CHP'li vekilden 'Maltepe' yorumu: İnşallah pazartesi sonucu alırız

CHP'li vekilden 'Maltepe' yorumu: İnşallah pazartesi sonucu alırız

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Maltepe'de yapılan yeniden sayımla ilgili açıklama yaptı. Baltacı, "İnşallah pazartesi sonucu alırız" dedi.

Edda Sönmez

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Maltepe'de AKP ve MHP'nin itirazı üzerine yeniden yapılan sayımlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Baltacı, AKP ve MHP'nin sayımları sabote etmeye çalıştığını belirtti.

İşte Baltacı'nın Yurt'a açıklamaları...

> 12 kurul çalışıyor dediniz, aslında 22 kurula çıkarılması gerekiyordu?

Aslında 32 kurula çıkarılması için hakim kararını vermişti ama bu karar AKP ve MHP ilçe başkanları tarafından sabote edilmiş durumda. Dün akşam sandıkların sayılma işlemi durduruldu, sabah tekrar başlaması üzerine bir karar alındı, ve sabahta hakimin almış olduğu karar gereği, kararın gerekçesi olarakta Akp İlçe Başkanı ve Mhp İlçe Başkanı'nın dün akşam sayımı durdurmasıyla ilgili bir karar verdi. Bugün 12 tane kurulla devam ediyor. İhtiyaç olursa 5+5 22'ye çıkartabileceğini söyledi. Ancak şu saate kadar hiç çıkartılmadı, belki çıkartılabilir, arttırılabilir. Pazartesi sabaha bu iş kesinleşmiş olur. Bir seçmen iradesi var, tecelli etmiştir, tescil etmek kalmıştır, tescil etmekte zorundalar. Çünkü bu ülke bu gerginliği kaldıramaz. Sadece burada değil, İstanbul'un her yeri kilitlenmiş kalmış durumda. Herkes İstanbul'un sonucunu bekliyor. Bürokrat'da İstanbul sonucunu bekliyor, işçi de bekliyor, işveren'i de bekliyor. Tüm kesimler buranın sonucunu bekliyor. Zaten yeniden sayım kararlarının gerekçeleri hukuki değildi, usul'e de uygun değildi. Yeniden sayım yapılması bu kadar sandığın, 39 ilçede kimilerinin geçersiz oylarının, kimilerinin tamamının sayılması hukuka uygun değildir. Hukuka uygun olmasa bile bugün gelinen süreçte farkın kapanmadığını görüyoruz. Onun için sandık kurulları bir an önce görevlerini bitirmeliler, biz de yardımcı olacağız kendilerine. Pazartesi sonucu inşallah alırız.

> Peki pazartesi günü sonuç alınmazsa ne olacak?

Maltepe'deki sonuçlar yarın akşam ya da pazartesi gününe bitecek. Daha sonra YSK bir karar vermek zorunda. YSK bu süreci tescil edecek ve karar verecek. Olağanüstü itiraz sürecini işleteceğini söyleyen bir Akp iktidarı var. Olağanüstü süreçle ilgili bence bütün yollar kapalıdır. Delil yok, belge yok. Türkiye'yi başka şeylerle tehdit etmeye, Türkiye'yi verimsizliğe sürüklemeye kimsenin hakkı yok. Ortada kazanılmış bir seçim var. 17 yıldır seçim kaybetmediğini söyleyen bir iktidar kaybetmeyi öğrenmek zorunda. Kaybetmeyi öğrenmesi de Türkiye için bir hayır olacaktır diye düşünüyorum. Bundan sonraki seçimlerde de seçmen artık bu sistemin tıkandığını gördüğü için iradesini aynı yönde kullanacağından şüphem yok. 

> Dün gece burada bir tartışma yaşandı?

Dün geceki tartışmanın tamamı MHP İlçe Başkanı ve AKP ilçe Başkanı'nın sürüklediği bir süreçten kaynaklandı. Orada sandıkların yeniden sayılmasına müdahale etmek istediler, kısmen başarılı oldular. Kavga, dövüş bir şekilde başarılı oldular. Dün akşam durduruldu, bugün sabah tekrar başladı. Bu tür girişimlerin sonuç vermeyeceğini kendilerinin de biliyor olmaları lazım. Hem teknik anlamda bir sonuç vermeyecek, sonucu etkilemeyecek, hem de siyasi anlamda bir sonuç vermeyecek. Çünkü bu gerginlikten Türkiye bıkmıştır, İstanbul bıkmıştır. Bunu provoke edecek her türlü gelişmenin sonucunu siyasi partiler seçmen karşısında yeni bir seçimde bedel öderler diye düşünüyorum