CHP'li Tezcan'dan işkence uyarısı

CHP'li Tezcan'dan işkence uyarısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, partisinin OHAL kapsamındaki uygulamaları izlemek için bir komisyon kurduğunu açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, partisinin OHAL kapsamındaki uygulamaları izlemek için bir komisyon kurduğunu açıklayarak, "Gelen şikayetlerde bir an önce er ve askeri öğrencilerin işlemlerinin tamamlanıp sorumlu olanların yargı merciine sevk edilecekse edilmesi, diğerlerinin de bir an önce salıverilmesi talebi beklentisi var. Bu şikayetleri paylaştık. Dünden bu yana yoğun biçimde sayıları artarak er ve askeri öğrencilerin işlemlerinin tamamlanmaya başladığını görüyoruz. Bu sevindirici" dedi.

"OLAĞANÜSTÜ DÖNEMLERDE HUKUKUN İHLAL EDİLMESİ OLABİLİR"


CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan, partisinin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamındaki uygulamaları izlemek için bir komisyon kurduğunu söyledi. Komisyona bu zamana kadar hangi şikayetlerin geldiğini ilk kez CNN Türk canlı yayınında açıklayan Tezcan, başvuruların başlıca konusunun gözaltı ve tutuklamalarla ilgili olduğunu kaydederek, şöyle konuştu: "Biz bu süreç içerisinde bütün sürecin hukuk içerisinde yürümesi, özellikle hesap sorma sürecinin darbecilerden hukuk içinde kalması gerektiğini söyledik. Hükümet çevreleri de bunu söylüyor. Önemli olan bunun hayata geçirilebilmesi. Biz hiçbir zaman bu ölçüde operasyonların yapıldığı, Türkiye'nin böyle bir tabloyla karşı karşıya kaldığı bir durumda tabi ki soruşturmalar sırasında bazen gözden kaçan hukuka aykırı, sonradan düzeltilebilecek fark edilmeyen yanlışlıklar olabilir. Bunların düzeltilmesi gerekir. Bu izleme heyetini kurarken özellikle şu çerçevede bakıyoruz. Bunlar olağanüstü dönemlerdir ve bu olağanüstü dönemler içerisinde yapılan uygulamalarda kişilerin hak ve hukuklarının ihlal edilmesi, kurunun yanında yaşın da yandığı, sorumlu olmayanların haksızlığa uğradığı işlemler olabilir. Biz bu izleme heyetiyle özellikle bu müracaatları mümkün olduğunca kendi çabamızla da gözden geçirerek, bunu kamuoyuyla paylaşıp, bir propaganda aracına dönüştürmek yerine iktidarla hükmet yetkilileriyle paylaşıp bu haksızlıkların hızla giderilmesi konusunda özen gösteriyoruz. Çalışmamızın temeli bu.

"ŞİKAYETLERİ PAYLAŞTIK"


Komisyona gelen talep, iddia ve şikayetlerin hükümetle paylaşıldığını belirten CHP'li Tezcan, "Gözaltı ve tutuklamalarla ilgili gelen şikayetleri hükümetle paylaşıyoruz. Gelen şikayetlerde bir an önce er ve askeri öğrencilerin işlemlerinin tamamlanıp sorumlu olanların yargı merciine sevk edilecekse edilmesi, diğerlerinin de bir an önce salıverilmesi talebi beklentisi var. Bu şikayetleri paylaştık. Dünden bu yana yoğun biçimde sayıları artarak er ve askeri öğrencilerin işlemlerinin tamamlanmaya başladığını görüyoruz. Bu sevindirici. İşkence ve kötü muameleye ilişkin şikayetler var. Bunun kabul edilebilir bir yanı yok. Zaten hükümet çevreleri de kabul etmediklerini ifade ediyorlar. Bununla ilgili uygulamalara derhal önlem alınması lazım" ifadelerini kullandı.