CHP'li vekil: Türkiye'den insan haklarından söz etmek mümkün değil

CHP'li vekil: Türkiye'den insan haklarından söz etmek mümkün değil

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları dolayısıyla yaptığı açıklamada, demokrasinin yanı sıra, hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı ülkemizde, insan haklarından söz etmenin mümkün olamayacağını söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 10 Aralık 1948 tarihinde yayınlanan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine ilk imza atan ülkelerden biri olan Türkiye’nin bu imza ile ülkemizde insan hak ve özgürlüklerini teminat altına almayı amaçladığını hatırlattı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir” sözüne atıfta bulunan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu veciz söz; Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk ulusu adına söylenmiş, kısa olduğu kadar içinde bir destan barındıran, tüm dünyaya örnek teşkil edebilecek bir ifadenin dışavurumudur. Türk ulusunun karakterinde bağımsızlık ve özgürlük olduğu için Milli Mücadele döneminde yedi düvele karşı tek vücut olmuş ve bağımsızlığını ilan etmiştir. Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte ülkemiz, çağdaşlık ve muasır medeniyetler seviyesinde ilerlemiş, o dönemde dünya coğrafyasındaki pek çok ülkede olmayan insan hak ve özgürlükleri ülkemize kazandırılmıştır” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 69 yıl önce İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile teminat altına alınan insan hak ve özgürlüklerinin günümüzde sekteye uğradığını da belirterek, “ Tek adam rejimi ile yönetilen ülkemiz adaletsizlikler ülkesi haline getirilmiştir. OHAL Kapsamında Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile yüzlerce, gazeteci, sendikacı, akademisyen sadece fikirlerinden dolayı cezalandırılmıştır. Ülkemizde düşünce özgürlüğünün önü tıkanmış, kadın –erkek eşitsizliği zirve yapmıştır. Böyle bir ortamda ülkemizde insan haklarından, özgürlüklerden söz etmek mümkün değildir” diye konuştu.

CHP olarak insan hakları ve demokrasi mücadelesini yılmadan, usanmadan sürdüreceklerini kaydeden Ömer Fethi Gürer, “İnsanlar arasında dil, din, ırk, renk, mezhep ayrımı yapılmadan, ayrımcılığın, ötekileştirmenin olmadığı, toplumdaki her bireyin birbirlerinin yaşam hakkına, düşüncesine saygı duyduğu bir dünya ve Türkiye özlemiyle, tüm yurttaşlarımızın 10 Aralık İnsan Hakları Gününü kutluyorum” ifadelerini kullandı.​