CHP'den Suriyelilere vatandaşlık açıklaması

CHP'den Suriyelilere vatandaşlık açıklaması

CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Engin Altay, Suriyelilere, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalarına olanak tanıyan çalışmanın başlatılmasıyla ilgili "Herkesin bildiğini saklamanın bir alemi yok. Saman ithal eden Türkiye’nin seçmen ithal etmek gibi bir hazırlık içerisinde olduğunu da söylemek mümkün" dedi.

Sinop'da bulunan Engin Altay, Suriyelilere, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalarına olanak tanıyan çalışmanın başlatılmasıyla ilgili olarak açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önce bunun gerekçelerini topluma, vatandaşlara anlatması gerektiğini söyleyen Altay, "Hiç şüphesiz Türkiye müşkül durumda olan, mazlum olan, mağdur olan herkese kucağını açan bir ülkedir. Ancak Suriye politikasındaki baştan beri süregelen yanlışlar, 3 milyon civarında kontrolsüz mültecinin Türkiye’de bulunmasına yol açtı. Baktığımız zaman Cumhurbaşkanının bu konudaki vatandaşlığa geçiş ile ilgili gerekçelerini, kamuoyunu tatmin edecek çerçevede ortaya koyması lazım" dedi. Engin Altay, sözlerini şöyle sürdürdü:

ABD'DE VE RUSYA SURİYE'DE MUTABAKATA VARDI


"Üzülerek söylememiz lazım ki Cumhurbaşkanının Suriye’de yaşanan son gelişmelerden çok haberdar olmadığı, yada gelişmelere vakıf olmadığı sonucunu da çıkarabiliyoruz. Zira uluslararası güçler Amerika, Rusya başta olmak üzere Suriye’de barışın tesisi konusunda bir mutabakat sağlamış görünüyorlar. Yine öyle görünüyor ki Suriye’ye çok kısa bir sürede barışın geleceği anlaşılmakta.

Türkiye’deki Suriyelilerin büyük kısmının da aynı şekilde Suriye’de barışın tesisi halinde Suriye’ye gitme arzuları olduğunu biliyoruz. Hal böyleyken bu tarz bir hamlenin altı boş, mesnetsiz, gerekçeleri ortaya konulmamış bir hamlenin başka sebepleri olsa gerek. Bu konuda kamuoyu Cumhurbaşkanı'ndan bir açıklama beklemekte."

Türkiye'nin bugün terör örgütlerinin lojistik ve insan kaynağı üssüne dönüşmüş bir tablo içinde olduğunu belirten Altay, "Türkiye’de kontrolsüz bir şekilde ne olduğu belli olmayan 3 milyon civarında mültecinin vatandaşlığa geçirilmesi olsa olsa Türkiye’nin iç barış ortamına daha ağır darbeler vurur.

SAMAN İTHAL EDEN TÜRKİYE'DEN, SEÇMEN İTHAL EDEN TÜRKİYE'YE...


Cumhurbaşkanı'nın Suriye'de barışın tesisine çok yaklaşılmışken böyle bir hamlesinin gerekçelerini samimi bir şekilde ortaya koyması lazım" dedi.

Toplum aslında bu gerekçelerin farkında olduğunu belirten ve bu gerekçeyi Cumhurbaşkanı'ndan duymak istediklerini kaydeden Altay, "Vatandaşlık hakkı vereceğiz iddiasının altında yatan art niyeti Cumhurbaşkanı dürüst davranıp, samimi olup toplumla paylaşmalıdır. Herkesin bildiğini saklamanın bir alemi yok. Saman ithal eden Türkiye’nin seçmen ithal etmek gibi bir hazırlık içerisinde olduğunu da söylemek mümkün" diye konuştu.