CHP: YÖK toplu istifa isteyemez

CHP: YÖK toplu istifa isteyemez

CHP'li Karabıyık, YÖK’ün dekanların istifasını istemesinin anayasa ve yasalara aykırı olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, YÖK’ün devlet ve vakıf üniversitelerindeki dekanların istifasını istemesine ilişkin, “Yüksek Öğretim Kurulunun bu yoldaki çağrısının herhangi bir yasal temeli ve hukuki bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Uygulama anayasa ve yasa dışıdır” dedi.

Karabıyık, partisine mensup bir grup milletvekiliyle birlikte TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

YÖK’ün devlet ve vakıf üniversitelerindeki dekanların istifasını istemesini değerlendiren Karabıyık, şunları ifade etti:

“Bir dekanın süresi dolmadan görevden alınabilmesi ancak ilgili üniversite rektörünün önerisi üzerine mümkündür. Ayrıca görevden alma işleminin yapılmasını gerekli kılan somut ve haklı nedenlere dayanması zorunludur.

Yüksek Öğretim Kurulunun Türkiye’deki tüm devlet ve vakıf üniversitelerinde görev yapan dekanları istifaya davet etmesinin bu kapsamda değerlendirilmesi mümkün olmayıp 2547 sayılı kanunda dekanların istifaya davet edilmesini düzenleyen herhangi bir hüküm de yer almadığından Yüksek Öğretim Kurulunun bu yoldaki çağrısının herhangi bir yasal temeli ve hukuki bağlayıcılığı bulunmamaktadır.

“TOPLU İSTİFA İSTEME YETKİSİ YASALARDA YOKTUR”


Toplu istifa isteme yetkisi yasalarda yoktur. Oysa toplu sözel istifa istemiyle tüm dekanlar zan altına alınmaktadır. Hukuk devletinde toptancı istifa istemiyle zan altına alma ve suçlama çok tehlikeli bir gidişattır.

Yürütülmekte olan istifa talebi yazılı değil, sözeldir. Bu çok tehlikeli bir gidişe yol açabilir. Uygulama anayasa ve yasa dışıdır. YÖK sorumluluk almaktan dahi kaçınmaktadır.

Üniversite yönetimleri felç edilmiştir.

Uygulama Türkiye’nin uluslararası bilim toplumundaki imajını onarılması zor bir biçimde zedelemiştir.

Sonuç olarak uygulama derhal gözden geçirilmeli, tüm dekanların bu şekilde rencide edilmesi yerine gerçekten darbeye karıştığı bilinen üniversite yöneticileri yargılanmalı, hukuk kuralları çerçevesinde cezalandırılmalıdır.

CHP KOMİSYON KURACAK


CHP kendi bünyesinde kuracağı Darbe Teşebbüsü ve Sonrası Sürecini İzleme ve İnceleme Komisyonunda üniversitelerimizde karşılaşabilecek başta olası insan hakları olmak üzere her türlü yasa dışı uygulamaları kararlılıkla izleyecek ve gerekli önlemlerin alınması için gerekli tüm çabayı zamanında gösterecektir.”