CHP'nin aday listesinde İYİ Parti dengesi

CHP'nin aday listesinde İYİ Parti dengesi

CHP, dün yedi büyükşehir ve 10 il belediyesinin de aralarında olduğu 212 adayını ilan etti.

Açıklanan listede İYİ Parti ile müzakere dengesinin de gözetildiği, bu nedenle uzlaşma masasındaki hiçbir belediyenin açıklanmadığı görüldü

Milliyet'ten Şevket Yaman'ın haberine göre, yerel seçimlerde yarışacak 252 adayını daha önce iki grup halinde ilan eden CHP, dünkü Parti Meclisi (PM) toplantısının ardından da yedi büyükşehir ve 10 il belediyesinin de arasında olduğu 212 adayını açıkladı. CHP, yönetimde olduğu beş büyükşehirde mevcut başkanlarla devam etme kararı aldı.

CHP şu ana kadar, sekiz büyükşehir ve 20 il ile birlikte toplamda 464 adayını belirlemiş olurken, yönetimde olduğu kentlerden sadece İzmir, Kırklareli ve Zonguldak adaylarında, “bekleme” kararı aldı. Aday listesi hazırlanırken İYİ Parti ile müzakerelerin dengesinin de gözetildiği, bu nedenle uzlaşma masasında olan kentlerin adaylarının açıklanmamasına özen gösterildiği öğrenildi.

CHP, 24 Ekim’de 105, 14 Kasım’da ise 147 belediye başkan adayını açıklamıştı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, “üçüncü grup” adayların belirlenmesi için dün önce MYK’yı ardından ise PM’yi topladı. PM toplantısının ardından ise 212 belediye başkan adayını belirlenerek, kamuoyuna duyuruldu.

Mevcutlarla devam
Listeye göre, CHP’nin yönetimde olduğu altı büyükşehir belediyesinin beşinde mevcut başkanlar yeniden aday gösterildi. Aydın’da Özlem Çerçioğlu, Eskişehir’de Yılmaz Büyükerşen, Hatay’da Lütfü Savaş, Muğla’da Osman Gürün, Tekirdağ’da Kadir Albayrak tekrar aday oldu. CHP’li il belediyeleri Çanakkale ve Edirne’de de mevcut başkanlar yeniden aday gösterildi. Ancak Sinop’ta mevcut başkanın yerine eğilim yoklamasından birinci çıkan eski il başkanı Barış Ayhan aday oldu. CHP Edirne, Ardahan, Kırşehir, Karaman, Çankırı, Çorum, Çanakkale, Sinop, Bilecik, Tunceli’nin bulunduğu 10 ildeki adaylarını da açıkladı.

İlçe bile yok
Şu ana kadar açıkladığı iki grup aday arasında İstanbul ve İzmir’in ilçelerine dahi yer vermeyen CHP, bu tutumunu sürdürdü. Dünkü listede de bu kentlerin ilçeleri yer almadı. CHP, dün daha önce Ankara’da açıkladığı isimlere sadece Kalecik adayını ekledi. CHP yönetiminin İstanbul ve İzmir’in hem büyükşehir hem de ilçelerini, “sona” bırakma eğilimde olduğu öğrenildi.

Aday listesi hazırlanırken İYİ Parti ile müzakerelerin dengesinin de gözetildiği, bu nedenle uzlaşma masasında olan hiçbir belediyenin açıklanmamasına özen gösterildiği öğrenildi. Uzlaşma masasında olan büyükşehir, il ve ilçelerin adaylarının müzakerelerden çıkacak tabloya göre belirleneceği bildirildi.