldu. 97 bin nüfuslu Ardahan dan daha fazla çocuk kayıp. Bu çocukların 59 bin 435’i kız çocuklarından oluşuyor.  Çeşitli nedenlerden ötürü ailelerinden kaçarak sokaklara düşen çocuk sayısı ise 26 bin 168 olarak kayıtlara geçti. Uygulanan yanlış ekonomik, siyasi ve sosyal politikalar nedeniyle ailesinden kopan çocuk sayısında her yıl artış gösteriyor" diye konuştu. 

EN CİDDİ SORUN KAYIP KUŞAK 

Diğer bir önemli soruna dikkat çeken Tekin, "1 milyondan fazla Suriyeli çocuk savaş nedeniyle ülkemize sığınmış durumda. Ayrıca 300 binden fazla çocuksa topraklarımızda dünyaya geldi. Türkiye’nin eğilmesi gereken en ciddi sorun, kayıp kuşak sorunu. Türkiye’de bulunan Suriyeli çocukların, 1 milyondan fazlası zorunlu eğitim çağında, yarım milyona yakını ise potansiyel eğitim çağında. Meclis Mülteci Hakları Alt Komisyonu'nun raporuna göre, Ocak 2018 itibariyle Türkiye’de 311 bin Suriyeli çocuk dünyaya geldi. Komisyonun güncellenen son verilerine göre Türkiye’de, 2018 itibariyle 190 ülkeden farklı statülerde göçmen yaşıyor. Geçici koruma altındaki kayıtlı Suriyelilerin sayısı ise, 3 milyon 540 bin 648 kişidir. Türkiye’de okul çağındaki Suriyeli çocuklar üzerine yayınladığı raporda, Türkiye’de bulunan 400 binden fazla Suriyeli çocuğun eğitim hakkından mahrum kaldığını belirtiyor" dedi. 

KAYIP ÇOCUKLAR GÖRMEZDEN GELİNİYOR 

Bu çocukları görmezden gelmenin ülke adına çok ciddi bedelleri olacağını ifade eden Tekin, "Karın tokluğuna çalışan, her türlü istismara açık olan bu çocuklar maalesef gündelik hayatımızda hiç yokmuş gibi davranıyoruz. Ülke olarak önümüze iki yol var. Ya bu çocukları eğitecek,  topluma kazandıracağız ya da kendi kaderlerine terk ederek birer suç makinası olmalarına neden olacağız.bİktidar, kayıp çocuklar sorununu görmezden geliyor. Gözlerini de kulaklarını da bu gerçeğe kapatmışlar. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Vatanı korumak çocukları korumakla başlar’ sözleri ışığında, tüm çocuklarımızın eğitim ve sağlık hakkından eşit koşullarda yararlandığı, her türlü istismar ve baskıdan uzak gelişimlerini sağlayabildikleri bir ülke hepimizin ortak özlemi olmalıdır" dedi. 

ÇOCUKLAR SİYASET ÜSTÜ BİR KONU OLMALI 

Son olarak çocukların siyaset üstü bir konu olduğunu belirten Tekin, "Geleceğimiz olan çocukların her türlü sorununun çözülmesi hepimizin görevi olmalıdır. Çocuklarımız söz konusu olduğunda siyaset bir kenara bırakılmalıdır.TBMM Başkanlığına, “kayıp çocuk vakalarına yönelik arama-komisyonu kurulması için onlarca önerge verdik. Meclis araştırması istedik ama nafile… Umarız bu konuyu hep birlikte çözeriz. Yoksa bu konu Türkiye de ki tüm sorunların önüne geçecektir" diyerek sözlerini tamamladı.