CHP’yi zorlu mücadele bekliyor…

CHP’yi zorlu mücadele bekliyor…

24 Haziran gecesi parti içinde başlayan hesaplaşma, anlık sürprizlerle devam ediyor. Yarın yapılacak MYK’da olağanüstü kurultay talebi masaya yatırılacak. İnce’nin Pazartesi akşam eşlerle yenilen yemekte Kılıçdaroğlu ile konuşulanları açıklaması, köşe yazarlarının önemli gündem maddesi oldu. Yazarlar, Kılıçdaroğlu tarafından "özel bir yemekte konuşulanların dışarı sızdırılmasının siyasi nezakete aykırı" olduğu görüşünü farklı şekillerde yorumladı. İşte ayrıntıları…

24 Haziran seçimlerinde CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin, Lider Kemal Kılıçdaroğlu’ndan genel başkanlığı bırakmasını istemesi ve olağanüstü kurultay için düğmeye basmasının ardından CHP’yi zorlu bir mücadelenin beklediği bildirildi. Yarın yapılacak MYK’da olağanüstü kurultay talebinin masaya yatırılacağı kaydediliyor.

CHP’deki gelişmeler, köşe yazarlarının önemli gündem maddesini oluştururken, Gazeteci İsmail Küçükkaya’yı, ‘Adam kazandı’ mesajını yayınlaması nedeniyle eleştiren İnce’nin, Kılıçdaroğlu ile yemekteki konuşmasını açıklaması, farklı şekillerde yorumlanıyor.

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü yazısında, İnce’nin, seçimde yakaladığı başarı nedeniyle umutlu olduğunu, ancak Kılıçdaroğlu taraftarlarının, yüzde 31 oranındaki oyun Erdoğan karşıtlığı sayesinde elde edildiğini ileri sürdüklerini, İnce’nin tutarlı olmasını, “Kılıçdaroğlu’nun karşısına aday olmayacağım” sözünü tutmasını istediklerini belirtti.

KILIÇDAROĞLU MÜCADELEYİ GÖZE ALDI

Kılıçdaroğlu’nun hiçbir şartta çekilmeyi düşünmediğini, mücadeleyi göze aldığını ifade eden Selvi’ye göre, parti yönetiminin; milletvekili sayısı, delege sayısı ve önümüzde yerel seçimlerin olması nedeniyle eli güçlü. Ancak, şimdiye kadar girdiği seçimleri kaybetmesi, en zayıf yanını oluşturuyor.

CHP’yi zorlu bir mücadelenin beklediğini bildiren Selvi, “Yarın yapılacak olan MYK’da olağanüstü kurultay talebi masaya yatırılacak. MYK’dan, yerel seçimlere gidilirken olağanüstü kongrenin doğru olmayacağı, yerel seçimlerden sonra değerlendirilmesi yönünde bir mesajın çıkması bekleniyor. Buna rağmen Muharrem İnce, 634 imzayı bulursa olağanüstü kurultay kaçınılmaz olacak. Eğer İnce gereken imzayı bulursa Kılıçdaroğlu’nun aday olup olmamayı yeniden değerlendireceği söyleniyor” diye yazdı.

‘KILIÇDAROĞLU’NA BAYRAK, SİMİ’YE YELKEN…

Habertürk yazarı Fatih Altaylı ise Küçükkaya’nın mesajını yayınlamasına tepki gösteren İnce’nin, kendisini cumhurbaşkanı adayı olarak gösteren partisinin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla ailece yediği yemekteki konuşmanın bir bölümünü açıklamasını eleştirdi. Altaylı, İnce’nin, “(Siz onursal genel başkan olun) dedim. Yanıt vermedi. Ben imza toplamam ama delegeler gereğini yapar” şeklindeki talebini açık etmesinin, bin bir türlü yolu ve adabı bulunduğunu kaydetti.

Altaylı, “Muharrem Bey, umarım bu yazıyla Simi’deki tatilinizi size zehir etmemişimdir. Anladığım kadarıyla Kılıçdaroğlu’na bayrak, Simi’ye yelken açtınız. Gerçekten çok yoğun bir cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası yaptınız. Seçmenlerinize de çokça umut verdiniz. İyi bir tatili de hak ettiniz” dedi.

İNCE’NİN YAPTIĞI APAÇIK SİYASETTİR

Takvim yazarı Şebnem Bursalı ise Kılıçdaroğlu ile yediği yemek sonrası İnce’nin yaptığı açıklamayı, farklı şekilde değerlendirdi. İnce’nin siyaseten çok büyük bir hamle yaptığını bildiren Bursalı, yazısının ilgili kısmında şunları kaydetti:

“Her ne kadar Kılıçdaroğlu tarafından "özel bir yemekte konuşulanların dışarı sızdırılması siyasi nezakete aykırı" olduğu şeklinde yorumlansa da; Muharrem İnce'nin yaptığı apaçık; siyasettir. Yani; siz iki siyasetçi ve siz iki rakip siyasetçinin bir yemek yemesi, hem de eşlerle yemek yemesi; evet bir siyasi nezakettir. Ama; hem o yemekte konuşulanların paylaşılması hem de İnce'nin kurultay ısrarından vazgeçmemesi de nezaketle veya siyasi nezaketle alakası olmayan bir durumdur. Ve, attığı bu adımla Muharrem İnce, siyaset satrancında iddiasını, en azından kendi partisi içindeki iddiasını devam ettirmektedir.

Bunun da nezaket veya nezaketsizlikle bir ilgisi yoktur. Çünkü; siyaset yapıyorsunuz ve elbette hedefiniz kazanmak. Tabi, rakibinin bu beklenmedik açılımından rahatsız olan Kılıçdaroğlu da boş durmadı ve soluğu kurmaylarıyla toplantı yapmakta aldı. Bununla da yetinmedi, normalde Pazartesi günü toplanan CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Perşembe günü olağanüstü toplantıya çağırdı.

Bugünden itibaren kurultay toplanır ya da toplanmaz ama şu bir gerçek ki; CHP'de artık macun tüpten çıkmıştır ve bir daha da geri dönülmez.”

NAGEHAN ALÇI: BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Habertürk yazarı Nagehan Alçı ise eşlerle, özel ve kapalı bir yemekte konuşulanları üzerinde uzlaşılmadan kamuoyuyla paylaşmanın, adaba uymadığını ifade ederek, “Üstelik sevin sevmeyin, partililerine karşı her zaman nazik ve itidalli davranmış, kendi yerine İnce’yi bizzat aday göstermiş Kılıçdaroğlu’na böyle bir çıkış yapmak adil ve şık değil” dedi.

MYK’nın acil toplandığını hatırlatan Alçı, “Orada bir olağanüstü kurultay kararı çıkabilir ancak delegelerin ne kadarının İnce’nin ne kadarının Kılıçdaroğlu’nun yanında olacağını kestirmek güç. Büyük çoğunluğunun Kılıçdaroğlu’nu desteklediği söylense de CHP’de işler her an değişebilir. Aynı delege kompozisyonundan Muharrem Bey’e 400 destek çıktığını unutmayalım, üstelik şimdi bir de seçim geçti, küskünler var, yerel seçim için beklentide olanlar var... Her halükârda ortalık epey karışabilir. İnce CHP’nin içinde liderlik yarışına girmek gibi yanlış bir tercihi bari yerel seçim sonrasına erteleseydi partisi ve kendisi açısından çok daha doğru ve şık olurdu” değerlendirmesi yaptı.