CHP'li İnce, Erdoğan'a 100 bin liralık tazminatı kaptırmadı

CHP'li İnce, Erdoğan'a 100 bin liralık tazminatı kaptırmadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP'li İnce'ye açtığı tazminat davası reddedildi. Davanın reddedilme gerekçesinde “Siyasetçilerin sert, ağır ve hatta incitici eleştirilere katlanması gerekliliği demokratik toplum hayatının zaruri unsularından biridii” ifadelerine verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP'li İnce'ye “Elinde Kuran, kursağında haram, dilinde yalan, meydanlarda Erdoğan” sözleri nedeniyle açtığı tazminat davası reddedildi. Muharrem İnce seçimler öncesinde gittiği Niğde’de “Elinde Kuran, kursağında haram, dilinde yalan, meydanlarda Erdoğan” ifadelerini kullanmıştı. Bu ifadeler nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce’ye 100 bin lira istemli manevi tazminat davası açmıştı.

AHİM kararına gönderme yaptı Açılan davada mahkeme davanın reddine karar verdi. Mahkeme davanın ret edilme gerekçesinde ilginç ifadeler kullandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına işaret eden mahkeme gerekçeli kararında şu ifadelere yer verdi:

“Davacı ve davalı siyasi kişilikler olup, siyasetle uğraşan kişilerin kendilerine yönelik eleştirilere katlanmaları siyasi hayatın doğal işleyişi içerisinde kabul gören bir husus olduğu gibi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında da ‘Siyasetçilerin sert, ağır ve hatta incitici eleştirilere katlanması gerekliliği demokratik toplum hayatının zaruri unsularından biri’ olarak kabul edilmiştir. Bu halde; davalının davacıyı kastederek ifade ettiği sözler sert eleştiri niteliğinde olup, kamusal ilginin de bulunduğu bir konuda davalının yaptığı konuşma, manevi tazminatın zorunlu yasal şartları kapsamında değerlendirildiğinde; siyasi kişiliği olan davacının kişilik haklarına saldırı niteliğinde kabul edilemeyeceğinden manevi tazminat talepli davanın reddine karar verilerek aşağıdaki hüküm kurulmuştur.”