CHP'li Tanrıkulu'ndan Meclis'te protesto

CHP'li Tanrıkulu'ndan Meclis'te protesto

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu mecliste protesto yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İçtüzük değişikliği ile milletvekillerinin kanun teklifi verme hakkına getirilecek kısıtlamayı ilginç bir eylemle protesto etti. Bugüne kadar Meclis’e verdiği tüm kanun tekliflerini yapıştırarak rulo haline getiren Tanrıkulu, bu ruloyu Genel Kurul salonunda açarak kürsüye doğru yürüdü.

BİRLEŞİME ARA VERİLDİ

Tanrıkulu’nun eylemine Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, “Burası müsamere yeri değil” diyerek tepki gösterdi. Tanrıkulu’nun ruloyu açmaya devam etmesi üzerine birleşime ara verildi. Birleşimin açılmasının ardından Meclis Başkanvekili Aydın, “Hoş bir görüntü değil, tekrarlanmamasını diliyorum” dedi. Ardından Tanrıkulu’na söz verdi. Tanrıkulu, bugüne kadar 17 kez kanun teklifi üzerine konuşma yaptığını, toplamda 85-90 dakika konuşma yaptığını söyledi. Verdiği kanun tekliflerinin tamamının reddedildiğini anlatan Tanrıkulu, “Öyle olunca ben de rulo yaptım getirdim” dedi.

İÇTÜZÜK DEĞİŞİKLİ KABUL EDİLİRSE

İçtüzük değişikliği ile kanun teklifi verme ve üzerine konuşma hakkına sınır getiriliyor. İçtüzük değişikliği kabul edilirse bir milletvekili bir yasama döneminde sadece bir kez kendi verdiği kanun teklifi üzerinde konuşacak. Tanrıkulu konuşması bittikten sonra kavasların yardımıyla rulo haline getirilmiş kanun tekliflerini kürsüden kaldırarak Genel Kurul dışına çıkardı. Tanrıkulu’nun konuşmasının ardından Meclis Başkanvekili, yapılan eylemin Meclis’e yakışmadığını, İçtüzük değişikliğinin de ne kadar yerinde olduğunun da görüldüğünü söyledi.