CHP'lilere ikinci HDP ayarı

CHP'lilere ikinci HDP ayarı

HDP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvuru için çağrıda bulunduğu CHP'li vekillere Genel Başkan Kılıçdaroğlu'ndan sonra bir ayar da Grup Başkanvekili Engin Altay'dan geldi. Altay, HDP'nin açacağı imza föyünde bir tek CHP'linin imzası olursa, onun partiyle zaten işi kalmamıştır" dedi

CHP'de başlayan "dokunulmazlık" krizinde sular durulmuyor. Antalya'daki CHP kampının da bir numaralı gündem maddesi haline gelen dokunulmazlıklar konusunda "evet" oyu kullananlar çok sayıda milletvekili tarafından eleştirilmiş ve Anayasa Mahkemesi'ne gidilmesi için HDP'ye destek verilmesi önerilmişti.

Ancak, CHP'li vekillerin bu önerisine sinirlenen Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, "Kurumsal olarak böyle bir adım atılmayacak. HDP'nin dilekçesine imza atan olursa ya HDP'ye gitsin ya da istifa etsin" diye tepki göstermişti.

HDP'nin haddi değil

Kılıçdaroğlu'nun konuya ilişkin bu ifadelerinin devamı CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'dan geldi. CNN Türk'e konuşan Altay, HDP'ye imza verecek olanların partiyle ilişiğinin kesileceğini söyledi.

Altay, HDP'yi de eleştirerek, "Bu konuda bize rota çizmek, siyasi ahlak ve etik konusunda laf etmek kimsenin haddi değil ama hele hele onların hiç haddi değil. Daha düne kadar 'Verin özerkliği alın başkanlığı' pazarlıkları yapan bir partiden alacağımız siyasi etik ve ahlak dersi yok. Demokrasi dersi hiç yok. TBMM'de geçtiğimiz günlerde alınan karar, Adalet ve Kalkınma Partisi ile MHP'nin veya CHP ile MHP'nin iradesi değildir. Öyle olsaydı açık oylama yapılırdı. Milletvekillerine üç ayrı renkte pul verildi. MHP ve HDP'de daha tek renk ağırlıklıydı ama CHP ile Adalet ve Kalkınma Partisi'nde üç renk pulun üçü de kullanılmıştır ve çokça kullanılmıştır" diye konuştu. 

'Yolu açık olsun' deriz

CHP'li vekillerin kendileri için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapabileceklerini söyleyen Altay, "Bizim, Anayasa Mahkemesi'ne 110 milletvekiliyle geçici maddenin iptaliyle ilgili bir başvurumuz mümkün değil.

HDP'nin açacağı imza föyünde bir tek Cumhuriyet Halk Partilinin imzası olmayacak. Olursa, onun Cumhuriyet Halk Partisi ile zaten işi kalmamıştır. O Cumhuriyet Halk Partisiyle ilişkisini kesmiştir. Bizim disiplin mekanizması çalıştırarak ilişki kesmemize gerek yok, o arkadaşımız gidip buraya bir imza atarsa o  Cumhuriyet Halk Partisi ile kendisi bağını ve ilişkisini sonlandırmış olur. Ona da deriz ki yolu açık olsun" dedi.