O lider askeri müdahale sonrası ilk kez halkın karşısına çıktı

O lider askeri müdahale sonrası ilk kez halkın karşısına çıktı

Ordunun yönetime müdahale ettiği Zimbabve'nin lideri Robert Mugabe krizin ardından ilk kez halkın karşısına çıktı. Orduyla istifası konusunda görüşmelerin sürdüğü belirtilen Mugabe, başkent Harare'de bir üniversitenin mezuniyet törenine katıldı.

Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe başkent Harare'deki  'Zimbabve Açık Üniveristesi'nin mezuniyet törenine katıldı.
Böylece ordunun 2 gün önce ülke yönetimine karşı yaptığı askeri müdahalesinin ardından ev hapsine alındığı belirtilen dünyanın en yaşlı lideri 93 yaşındaki Mugabe krizin ardından ilk kez kamuoyu önüne çıkmış oldu.

​Mavi ve sarı bir cüppe giyen Mugabe törende ayakta ulusal marşı dinledi. Ardından  tezahuratlar eşliğinde konuşma yaparak törenin açılışını gerçekleştirdi.

​Dün Zimbabve resmi gazetesi Herald, Mugabe'nin Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga ve Güney Afrikalı temsilcileri ile görüşürken fotoğraflarını yayınlamıştı.

Fotoğraflarda ülkeyi 37 yıl boyunca yöneten Mugabe'nin iyi durumda olduğu görülmüştü.

ORDU: MUGABE'YLE GÖRÜŞMELERDE ÖNEMLİ İLERLEME KAYDEDİLDİ

Zimbabve ordusu bugün Heral gazetesi ve ZBC'ye yaptığı açıklamada Mugabe ile görevden ayrılması konusunda yapılan görüşmelerde 'önemli ilerleme' kaydedildiğini ve yakında ulusa bu konuda açıklama yapılacağını duyurmuştu.
Açıklamada 'Mugabe'nin çevresindeki suçlulara yönelik operasyonun ise sürdüğü' ifade edilmişti. Ordu bazı kişileri gözaltına aldığını duyursa bu kişilerin kim olduğunu açıklamadı.

Mugabe'nin istifaya direndiği yönünde iddialar ortaya atılsa da diğer kaynaklar yavaş bir geçiş süreci, seçim ve onurlu bir görevden ayrılışı içeren karmaşık bir anlaşmanın yapılmaya çalışıldığını öne sürmüştü.

KOVULAN DEVLET BAŞKANI YARDIMCISI ÜLKEYE DÖNDÜ İDDİASI

Diğer taraftan Mugabe'nin kendisinin görevden almasının askeri müdahaleyi tetiklediği belirtilen Eski Devlet Başkanı Yardımcısı Emmerson Mnangagwa'nın ülkeye döndüğü de öne sürüldü.

AFP'ye konuşan bir kaynağın ortaya attığı iddia bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı.

Mugabe'nin Mnangagwa'yı kovarak, kendi makamı ve iktidardaki ZANU-PF partisinin başına eşi Grace Mugabe'nin geçeceğinin sinyalini vermesi nedeniyle ordu müdahalesinin gerçekleştiği belirtiliyordu.

Ordu başkent Harare'de parlamento ve ulusal televizyon gibi kritik önemdeki yerlerde kontorlü sağlamıştı. Beşkentte atmosferin sakinliğini koruduğu da gelen haberler arasında.