CHP liderinden 2019 Seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı adaylığı için kritik açıklamalar

CHP liderinden 2019 Seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı adaylığı için kritik açıklamalar

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 2019'da yapılması beklenen seçimlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, 'CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı kim olacak?' sorusuna 'Günü gelince adayımızı açıklayacağız' derken, Abdullah Gül'ün adaylığı ve erken seçim beklentisi ile ilgili olarak da konuştu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 'seçim ittifakı ve baraj' ile ilgili kritik mesajlar verdi.  "Seçimlerde partiler arası ittifak olabilir" diyen Kılıçdaroğlu, AKP'nin koalisyon konusunda 180 derece değiştiğini belirterek, "AKP’liler eskiden koalisyonu hep eleştiriyorlardı. Tek parti iktidarını savunuyorlardı. Baktılar olmuyor, halka söylediklerinin 180 derece tersini yapmaya başladılar. Şimdi koalisyon arıyorlar. Seçimlerde partiler arası ittifak olabilir. Demokrasiye katkısı olacaksa destekleriz. Yüzde 10 barajı demokrasi önünde bir duvardır. Yüzde 10 barajının 12 Eylül’de askeri darbeciler getirdi, şimdi sivil darbeciler, Recep Tayyip Erdoğan sahip çıktı. Bizim oy anlamında yüzde 10 ile bir sorunumuz yok ama bu baraj nedeniyle demokrasi zemin kaybediyor. Yüzde 10 doğru değil. Makul bir düzeyde olur. Bu yüzde 3 de, yüzde 5 de olur ya da sıfır olur. Böylece milli irade tam yansımış olur" ifadelerini kullandı.

'ERKEN SEÇİM OLABİLİR'

Kılıçdaroğlu, erken seçim iddialarına ilişkin "Erken seçim olabilir, bu söyleniyor zaten. Ekonomi iyiye gitmediği için, bir an önce erken seçime gitme olayı ifade ediliyor. Afrin’i bir erken seçim kozu olarak kullanmak doğru değil. Bu bir partinin mücadelesi değil, Türkiye’nin mücadelesidir. Bu bir milli sorun ve operasyondur. Bir parti sorunu değil, ülke sorunudur" dedi.

ABDULLAH GÜL'ÜN ADAYLIĞI...

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Abdullah Gül'ün adaylığı içinse CHP lideri, "Abdullah Gül'ün adaylık konusu tamamen bizim dışımızda. Günü gelince adayımızı açıklayacağız" dedi. Kılıçdaroğlu konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

Bütün mesele şu; demokrasiden yana olanlar ve otokrasiden yana olanlar… Türkiye yazık ki böyle bir ikilem ile karşı karşıya. 2019 seçimlerinde bu iki görüş ve düşünce karşı karşıya gelecek. Türkiye ya demokrasiyi seçecek ya da tek adamlığı ve otokrasiyi tercih edecek. Ne biz, ne de diğer partiler ortak aday arayışında hiç olmadı. Cumhurbaşkanlığı sürecinde her parti kendi adayını çıkaracak anlaşılan. Abdullah Gül’ün adaylığı için söyleyecek bir şeyimiz yok. Tamamen bizim dışımızda. Saadet Partisi böyle bir telaffuzda bulundu ama biz bilmeyiz. Günü gelince biz de adayımızı açıklayacağız. O gün hayatın gerçeği önümüze gelir ve biz de kararımızı veririz.