CHP'de helallik tartışması

CHP'de helallik tartışması

Dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda ayrışma yaşanan CHP'de şimdi de "Helalleşme" tartışmaları gündeme hakim. Davutoğlu'na hakkını helal eden Kılıçdaroğlu'na karşılık vekillerden "helal etmiyorum" açıklamaları geldi.

CHP’de dokunulmazlıklar konusunda yaşanan ayrışma, şimdi de Davutoğlu ile helalleşmede ortaya çıktı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun “Davutoğlu'na hakkımı helal ediyorum” sözleri tepkilere neden oldu, partide ‘helallik’ tartışmasını doğurdu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun AKP'nin dokunulmazlık teklifine destek açıklamasıyla parti içinde çıkan krizin bir benzeri başbakanlık görevini bırkacağını açıklayan Davutoğlu konusunda çıktı. Davutoğlu’nun ‘veda’ olarak yorumlanan MKYK toplantısı sonrası yaptığı açıklamanın ardından Kılıçdaroğlu, kameraların karşına geçmişti. İşte Kılıçdaroğlu’nun bu açıklamasındaki, “Helallik boynumuzun borcu. Sayın Davutoğlu’na bütün haklarımızı da helal ediyoruz” sözleri CHP içinde tepkileri de beraberinde getirdi.

İlk tepki Tanrıkulu'ndan

‘Helallik’ konusunda ilk tepki CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’dan geldi. Kılıçdaroğlu'nun sözlerinin akabinde Tanrıkulu, Twitter hesabından, “Kısa başbakanlık dönemine en çok ölüm sığdıran Başbakan olarak tarihe geçtin. Arkanda sana hakkını helal etmeyecek yüzlerce insan bıraktın...” paylaşımında bulundu.

İnce, özetledi ve helal etmedi

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce de yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Geldiğin yöntemle gittin, seni oraya getirenler ilk krizde getirdikleri yöntemle götürdüler. Senden önce partin tarafından kurulan, kurumsallaştırılan haksız, hukuksuz düzeni devam ettirdin. Başbakanlığın döneminde Türkiye tarihinde yaşamadığımız acıları, sıkıntıları yaşadık. Senin üzerinde şehitlerimizin hakkı var, bombalarla havaya uçurulan aydınlık yüzlü çocuklarımızın hakkı var. Hayalci Suriye politikan nedeniyle Hatay’da, Ankara’da, Kilis’te yaşamını yitiren insanlarımızın hakkı var. Yetimlerin hakkı var, 150 yıllık parlamenter sistemin hakkı var, bu topraklarda Cumhuriyet ve demokrasi mücadelesi verenlerin hakkı var.

317 milletvekiliyle 1 saraylıya karşı dik duramadın, Başbakancılık oynayarak ‘Başbakansız’ sistemin temelini attın. Ankara'da Tren Garında 102 yurttaşımızın yaşamını yitirdiği saldırıdan sonra ‘Ankara’daki terör saldırısı sonrası kamuoyunun nabzını tutuyoruz. Oylarımızda bir yükseliş trendi var. Saldırıdan sonra da yüzde 43-44 bandına doğru da bir yükselme trendi devam ediyor bizim oylarımızda', sözlerini söyleyebilen birisine hakkımızı nasıl helal ederiz? Türkiye’de ardı ardına canlı bombalar patlarken, acımızı yaşadığımız günlerde ‘Canlı bombayı eylemi gerçekleştirmediği için tutuklayamıyoruz’ diyen, patlamada ölen canlı bombayı adalete teslim ettik diyebilen birisine hakkımızı nasıl helal ederiz?

Terörle mücadelede kendi hatalarını, yanlışlarını kapatmak için her konuştuğunda CHP’yi terör örgütleriyle birlikte anarak algı operasyonları yapanlara hakkımızı nasıl helal ederiz? Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının kimlik bilgilerini koruyamayıp üstüne bu vahim durumun sorumluluğunu CHP’ye yıkmaya çalışanlara hakkımızı nasıl helal ederiz? Başbakanlığı döneminde yapılan Yüce Divan oylamasında hakkında önemli iddialar bulunan dört AKP’li Bakanı parmaklarla Yüce Divan’dan kurtaranlara hakkımızı nasıl helal ederiz? 14 yılda Türkiye’yi kutuplaştıranlara, evladını kaybeden anneleri yuhalatanlara hakkımızı nasıl helal ederiz? Apartman komşum olsaydın hakkımı helal ederdim. 78 milyonunun hakkını, hukukunu, özgürlüğünü bir saraylıya teslim eden basiretsiz bir başbakana hakkımı helal etmiyorum. Allah’a kulluk etseydin hakkımı helal ederdim, sen kula kulluk ettin hakkımı helal etmiyorum. Sen geldiğin gibi ‘bir hışımla’ gittin, seni getirenler de eninde sonunda gidecekler”.

“KARDEŞLiK HUKUKU kavga getiriyor”


CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de, Yurt Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Sayın Davutoğlu, keşke helalleşebilecek bir şeyler yapabilseydi. Bizim inancımızda, helallik önemlidir. Bu güne kadarki uygulamalara baktığımızda, hiç birinde helallik yok. TRT bile, parasını bizden almasına rağmen hakkaniyetli davranmıyor. Davutoğlu keşke bunlara engel olabilseydi” dedi

Davutoğlu'nun görevi bırakmak zorundalığı yaşamasını eleştiren Tekin, “Yapılan uygulamanın demokratik olmadığını da söylemek isterim. AKP anlayışı baştan itibaren cemaat kavgaları hepsine baktığınızda kardeşlik hukuku jargonu çıkardılar. Siyasette evrensel hukuk vardır. Kardeşlik hukuku kavga getirir. Neticede, Abdullah Gül, Bülent Arınç, Hüseyin Çelik, Ahmet Davutoğlu ile kardeşlik hukuku nedeniyle kavga ettiler. Siyasette evrensel hukuk uygulanmalıdır” diye konuştu.

Altay, ‘siyasi mefta’ için helallik verdi

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’dan ise, Kılıçdaroğlu’na destek olacak bir açıklama geldi. TBMM’de düzenlediği basın toplantısında ‘helallik’ tartışmalarını değerlendiren Altay, “Ben Türkiye’de hoca efendi helallik isteyince ‘Helal etmiyorum’ diyeni duymadım. Helallik isteyene helallik verilir. Hangi hakkı soruyorsun. Siyasi hakları mı? Siyaseten Davutoğlu’nun çok kusuru var. Ama en büyük kusuru aldığı 23 milyon oya ihanet etmesidir. 23 milyon seçmen hakkını helal ediyorsa ona bende hakkımı helal ettim gitti. Siyasi mefta oldu maalesef” dedi.

CHP İzmir de helal etmedi

Bir açıklama da CHP’nin İzmir İl Başkanlığı’ndan geldi. İl Başkan Yardımcısı Asuman Ali Güven, “Davutoğlu’na ben hakkımı helal etmem” dedi.