CHP'li Sarıhan: 'AKP, Kenan Evren'i taklit ediyor'

CHP'li Sarıhan: 'AKP, Kenan Evren'i taklit ediyor'

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, darbe girişimi sonrası AKP'nin kamuda yaptıklarını eleştirerek Evren yönetiminin yaptıklarına benzetti.

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, darbe girişiminin ardından çok sayıda kamu görevlisinin açığa alındığına dikkat çekti.

Sarıhan'ın, Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünden yaptığı konuşmanın satırbaşları şöyle:

“Çalışma bir haktır arkadaşlar. Çalışma hakkı hem uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan bir haktır, hem de Anayasa'mızın sağladığı bir haktır. 48, 49 ve 50'inci maddeler çalışma hakkını güvence altına alır. Anayasalar bu hakkı güvence altına alırken esas olarak yurttaşın bir hakkını güvence altına almış olurlar. Yani, öncelikle, devletlerin koruması gereken kişiler yurttaşlardır. Yabancıların çalışma izni elbette ki insani bir olgudur ama eğer siz kendi ülkenizde yeterli iş alanları sağlayamıyorsanız bu sizin için ciddi bir sorundur."

"Şimdi, ben, bu noktadan, bugün yaşamış olduğumuz bu ağır darbe girişiminin arkasından, devlete düşen önemli bir göreve dikkatinizi çekmek istiyorum. Burada bulunan arkadaşlarımızın önemli bir bölümü birkaç darbeyi birden yaşadılar ve bu darbelerden özellikle 1980 darbesi ‘1402'likler’ diye bir grup yarattı. 80 Darbesi’nde kamu alanında çalışan insanların herhangi bir biçimde adli ya da idari soruşturmaya tabi tutmaksızın görevlerine son verildi. Haklarında suçlama yoktu. Büyük bir çoğunluğu sol görüşlere sahip oldukları bilinen kamu görevlileriydi. Yıllarca işsizliğe ve açlığa mahkum edildiler."

"YARGISIZ İNFAZ SUÇTUR"

"Şimdi, bugün, biz, özellikle bir darbenin alt edilmesinden sonra elbette ki nazik bir noktadayız. Hükümetin, kanun hükmünde kararnameler çıkarırken üzerinde durması gereken nokta şudur: Yargılama bir haktır ancak yargısız infaz suçtur. Hukuksuzluğa ve insan hakkı ihlaline yol açılmamalıdır. Bugün işe son vermeler, 1402’likler uygulamasına dönme tehlikesine işaret etmektedir. Çalışma hakkı, biliyorsunuz, bütün hakların öznesidir aslında. Çünkü, çalışabilen insan sağlık hakkına sahiptir, çalışabilen insan yaşama hakkına sahiptir, çalışabilen insan söz söyleme hakkına sahiptir. Bu sebeple, bugün içinde bulunduğumuz koşullarda özellikle görevlerine son verilenlerden ki hem yargı alanından hem de bütün kamusal alanlardan çok sayıda insanın görevine son verildiğini biliyoruz."

MASUM İNSANLARIN ÇALIŞMA HAKLARINI İHLAL


"Biliyorum ki hepimize, size de AKP'li milletvekili arkadaşlarım, sizlere de birçok telefonlar geliyor, talepler geliyor ‘Bu insanların iddia edilen bu örgütle bir alakaları yoktur, nasıl buna bu haksızlığı yapıyorsunuz?’ ya da ‘Ben haksızlığa uğradım’ biçiminde çağrılarda bulunuyorlar. Bu sebeple, bizim şu anda hükümete şu çağrıyı yapmamız gerekiyor: Adil olmak, adaletli olmak, meşruluğu sağlayıcı en önemli araçtır. Biz bir darbeyi yok ederken, o darbeye karşı bütün bir toplumca direnirken, darbenin yandaşı gibi görerek, haklarında suç iddiası soruşturması dahi olmayan masum insanların özellikle çalışma haklarını ihlal edersek o noktada suçlu ve sorunlu hâle geliriz ve meşruiyeti sağlamakta başarılı olamayız."